自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

黃二少奶 發表於 24-5-5 09:22
而家呢個年代係咁,儲到舊錢就辭職,周圍去旅行,洗哂再搵工,冇辦法而家父母唔會比壓力仔女,我以前轉工 ...

年代不同了,社會進步了,以前長兄姊早出身,要照顧家庭弟妹,現在交給政府了。

翡翠宮

minmin 發表於 24-5-4 19:33
住梗長沙灣的女士仲乜唔搵長工?
只做part time?
靠個仔打散工?

我都覺得怪。59 y好後生。淸潔工或家務助理大把。

翡翠宮

Hanayori 發表於 24-5-4 19:38
個位年青女仔原本有穩定及較高收入工作,但就選做freelance成為月光族,呢個係佢自願跌入貧窮線喎 :unknown ...

覺得自呃自己。逃避現實。

侯爵府

2024年龍年勳章

我都諗住梗長沙灣的女士仲乜唔搵長工?

大宅

回覆樓主:

女仔個案,又無講咩事唔同父母住,識係想hea 生活,根本自己攞黎。

爸爸加女兒個案,新移民,咁多呢類個案,起多多公屋都唔夠。政府應該同大陸傾下呢類一個團聚係咪要停。廿十年咩都團聚完。

另外一家5口個案,根本害左個仔,可能佢阿媽仲覺得自己好醒。

水晶宮

mercurycc 發表於 24-5-5 09:12
朋友公司都幾百人,
有一半後生都係做長parttime,
講明唔會轉長工。

真係好痴線

象牙宮

而家呢個年代係咁,儲到舊錢就辭職,周圍去旅行,洗哂再搵工,冇辦法而家父母唔會比壓力仔女,我以前轉工 ...
而家好多家庭得一兩個仔女,
父母自己都搵到,唔會比壓力佢地真既,
朋友話個商場好多父比錢佢地做生意,
呢班同佢地傾計都話唔想打工,
做老闆自由,好多一租約未到要離場。

象牙宮

Kittymummy 發表於 24-5-5 10:22
真係好痴線
有幾個2x歲做左6-7年,
公司有位比佢轉都話唔轉,
佢公司人工福利唔差的,
有時唔太明佢地諗咩.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mercurycc 發表於 24-5-5 10:36
佢公司人工福利唔差的,

依家個個屋企都有留最少一層樓俾佢地(除時唔止)個個都唔使憂柴憂米 做乜要做得咁辛苦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Kittymummy 發表於 24-5-5 10:22
真係好痴線

唔敢想像將來個社會會變成點

珍珠宮

尼度好多JM話退休要自己計劃好,吾應該要仔女養,吾應該要仔女比錢,我就覺得幾有錢都好,仔女必需要貢獻家庭,尼d系做人既責任要自細養成

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 24-5-5 10:41
唔敢想像將來個社會會變成點

我反而唔太擔心,佢有佢躺平,又少一份競爭。總之我個女唔係咁就得。

水晶宮

mercurycc 發表於 24-5-5 10:36
佢公司人工福利唔差的,

唔憂柴米,有屋企住,住亞媽食亞媽,家用又唔駛比/唔比得多。做咩要咁辛苦? 我女上星期同大同食飯,呢個話唔做,果個話準備resign. 可能畢業後做左兩年,儲到少少錢,話休息過後再慢慢搵工喎。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

baby_yee 發表於 24-5-4 19:59
而家好多後生係鍾意做freelance多過full time ,口講追夢,有幾多個真係追到
...
佢哋要 work life balance 麻 唔捱得、唔鬧得、唔做得,但又要人工高福利好
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

vivibabyvivi 發表於 24-5-5 10:40
依家個個屋企都有留最少一層樓俾佢地(除時唔止)個個都唔使憂柴憂米 做乜要做得咁辛苦
...
就算唔留一層樓,都留首期俾佢哋啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

Kittymummy 發表於 24-5-5 10:48
唔憂柴米,有屋企住,住亞媽食亞媽,家用又唔駛比/唔比得多。做咩要咁辛苦? 我女上星期同大同食飯,呢個 ...
時代唔同,社會改變,
有好多父母仔女無做野都無問題的,
佢地接受就得。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hanayori 發表於 24-5-4 19:38
個位年青女仔原本有穩定及較高收入工作,但就選做freelance成為月光族,呢個係佢自願跌入貧窮線喎 :unknown ...

咪就係囉,明明全職工作至少可以有萬幾蚊,但佢選擇兼職 搵少啲,又可以有津貼又唔使交稅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amy730 發表於 24-5-4 19:48
一家5口住緊月租5300蚊長沙灣過渡性房屋,打散工唔做長工都係為申請公屋
...

咪係囉呢個仲離譜, 一家5口得個仔做散工 ,好心無錢個女人就唔好生咁多啦, 好明顯搵少啲有資助,唔使交稅又可以排公屋

男爵府

amy730 發表於 24-5-4 19:29
解決到住房問題,已基本脫貧,又見到施麗珊出現

香港地住屋又真係幾緊要既

男爵府

回覆樓主:

公屋入息線低,但政府又要縮短輪候時間,大量興建,咁就自然吸引一班覺得自己努力都買唔起私樓嘅向下流,我覺得應該將資源起居屋,然後公屋就係舊同遠,社會就自然會少咗一班自製貧窮嘅人

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊