自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

whitesheepya234 發表於 24-5-7 08:42
性格問題,仔小四已經唔肯,要自己翻學
小四就仲細啲

伯爵府

回覆樓主:

比機會佢獨立啦,除非佢想送,唔係就放手,放過佢啦

侯爵府

回覆樓主:

媽寶=唔型
成日同阿媽一齊,好阻礙佢人際關係,例如同學朝早見到都唔好意思行埋嚟同佢傾計
記得以前,返學放學同同學一齊行一齊傾計好開心

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

送返學的意思係有車接送?如果係,大把人車中學仔女返學/放學

公爵府

2024年龍年勳章

huilai88 發表於 24-5-7 08:40
係,女就好鍾意接送。可能仲細,得小二

我大女中六啦, 啱啱考完DSE,
細女中二~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔好話父母接送,去到中學有啲連坐保姆車校車都唔肯
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

小五男,已唔俾接送, 因俾同學笑

到中學, 男女生都不想俾同學笑

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔唔想行,所以照比送番學

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 whitesheepya234 的帖子

我小朋友小三, 佢都想小四自己返學~我唔俾, 中學先俾佢自己返

公爵府

好媽媽勳章

huilai88 發表於 24-5-7 08:14
每次爸爸送妹妹返學,個中學生仔係都唔肯爸爸送。定係驚學校有同學會取笑? ...
如果送飯盒,好唔型,但你試下如果你買個外賣拎俾個仔食,即刻型曬!之前阿女有同學媽媽間中買外賣拎去學校俾個女食,我女同d同學不知幾羨慕!

別墅

每次爸爸送妹妹返學,個中學生仔係都唔肯爸爸送。定係驚學校有同學會取笑? ...

放手啦⋯如果你老公一日到黑跟實你
你問佢點解⋯佢話順路喎
你會點?

男爵府

回覆樓主:

爸爸揸車送就肯,如果搭車行路我仔都唔肯,奶奶曾經好想接送我仔(小五開始接送,再細d佢話唔識湊細小朋友,但我仔已經自己行左一段時間),跟住我仔放學兜遠路走避開佢
反而係爸爸話車妹妹順路先車哥哥,下年妹妹轉校唔啱時間,趕哥哥自己搭車

水晶宮

2024年龍年勳章

我仔小五下學期都已經唔想我送了。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

huilai88 發表於 24-5-7 08:27
但依家係返學

好少中學生(中一)肯比父母送返學,住得遠又想爸爸車出車入,都係停喺學校附近,唔可以停學校,比朋友見到,佢地會覺得無面。到大學爸爸車出車入又唔會介意比人見到。
即係仔女突然覺得自己長大,唔要爸爸媽媽跟出跟入。

水晶宮

甥仔由細到大阿爸車返學, 小學車到學校門口落車, 一上中學就要求早一條街落車, 自己行返學校門口

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

esmehouse 發表於 24-5-7 08:56
唔好話父母接送,去到中學有啲連坐保姆車校車都唔肯

好少中學有校車/保母車

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

pauline_c 發表於 24-5-7 09:09
好少中學有校車/保母車
我識個女仔讀瑪利曼,因為佢住南區佢阿媽又好彩地搵到架褓姆車,佢話佢個女去到中二已經唔肯坐,一係就要求保姆車俾佢早少少落佢再行返學校
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我同仔一齊出門口,學校喺屋企附近,行到去路口就分開行,我問過仔介唔介意,佢話無所謂,放假出街我有翹佢手,佢又ok

男爵府

huilai88 發表於 24-5-7 08:24
有時候肯比拖手,有時候又唔肯。

點解咁想送?
你唔想個仔獨立咩?
想佢一世黏著你?
做父母既,養小朋友唔係養寵物,要令佢有獨立能力自己生活,而唔是想佢做你陪伴

大宅

睇你邊間學校啦
名校果D 個個都係專車接送返學放學架
邊會話比同學笑?
你要行路走搭巴士就比人笑

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊