自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

為何怕佢家人被搞?
佢借左“大耳窿”錢咩?

有樓就如按,
用做會計的入息證明去銀行借私貸人款,
利息一定低過大耳窿

我:
舊債未清, 真債免問.

如明知對方冇能力還的, 唔借

如係賭債, 好難戒賭,係無底深潭,唔借

如有重病但要入C+ 醫院, 貴客自理,
去公立唔會付咁貴.教佢找“ 泰山公德會”申請資助

子爵府

jayso0911 發表於 24-5-6 12:03
之前都已經借過2,3萬,後尾都叫還左1萬,佢本身做會計唔明點解自己盤數計到咁差,我冇去考究佢究竟D錢fing ...

我覺得會問清楚係乜嘢事先囉, 同埋要搞清楚係咪真係事實!

如果係賭錢嗰啲就一定唔借,但如果真係時運不濟,屋企又有人有病, 咁我都盡能力啦!不過預咗冇得還!

我試過有個朋友 話冇錢買書畀個小朋友開學,又冇錢睇病! 借咗五千蚊畀佢, 之後發現佢竟然有錢可以一次過畀私人教練 教個女學遊水, 講緊教練費都要成二千蚊!

別墅

珍妮花07 發表於 24-5-6 12:10
叫佢搬屋先啦,另外佢個情況咁差TU一定好低分,佢急要錢就搵D 唔睇TU既借貸公司好似crefit個類,冇記錯好似 ...
你講個間crefit唔睇TU可以借幾多先?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

借過一次唔還/還唔晒就更加唔會借第二次,除非你好有錢唔志在、亦唔預佢還。

別墅

mandy952 發表於 24-5-6 12:11
將邦民嘅電話比佢
呢間我印象中都係要睇TU,我發覺而家就算係呢類財仔,只要check到你TU唔靚佢地都係唔會借
有時都會心諗,我TU靚就唔使借錢啦...就係因為搞唔掂,短時間內又有急需先去借....

大宅

2024勳章

jayso0911 發表於 24-5-6 12:13
我都叫仲有少少既,係想知呢幾年好似多左朋友出事,其實係咪唔借好過借有時借人幾千「周轉」都預左收唔返 ...

山窮水盡仲有一種可能性, 是經濟好時, 借貸時沒有考慮過經濟下滑會怎樣, 例如買樓 買保險, 這些都要每月供款.

現在工作沒有哪麼賺錢了, 而疫情時又把積蓄花光了.

男爵府

珍妮花07 發表於 24-5-6 12:10
叫佢搬屋先啦,另外佢個情況咁差TU一定好低分,佢急要錢就搵D 唔睇TU既借貸公司好似crefit個類,冇記錯好似 ...
個間crefit係可以借幾多?
我轉告下,唔知佢TU點,應該都麻麻,本身聽佢講財政有事唔係一時三刻既事...同埋淨係知佢另一半想搞離婚,應該都係大鑊

男爵府

alicewtw 發表於 24-5-6 12:31
借過一次唔還/還唔晒就更加唔會借第二次,除非你好有錢唔志在、亦唔預佢還。
...
咁都未去到話一萬幾千唔志在...只係覺得唔幫好似好冇道義,但又知佢唔係一時三刻搞得掂,唉兩難

男爵府

dougiewoodie 發表於 24-5-6 12:35
山窮水盡仲有一種可能性, 是經濟好時, 借貸時沒有考慮過經濟下滑會怎樣, 例如買樓 買保險, 這些都要每月 ...
咁講又好似係,知佢轉左工既,但唔知人工爭幾多,如果真係爭得多,之前又冇咩留錢,的確係會出事...
唉其實平真好日都唔會問人理財﹑財政點,更何況佢係示弱向你借錢...你又冇理由好似審犯咁問佢點解搞成咁

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

舊債未清, 預咗借比佢無得還, 睇你覺得呢個朋友值唔值得

瑪瑙宮

舊債都未還清, 點解又借? 咁大個人做會計都要借人錢, 做會計通常會識錢搵錢卦.
長貧難顧, 一係你話借埋尼次.
尼 d 人睇怕最後係無朋友做.

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-5-6 12:21
為何怕佢家人被搞?
佢借左“大耳窿”錢咩?
唔出奇,我已經算低調,佢連我都問,其實都預左佢咩人都借咁
可能比層樓壓死左唔識走

瑪瑙宮

jayso0911 發表於 24-5-6 12:51
唔出奇,我已經算低調,佢連我都問,其實都預左佢咩人都借咁
可能比層樓壓死左唔識走
...

會唔會係賭/ 玩槓桿果 d ? 如果債冚債, 無得完.

大宅

舊數都未清晒,又嚟借錢,等同倒錢落海

伯爵府

2024勳章

唔借

大宅

jayso0911 發表於 24-5-6 12:35
個間crefit係可以借幾多?
我轉告下,唔知佢TU點,應該都麻麻,本身聽佢講財政有事唔係一時三刻既事...同埋 ...
冇記錯應該最快幾分鐘可以批到30k咁上下,不過而家身邊既人佢唔係因為借錢快(好似係幾分鐘已經批到),係因為叫朋友down app之後可以賺少少快錢
呢類優惠時不時都有公司做,執執下又幾千,樓主個fd既然係做會計不如諗下點賺多少少好過啦

侯爵府

環保接龍勳章

做會計都欠咁多債?
多數炒燶股
唔借.
呢D係無底深淵
叫佢債務重組吧.

男爵府

Nancy20090615 發表於 24-5-6 12:41
舊債都未還清, 點解又借? 咁大個人做會計都要借人錢, 做會計通常會識錢搵錢卦.
長貧難顧, 一係你話借埋 ...
只係覺得一場相識,有時都唔想因為幾皮野就冇左個朋友

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jayso0911 發表於 24-5-6 12:41
咁講又好似係,知佢轉左工既,但唔知人工爭幾多,如果真係爭得多,之前又冇咩留錢,的確係會出事...
唉其實 ...

“ 示弱” 是佢的策略,
佢又不是第一次“山窮水盡” 問你借,
係長期“ 山窮水盡”,
連舊債都冇能力/ 唔想還.
可能周身街數, 債主很多

Just say no.

「我呢班都好手緊.
d錢剛做了6 個定期.
股票/ 基金又坐艇中, 我唔想蝕賣.
唔好意思, 我幫唔倒你.」

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jayso0911 發表於 24-5-6 12:13
我都叫仲有少少既,係想知呢幾年好似多左朋友出事,其實係咪唔借好過借
有時借人幾千「周轉」都預左收唔返 ...

而家借錢=俾錢
借人錢既覺得憑自己既實力同人脈「賺」左舊錢返黎
唔會覺得要自己主動還架
到人地追先考慮下還唔還啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊