自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

我仔12歲
中學
仲係好乖

見個個同界同學仔嘅阿媽
日日怨俾仔女氣到S

男爵府

回覆 kitty_tang 的帖子

佢提出分枱食飯?你仲有冇同佢傾解?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

一樣
有咩事都唔同我講
好擔心

別墅

好正常現象黎

男爵府

陪月勳章

回覆 kk1186 的帖子

佢放學回家瞓覺,因為夜瞓。之前開飯有叫佢食,整整下越瞓越耐,就無同枱食。

男爵府

kitty_tang 發表於 24-5-2 14:35
回覆 kk1186 的帖子

佢放學回家瞓覺,因為夜瞓。之前開飯有叫佢食,整整下越瞓越耐,就無同枱食。

你容忍到?

複式洋房

Carmenchan521 發表於 24-5-2 09:38
我有個女,今年11歲。近排D態度,脾氣差到不得了,比佢激到心好痛。我想問吓你哋啲囝囡大概幾歲開始青春期 ...

正常

男爵府

陪月勳章

回覆 Carmenchan521 的帖子

可以點做呢。叫佢早些瞓,佢一句話我起到身咪得囉。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Carmenchan521 發表於 24-5-2 09:38
我有個女,今年11歲。近排D態度,脾氣差到不得了,比佢激到心好痛。我想問吓你哋啲囝囡大概幾歲開始青春期 ...

兩個仔女都經歷緊,好辛苦
最乖果日係追你比零用錢同交台費果時,即刻變返bb咁嗲
放下自在

男爵府

陪月勳章

回覆 cattz288 的帖子

係喔。攞$時態度好些

瑪瑙宮

我仔態度無話好差, 但好多野話都無用 (e.g. 中學同人出街去到好夜, 報左補習又唔去, 成績一直麻麻, 等等) 話佢咪, 得喇.

到而家, 安心係, 好在一直無出大事.

水晶宮

x00_00x 發表於 24-5-2 12:19
點解唔話?我淨係知如果佢恃住青春期就對家長態度惡劣只會越嚟越得寸進尺!問下自己當年你青春期有無咁衰 ...

我隻有1排態度好差,我是完全受不了,我零容忍。1點即爆炸,我以大人的態度同佢講,人與人之間好互動,你想人點對你,你就要用咩態度對人,你態度差,我一樣對你態度差,馮咩要我受你的氣,你馮咩要咁差的態度對一個愛你的人?你媽我有精神病,唔激得架,同我講野態度好d

之後就變番小綿羊

Jane1983    發表於 24-5-2 21:30

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

spikenard 發表於 24-5-2 17:53
我隻有1排態度好差,我是完全受不了,我零容忍。1點即爆炸,我以大人的態度同佢講,人與人之間好互動,你 ...

好,下次要試下先
放下自在

子爵府

spikenard 發表於 24-5-2 17:53
我隻有1排態度好差,我是完全受不了,我零容忍。1點即爆炸,我以大人的態度同佢講,人與人之間好互動,你 ...

我諗我同你做到friend!你講得非常啱呀!青春期唔係大晒架!要我受你氣真搞笑!

水晶宮

x00_00x 發表於 24-5-2 22:01
我諗我同你做到friend!你講得非常啱呀!青春期唔係大晒架!要我受你氣真搞笑!
...

我真係冇辦法受氣的,自問100心機,耐性,資源比佢,有咩唔滿意同我溝通,大家互就,我又唔係文塞的人,完全現代講道理。我同佢講愛係互動,1但只有我單方面付出你完全冇回應互動,愛可以熄滅,1但熄滅我可以好絶,會對你冇反應,嗰d專家的道理對我係唔work,人地屋企細路係點我唔理,我要的家庭溝通就係自動自覺,管理好自己的生活,同我講嘢嘅態度要好,要好好記住你媽真係有精神病,畀你激一激會變癲婆

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

入了區內出名小學.小四已跟同學學粗口(女仔不 比男仔弱). 小五去同學家,一班男仔睇人地阿哥的咸片, 之後教理佢上網找AV....
教佢唔洗聽阿媽話努力讀書.

朋輩影響好大, 唔洗等中學先反叛期.
幾多歲不反叛?
睇到18歲時親子關係有多糟糕, 未必一定有“停”的一日.

ps.有堂上的, 但理論和實踐是兩回事. 忍氣得多, 阿媽會鬱死
我想友善地互相溝通,
但佢想撩交嗌, 全世界佢最慘咁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我女由中一反到中六考完DSE, 之後才不再亂發脾氣

子爵府

以前唔可以,因為會比人打到飛起,睇下你駁咀勁定佢條藤條勁。而家莫講話打,大聲鬧多幾鬧隨時話虐兒

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

沒了沒完

珍珠宮

最差應該係13至15,一過咗16歲半之後就好咗好多
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊