自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

唉瘋 發表於 24-4-9 11:38
應該係我,我隻化療藥醫生話打升白有機會傷肺,佢唔搏,話等白血球自己升番,再唔得就可能減藥。
...

咁冇計,谷蛋白質加睡覺最有用,我人生經歷两次化療,真係每次check血都怕怕,怕白血球唔達標準,到白血班標準就又到肝酵素過高,不過關關難過關關過,你睇我都捱咗過去又返返工啦! 加油! 其實有機會傷肺,依一刻都係睇邊樣重要行先,如果下下都唔開針都唔係路,要同醫生好好傾下,有病友都係一直唔開升白,到三番四次都開唔到針,最後都要開

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唉瘋 發表於 24-4-9 11:43
多謝你,我實在太需要正能量。

祝福

男爵府

capricornbb 發表於 24-4-9 11:37
請問是紫芯蕃薯(圖左),對嗎?還是要食紫薯(圖右)?

你張相係有其他字嘅。
attach1/tmp/phpR0m53o

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

加油

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

食蘑古都可以升白, 我當時要飲蛋白粉tim, 總之過左依關就順利ga la, 加油

伯爵府

luvkaka 發表於 24-4-9 11:46
咁冇計,谷蛋白質加睡覺最有用,我人生經歷两次化療,真係每次check血都怕怕,怕白血球唔達標準,到白血班 ...
多謝你! 希望我可以同你一樣。

水晶宮

唉瘋 發表於 24-4-9 11:52
多謝你! 希望我可以同你一樣。

放心!醫學昌明,只要你有信心配合治療 一定能捱過,有時間去公園行下走動下,心情一差,飲杯熱朱古力pump返血糖等個人開心啲條路就易行啲!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

sogreen 發表於 24-4-9 11:50
你張相係有其他字嘅。

咦,我借圖果張無寫啊!唔該晒,咁食邊隻先啱?

水晶宮

回覆樓主:

唔好氣餒,好多jm喺呢度同你打氣。祝你早日康復!

珍珠宮

回覆樓主:

盡食蛋白質!
我間唔間都白血球唔夠(並非癌症) ,要打升白針,食高蛋白質,足夠休息,加輕量運動都有幫助。
樓主打唔到升白針,要keep好身體,食得就食,白血球總會上返水平,唔好急!

男爵府

唉瘋 發表於 24-4-9 11:23
因為白血球超低,化療要推遲。 第二針已經咁, 唉,好唔開心,自己一直好積極配合,每天耍下八段錦,結果都 ...

唔好擔心,化療好多時都會令到白血球低,如有發燒要即時入醫院,唔好拖。
醫生有冇幫你打針去升返白血球?
加油,一定冇事的。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔打得升白針, 多食白肉,黑木耳 , 蛋

伯爵府

mami2000 發表於 24-4-9 12:13
唔好擔心,化療好多時都會令到白血球低,如有發燒要即時入醫院,唔好拖。
醫生有冇幫你打針去升返白血球? ...

謝謝你。 我係淋巴癌,醫生唔建議打升白針,驚有機會傷肺,叫我等多兩三日抽血再驗。

子爵府

試花生衣,好得嫁

子爵府

熱血勳章

唉瘋 發表於 24-4-9 11:43
多謝你,我實在太需要正能量。

我個時本來要做十次化療。。但最後做左7次就無做。因為又要湊住個一歲仔。又要家頭細務。。真係攪唔掂。。太攰。。但抱住活多一日賺一日。。每日都要開心快樂。。然後再每年都計劃明年去一次旅行。。俾啲目標自己。。每日期待下。。心態就會慢慢好。。你都可以試下。。每做完一次化療就獎勵下自己。。我個時每晚都食一粒黑朱古力當獎勵。。到而家第六年了。。你都加油。。無問題嘅(emoji)(emoji)

伯爵府

KATELYY 發表於 24-4-9 12:51
我個時本來要做十次化療。。但最後做左7次就無做。因為又要湊住個一歲仔。又要家頭細務。。真係攪唔掂。。 ...
謝謝你

子爵府

回覆樓主:

祝福你食海參小米粥, 飲下紅菜頭白蘑菇煲水飲, 最緊要保持心境開朗, 好快就無事, 加油, 支持你

子爵府

回覆 唉瘋 的帖子

加油!祝早日康復

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我屋企人大病但唔係化療,佢睇開嘅一個好叻嘅中醫教佢食花膠,話係最快升到白血球,不過我唔知癌友可唔可以食
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

伯爵府

sillything 發表於 24-4-9 13:15
我屋企人大病但唔係化療,佢睇開嘅一個好叻嘅中醫教佢食花膠,話係最快升到白血球,不過我唔知癌友可唔可以 ...
本來初時都有食,後來見有人話癌友不宜食。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊