自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

.....

複式洋房

bb060908 發表於 24-4-12 10:47
同事嘅生產力偏低,咁你就要諗下係唔係你自己嘅問題啦, 可能你冇能力去帶領班同事囉 你 ...

檢討緊呀,我都要諗下有啲咩可以轉型令到自己department 嘅性價比高啲,如果唔係真係成team bye bye

複式洋房

newinewi 發表於 24-4-12 10:48
有公司裁員, 亦有不少公司正招聘.

視乎個員工能力.

同意呀。其實我自己公司都有請緊人,只係裁出嚟嘅人skillset 唔啱,公司要請年青人,人工低,IT background, 有幹勁。裁出嚟嗰班係中年人,個個有家室,唔係唔願做,但你要佢OT 就難啲啦

瑪瑙宮

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:19
你又知我無以死相迫?管理層話就算我走,我下面啲人都要走,佢只係會揀第二個人嚟執行個裁員計劃。公司係 ...

生產力偏低一早無得留低.

作為 team head , 在裁員要請邊個走都一早心中有數. 重要保護佢地? 公司出錢請人架喎.

珍珠宮

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:55
同意呀。其實我自己公司都有請緊人,只係裁出嚟嘅人skillset 唔啱,公司要請年青人,人工低,IT backgroun ...

這麼說,不是公司無生意做,而係公司太多廢老,叫不動。

現時好多優才,又後生又有魄力,站在公司立場我都請個聽話叫得動的同事啦!

伯爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:31
咁喺公司利益低下,我都係based on performance 去揀,無理由明明佢performance 差啲,但負擔大啲就唔揀佢 ...

你都做得好啱了

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 09:41
近日公司裁員,我好唔開心。我唔係被裁,係負責揀人去裁嗰個。被高層迫令講一啲違心嘅說話,亦都自責自己無 ...

咁你自己炒自己咪唔使自責囉

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:55
同意呀。其實我自己公司都有請緊人,只係裁出嚟嘅人skillset 唔啱,公司要請年青人,人工低,IT backgroun ...

你依家叫班年輕人要OT都唔係易啦,仲要講到明人工低

男爵府

vivibabyvivi 發表於 24-4-12 11:16
咁你自己炒自己咪唔使自責囉

唔好亂 up 啦 , 樓主己經解釋過 , 而且炒自己只係唔想親手炒人既方法 , 公司叫第二個炒人 , 咪又係亂炒

複式洋房

Nancy20090615 發表於 24-4-12 11:01
生產力偏低一早無得留低.

作為 team head , 在裁員要請邊個走都一早心中有數. 重要保護佢地? 公司出 ...

我係做risk 嘅,公司系統老化,好多嘢都仲係要靠人手(emoji)石仔。管理層聽得咩chat gpt, fintech, big data 多,成日話要轉型,所以覺得班(emoji)石仔無生產力,要cut 走晒佢地

我同意係要轉型,但好多嘢要配合,唔係話盲cut 晒啲人就得,啲嘢未配合到就cut 晒就會爆鑊

子爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 09:56
金融業

而家個市真係好差,仲衰過海嘯嗰陣多多聲,之前海嘯係暴跌,但你覺得係會慢慢升番,而家係陰乾
我公司做專業服務,客戶多數係上市公司,生意KEEP到,不過我做後勤,冇咩壓力,但冇得升,加薪又跑輸大市,成日考慮好唔好轉工

珍珠宮

真係慘, 上面壓落來, 都冇計架

男爵府

許多人都很樂觀,相信老公可以永不被裁,養佢一世的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

當日有阿GER同我講,我的PUNCTUALITY唔好

(自問)我好準時, 打卡記錄係95% 以上, 成個DEPT 或者成層最好果個。

ANYWAY, 呢個人為咗唔升及加我人工而咁講野,我呢世都記得佢個名。

如果你為了CUT人,(求其)講D唔係事實的借口。我情願你講, 公司要CUT你,我無辦法. SORRY就算!

別墅

回覆 奇異果小邱 的帖子

經濟真係好差。
做金融的,現在IPO job 都所剩無幾了

複式洋房

myfaye 發表於 24-4-12 11:56
我公司做專業服務,客戶多數係上市公司,生意KEEP到,不過我做後勤,冇咩壓力,但冇得升,加薪又跑輸大市, ...

我無你嘅background 所以好難comment, 但我只想講而家個世界真係變得好快,要轉都要睇下嗰樣嘢有無前境,同要keep 住自己有競爭力,就算萬一有啲咩事都可以隨時搵過份,要居安思危。

複式洋房

奇異果小邱 發表於 24-4-12 12:04
當日有阿GER同我講,我的PUNCTUALITY唔好

(自問)我好準時, 打卡記錄係95% 以上, 成個DEPT 或者成層最好果 ...

有某部分嘅台詞係一早度好架啦,亦都有HR 在場mon 住我係咪跟稿講,當然我唔會咁衰講啲唔係事實嘅嘢,但都唔係話我想講咩就講咩架

複式洋房

magyu 發表於 24-4-12 12:06
回覆 奇異果小邱 的帖子

經濟真係好差。

排名跌至第10位,真係ya 蕉啦

男爵府

回覆樓主:

外資撤走緊係事實,香港中產果層正在嚴重收縮,基層唔會覺,仲好似請唔到人咁

複式洋房

singwin 發表於 24-4-12 12:15
外資撤走緊係事實,香港中產果層正在嚴重收縮,基層唔會覺,仲好似請唔到人咁
...

同意,外資撤走,生意萎縮,唯有降低成本,企業改組,AI 化,offshore 去印度,大陸或其他低成本地方,我睇到嘅係中層真係萎縮得好緊要。雖然未hit 到我,但我同班朋友已經唔敢駛錢,因為知道遲早到自己

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊