自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

amazing 發表於 24-4-27 18:38
本身因為受過傷,一定要搵位坐。
我真係好怕見到啲阿婆阿伯震震下咁上車,我其實好想讓佢哋坐,但係真係冇 ...

MTR算好了,我搭巴士見到d長者,次次未到站已經急不及待起身行去門口等落車,巴士一Dup車一定跌

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有需要就坐,我之前腳傷,盡量非繁忙時間,慢慢行去車頭車尾先上車,人少d

男爵府

我真係好怕見到啲阿婆阿伯震震下咁上車,我其實好想讓佢哋坐,但係真係冇 ...

有無拎埋拐杖,如果有需要坐關愛座都唔需要起身。

伯爵府

最怕聽到地鉄內的超大聲無聊廣播

伯爵府

麟媽媽 發表於 24-4-27 21:02
今日我帶我80歲嘅阿媽去崇光,喺地鐵上面有一個6-70歲嘅阿伯讓位比一個目測七十幾嘅阿婆坐(因為我阿媽80但 ...

我久唔久都會見到老人家讓座畀老人家, 其餘有位坐後生嘅人都無動於衷 如果我有位坐,我絕對會起身讓畀佢哋,唔使佢哋讓嚟讓去

伯爵府

回覆樓主:

喺地鐵最怕見到有人撩鼻屎、 棟起隻腳坐

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

自己已經係有需要人仕就無辦法啦.

子爵府

meowmeow34 發表於 24-4-27 22:18
我久唔久都會見到老人家讓座畀老人家, 其餘有位坐後生嘅人都無動於衷 如果我有位坐,我絕對 ...

係,絕大多數無動於衷係中年及後生仔女,一係扮睇手機,一係扮瞓覺,一係望一望啲老人家就扮睇唔到,香港教育真係好失敗,哩啲人亦好無家教,反而大陸人好主動讓位,抵讚!

珍珠宮

唔好理人,自己知自己事,如果你係唔坐唔得,咪坐囉,唔使諗咁多

伯爵府

其實都係⋯ 我睇落後生,但膊頭勞損,手腕手踭有舊患,2隻腳都成日拗柴有舊患⋯

但我嘅工作係冇固定地點嘅,基本上拎晒啲嘢約7-8kg, 我都盡量要坐㗎!否則孭住個背囊我會傷,唔好同我講推喼,因為地面不平,推喼會震到手嘅舊患翻發,如果中途遇到樓梯又要硬搬,我對手真係捱唔住⋯

所以又揀返用背囊

不過我盡量揀搭巴士,再上上層,去解決呢個問題,地鐵真心怕怕呢啲「強迫」讓座嘅情況!

珍珠宮

有次我真係血糖低,坐低閉目養神
真係有人想坐個位,直接成枝拐扙掟落我身
嚇到我即刻起身

以後真係唔敢坐

公爵府

2024年龍年勳章

你有心就得啦、無謂免强

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊