自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

connie1012 發表於 24-4-12 20:42
屋企人住緊院,因為個肺有事入院住緊內科病房,咁如果佢同時有泌尿問題,即屬於外科,咁佢醫生係咪唔會幫佢 ...

可以打電話去病房,叫負責護士或醫生覆你電話,政府醫院某程度上好好,住院病人有任何問題,in charge 個病人的醫生會refer 比其他有關其他專科的醫生睇跟進,一日未出院,其他科醫生可以上來睇你屋企人。

男爵府

同醫生講有泌尿問題,佢可以叫外科醫生上病房睇

男爵府

connie1012 發表於 24-4-12 21:03
上BK真係學到不少!
以往問病情都係搵姑娘問only.. 或者被動等醫生打嚟,唔知道可以主動要求醫生聯絡家人 ...

其實從冇醫生接觸過我,我就係聯絡人。就算有問題都我探病時問護士或打電話到病房,然後護士問醫生再轉達回覆,我爸在生時,試過等醫生巡房,巡到佢時就馬上打電話俾我,俾醫生直接同我講。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

taidou 發表於 24-4-12 16:11
其實從冇醫生接觸過我,我就係聯絡人。就算有問題都我探病時問護士或打電話到病房,然後護士問醫生再轉達 ...

你有冇要求過醫生打比你?
我媽最近都係醫院,試過要求幾次醫生比電話我,多數會第二日覆,有次隔左幾日先覆,醫生打黎不停say sorry, 話真係好忙。

男爵府

我愛Corina 發表於 24-4-13 00:15
你有冇要求過醫生打比你?
我媽最近都係醫院,試過要求幾次醫生比電話我,多數會第二日覆,有次隔左幾日先 ...

有要求過,不過都係護士覆。咁佢答到我想知嘅嘢我都唔係好care邊個覆我了。

唯一直接同醫生對話過嘅係有兩次,我阿爸做咗個大手術切咗三份一嘅大腸,入咗ICU時就係醫生直接面見。

第二次就係佢走前兩天暈到昏迷,急症室急救嘅時候,都有直接同醫生對話。

當時留在病房兩天,昏迷都冇醒過,期間我有要求過同醫生對話,約24小時内追咗兩次,都冇人覆過我。到醫院覆我嘅時候都唔係醫生,係病房姑娘打嚟叫我叫齊家人到,唔夠兩個小時左右就離開了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊