自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

RayNg789 發表於 24-4-5 19:33
如果你打算北上,過海關都需要護照+兒童身份證

有相身份證不用帶護照喔

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

lyh80115 發表於 24-4-5 19:34
我女13歲時換回鄉證,無用到特區護照。

謝謝

複式洋房

MC(TIGER) 發表於 24-4-5 19:34
有相身份證不用帶護照喔

11歲後有相 咁就唔駛護照啦,但出世紙就要帶

我小朋友係11歲以下,當時係需要護照,出世紙,相

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔8歲,咁換証係咪一定要帶護照同身份証,舊回鄉証,而出世紙就一定要帶正本?仲有無其他嘢帶?thx

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

侯爵府

chumimibbmama 發表於 24-4-5 20:44
我仔8歲,咁換証係咪一定要帶護照同身份証,舊回鄉証,而出世紙就一定要帶正本?仲有無其他嘢帶?thx
...

係呀~
仲要影印定啲文件

大宅

好媽媽勳章

MC(TIGER) 發表於 24-4-5 20:46
係呀~
仲要影印定啲文件

咁大仔16歲,係咪都一樣,但就唔洗帶護照,出世紙正本都要?thx

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MC(TIGER) 發表於 24-4-5 14:23
已取有相兒童身份證,想換回鄉卡,要預備有效護照嗎?

成人換回鄉卡,要預備有效護照嗎?

有相兒童証換証, 唔駛passport

之前見jm分享, 原來第一次申請回鄉咭既成人都要拎passport
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chumimibbmama 發表於 24-4-5 21:09
咁大仔16歲,係咪都一樣,但就唔洗帶護照,出世紙正本都要?thx

yes
出世紙要正本& copy

放下自在

侯爵府

chumimibbmama 發表於 24-4-5 21:09

我就係要求證
因為上月同初小朋友攞,係要用護照,舊回鄉證,出世紙……(jm網上查清楚文件先,因為我都唔記得太清楚)

但初中呢位小朋友,有相身份證,唔知仲要唔要申請護照先,所以想問下大家。

男爵府

回覆 MC(TIGER) 的帖子

同女(18以上)申請回鄉證,我吾知要有咩文件,去到申請時先知第一次申請要有護照,我個女又沒護照所以搞不到要即時去申請護照。到另一個女(18以下)有過期護照,第一次申請回鄉證,我同老公回鄉證及護照已過期,搞到我一定要回鄉證申請續期攞左先可以同細女申請。如果不是呀女學校遲啲上國內我都未必申請。我地老20年沒出境,只去過一次澳門。現申請左可以上國內見識下(大鄉里出城),國內真係變左好多。

子爵府

mimichong 發表於 24-4-5 15:20
剛剛上月同小朋友換完(14y).
要帶小朋友舊回鄉卡+相+出世紙+父/母身份證(邊個帶佢去就邊個正本)
(我無 ...

請問9蚊係影印d咩?我想自己影埋先去換,唔該

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

crystal5142000 發表於 24-4-5 23:52

唔知呀,全部正本交晒比佢,佢話影印費9蚊
前面是絕路~希望在轉角

珊瑚宮

回覆樓主:

若果已經遺失舊回鄉證, 要有特區護照,先可以申請回鄉證

象牙宮

crystal5142000 發表於 24-4-5 23:52

出世紙,舊回鄉證底面&父母id copy
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

護照唔使,但要出世紙
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mimichong 發表於 24-4-5 07:20
剛剛上月同小朋友換完(14y).
要帶小朋友舊回鄉卡+相+出世紙+父/母身份證(邊個帶佢去就邊個正本)
(我無 ...

我都係3月時renewed自己同女(16y), 女部分同你一樣,外國出世,有比出世紙,以及本身有外國護照,但職員話唔洗,睇都無睇。
連埋影相,兩個人半個鐘攪掂,勁快。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊