自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lovebobo 發表於 24-5-2 02:43
認真問,其實點豉油定舔豉油先係正確講法?我不嬲都係點豉油,點甜醬/辣醬。。。有日被某人問我咩鄉下?皆 ...

我香港出世,幾廿年嚟都係講“點”豉油。

別墅

2024勳章

愛國當然係用普通話拼音啦,唔需要理其他人點諗,要以此為榮

伯爵府

littleeehung 發表於 24-5-1 22:47
最近因一些特別事情而想申請改名,但諗緊英文部分應該用普通話拼音定係粵語拼音,因為我好愛國的,我認為普 ...
你鍾意點咪點囉。
你又唔係啱啱出世,改咩名?
風水原因?
通常啲明星仔做極唔紅先改名㗎咋喎

愛國唔係得把口。真正愛國之心,可以咁輕易俾人左右到㗎咩?

侯爵府

最近因一些特別事情而想申請改名,但諗緊英文部分應該用普通話拼音定係粵語拼音,因為我好愛國的,我認為普 ...

係咪長駐大陸?需要改埋中文簡體嗎

伯爵府

mcs74 發表於 24-5-1 23:35
我想問下點解有d人 '宜家'鐘意講'呢家'?

可能唔係香港大。

伯爵府

唔用英文併音囉。中文就中文,如需英文名直接用英文名。等於有D外國人個香港身份證只有外文名例如西班牙文,印尼文,日文,無中文名都得。

大宅

好愛國但又驚比人誤會內地生,咁矛盾

水晶宮

自己鍾意就得, 正如有個外國留學生改名做激烈的海膽, 只要自己夠膽就改個驚世駭俗既名都得

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔有個在內地出生的同學,在移民去加拿大之前,由普通話拼音的名字,改了去廣東話的拼音!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Ritzmary 發表於 24-5-2 08:06
鄉音家庭講“舔”,佢哋習慣咗,好似講‘’天日‘’佢哋一直覺得自己啱。唔好俾鄉音人帶風。
...

人地係土生土長既香港人,幾代都住喺香港,我幾記得我當日被寸,話我唔知邊度鄉下

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

EstrellaDamm 發表於 24-5-2 08:10
我香港出世,幾廿年嚟都係講“點”豉油。

我同父母都係香港岀世,阿爺阿嫲就唔係,都係一直講”點”,但被一家聲稱幾代喺香港生活既人話我講錯

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

lovebobo 發表於 24-5-2 09:31
人地係土生土長既香港人,幾代都住喺香港,我幾記得我當日被寸,話我唔知邊度鄉下
...

咁你同你父母生於大陸?抑或都係土生土長香港人?點解你會被人抛塞?

簡炳池係原居民,佢講嘢都有鄉音。土生土長好多人都有鄉音,關乎原生家庭問題。

你朋友都好無禮貌,好似蝦你喎!佢自己廣東話不正仲嘲笑人,可恥!

子爵府

愛國係好事

翡翠宮

Ritzmary 發表於 24-5-2 11:25
咁你同你父母生於大陸?抑或都係土生土長香港人?點解你會被人抛塞?

我同父母都喺香港岀世,果個人話佢成家都係咁講,仲話自己親戚都係咁講。我以為有D人既讀法唔同,就好似”而家”同”呢家”

珍珠宮

回覆樓主:

樓主平時介紹自己用廣東話還是普通話?如果用普通話講自己個名,咁你用普通話譯音就合理囉。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊