自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bobomia 發表於 24-4-5 20:03
租好過賣

諗諗佢先。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

andyman 發表於 24-4-5 19:59
復式的公寓30萬都有,諗住買左渡假用

大陸人都唔會買公寓,香港人點會咁蠢去買

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

baby668 發表於 24-4-5 23:05
大陸人都唔會買公寓,香港人點會咁蠢去買

佢地要學區及長產權,呢啲對我來講唔需要 不過要賣番出去,公寓就麻煩啲又冇咁好價。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

andyman 發表於 24-4-5 16:14
有沒有人在河源買了房,可以分享一下嗎?

河源我2016去客天下睇過樓, 我都係因鍾意浸溫泉去睇樓,不過 我感覺太過 濕所以冇買到! 等到上年終於搵到另一個入屋嘅70年期住宅溫泉樓, 感覺上舒服好多!

子爵府

wingyaumama 發表於 24-4-5 23:28
河源我2016去客天下睇過樓, 我都係因鍾意浸溫泉去睇樓,不過 我感覺太過 濕所以冇買到! 等到上年終於搵 ...

我記得佢最平嘅就係開放式 單位, 亦都有別墅式! 我仲記得在沙盤上顯示出個高鐵站同客天下好近!

但係早兩個月我去過河源, 經過客天下同高鐵站,又唔係好似佢地講到咁近!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

聖誕節坐高鐵去河源東、周圍都冇嘢的、感覺比較落後

子爵府

andyman 發表於 24-4-5 23:25
佢地要學區及長產權,呢啲對我來講唔需要 不過要賣番出去,公寓就麻煩啲又冇咁好價。
...

重點公寓係冇人買,即係當你30萬買入,賣出去十萬蚊都冇人接,而且公寓有個最大嘅問題,係用商業水電費,價錢會貴好多,仲有公寓分好多種,在商業公寓居住會違規,因為商業公寓係唔可以住人,會有被起訴嘅風險

而且有啲發展商好早期已經拿地,可能小業主購入之後,20年就要補地價,商品房即係純住宅,70年期滿之後,市民補地價,業權仍然屬於小業主,但公寓政府有權會收返,而且補地價費用,亦都會比純住宅貴好多

所以精明嘅國內人點解咁便宜都唔會買公寓,就係呢啲原因

仲有每個公寓都會唔同,風險亦都不同,貪便宜購入,可能會有十分多的麻煩,建議購入前,向當地律師詳細了解

翡翠宮

wingyaumama 發表於 24-4-5 23:30
我記得佢最平嘅就係開放式 單位, 亦都有別墅式! 我仲記得在沙盤上顯示出個高鐵站同客天下好近!

但係 ...

要超過半小時車程,打車低於40元。

翡翠宮

baby668 發表於 24-4-6 12:29
重點公寓係冇人買,即係當你30萬買入,賣出去十萬蚊都冇人接,而且公寓有個最大嘅問題,係用商業水電費,價錢會 ...

多謝指教

公爵府

andyman 發表於 24-4-5 19:59
復式的公寓30萬都有,諗住買左渡假用

我記得以前睇過報導,唔建議買公寓式的

子爵府

littledot 發表於 24-4-6 15:11
我記得以前睇過報導,唔建議買公寓式的

我喺上面已經詳細解釋過利弊,大陸人咁精明,點解都唔買,就係咁解,除非價錢係十幾萬,400呎以上,國內人先至會考慮,嗰陣喺廣州天河,有個公寓樓盤幾十萬無人問津,最後劈到20萬樓下,佢哋心態覺得,十幾萬先至有值博空間

但係香港聰明人買嘅公寓動不動都四五六十萬,甚至乎接近一百萬,你哋買咗地產佬個心都會笑香港人點解咁蠢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊