自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

5日上海、蘇州和杭州是好趕,走馬看花,坐飛機頭、尾已經無咗兩日,不如只玩上海、蘇州,我好耐之前初到江蘇地區工作不熟悉環境,假期跟當地團去玩,這些團一定帶你去買嘢,茶葉、珍珠、蠶絲被之類,所以如包車、跟團要睇清楚細節小心中伏

男爵府

回覆 CrabPincers 的帖子

好的~謝謝你

琥珀宮

貪圖安逸 發表於 24-4-30 09:16
下個月將會去上海蘇杭5日,正籌備行程中,上網搜尋資料見到有好多當地導遊做包團,想請問有冇JM試過~可靠嗎?: ...

你試一試,見網上有推薦,不知好不好。今個月去江南都係跟團,冇時間留後自由行,但好想自由行再去一趟。

水晶宮

貪圖安逸 發表於 24-5-1 09:42
意思係5日~
上海+蘇州 或者
上海+抗州

上海加蘇州啦,杭州真係遠D
仲有考慮上海有車輛進出限制,要過省考慮多一

大宅

貪圖安逸 發表於 24-4-30 09:16
下個月將會去上海蘇杭5日,正籌備行程中,上網搜尋資料見到有好多當地導遊做包團,想請問有冇JM試過~可靠嗎?: ...

全程地铁+公交已足够

大宅

上校車 發表於 24-5-1 11:36
上海加蘇州啦,杭州真係遠D
仲有考慮上海有車輛進出限制,要過省考慮多一

可以高铁

水晶宮

貪圖安逸 發表於 24-5-1 09:55
係第一次去上海
即係會plan5日行程都喺上海?有什麼好提議可參考
...

上海最方便咪去外灘附近,我自己就一切由外灘開始,夜景去完外灘影相,行返出南京東路好方便,一條直路,南京東路好繁榮,要去行舊景可以坐地鐵去朱家角,玩2 日上海,可以坐高鐵去蘇州玩2日,蘇州去姑蘇區咪方便囉又有地鐵搭

大宅

回覆樓主:

復活節剛去蘇州杭州櫻花好靚

大宅

回覆樓主:

我哋去年去上海攜程私家包團,不過我地好多人。但我知道有些係7人車包團,你可以去攜程望望,可以微信溝通你想要咩,咁佢會幫你買門票/編排。導遊可要可不要。蘇州我覺得ok吧,你5天可能有點趕。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

lyh80115 發表於 24-5-1 07:35
5日三個城市有點多吧!

好近,杭州可以喺上海一日來回,蘇州都近,我地上次自駕。

男爵府

richfish 發表於 24-5-1 12:46

成個華東地區都是櫻花樹

男爵府

pauline_c 發表於 24-5-1 14:02
好近,杭州可以喺上海一日來回,蘇州都近,我地上次自駕。

車程是可以一日來回,但去到只是走馬看花,不如留待下一次再玩

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

早前去2日杭州,2日蘇州,2日上海
真係有啲趕
香港飛杭州蕭山機場,高鐵往蘇州及上海,浦東機場回港

珍珠宮

SandyKL 發表於 24-5-1 11:00
你試一試,見網上有推薦,不知好不好。今個月去江南都係跟團,冇時間留後自由行,但好想自由行再去一趟。
...

江南真係魅力沒法擋,去完又想再去。江南交通便利,好適合自由行。

極力推薦你試吓自由行,係西湖徒步、踩單車(有共享單車例如美團單車、哈囉單車)超正!西湖東面最多遊客比較擠逼,一早起身去西湖西邊explore,好舒服!

有時間就去埋隔離紹興,嗰邊人文氣息比較重,夜晚可以坐船遊護城河。

蘇州的西園寺好有蘇州園林氣質,裡面的素麵幾好食。唔太商業化,行得幾舒服。

如果你春天去左,下次可以秋天再去,都係風景比較靚嘅季節。

珍珠宮

richfish 發表於 24-5-1 12:46

最經典係西湖曲院風荷配盛放櫻花。
蘇州園林搭配玉蘭花和茶花都好正!

珍珠宮

lyh80115 發表於 24-5-1 07:35
5日三個城市有點多吧!

如果無需兼顧老人家/幼兒,行動方便,問題不大。高鐵由上海去蘇州、杭州都好近,班次又多。

前提係要做好功課,知道自己最有興趣是什麼環節,懂得取捨,將精華trim出來。

唔好想一次過什麼都要。今次先感受一下精華,留機會下次再來探索其他最吸引自己的地方。

蘇杭週末好多遊客,一係要早起身,一係要避開週末。有d景點要提前預約。

男爵府

我上個月在江蘇無錫市內隨意影都好靚
attach1/tmp/phpiqNrAg
attach2/tmp/phpjMr6Ci
attach3/tmp/phpGQUIGk

琥珀宮

平平常常 發表於 24-5-1 17:50
江南真係魅力沒法擋,去完又想再去。江南交通便利,好適合自由行。

極力推薦你試吓自由行,係西湖徒步、 ...

謝謝推薦!

今年秋天9月去青海,10去西安,11月計劃去川西,可能要明年了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

上年XMAS去

搭飛機去上海, 自行2日係上海玩(主要去廸士尼)

之後搭高鐵去杭洲, JOIN當地團3~4日。當地團好似10~20人一車+導遊,

我地有大有小, 去了杭洲烏鎮, 東柵西柵、蘇州拙政園、寒山寺(係蘇州待1日)、再去杭州雷峰塔, 係杭州搭飛機回香港

你要唸下最想去邊, 我見團友第二日都係分開唔同組合遊不同地方的....EG.遊西湖睇景

珍珠宮

貪圖安逸 發表於 24-5-1 09:42
意思係5日~
上海+蘇州 或者
上海+抗州

你只有5日,如果必須選擇2個地方,上海+蘇州不錯的,蘇州建議去走走掘政園
https://baijiahao.baidu.com/s?id=1697018092084200479
可以早點去琵琶語評彈茶館訂位聽評彈,但有沒有機會看吳亮瑩老師唱「聲聲慢」就拼運氣啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊