自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

yan12345678 發表於 24-5-8 10:53
其實呢,有人系會買居屋而補地價,個係叫做自由巿埸,任何人都可以買,至於你話禁售期,系買一手居屋限制 ...

所以我成日話,如有能力+跌市時應該係買私樓。同埋唔值得排幾十年去換綠表就為左租置/居屋。租置補地價係市值100%,居屋31%-51%不等。

公爵府

請房署跟進何太case

男爵府

Kittymummy 發表於 24-5-8 12:27
所以我成日話,如有能力+跌市時應該係買私樓。同埋唔值得排幾十年去換綠表就為左租置/居屋。租置補地價係 ...

同意,居屋表面上比私樓平,但實際上只係買左部分業權,自住係抵左,但投資角度就要睇深層次d

水晶宮

Fatima_melanie 發表於 24-5-8 12:48
同意,居屋表面上比私樓平,但實際上只係買左部分業權,自住係抵左,但投資角度就要睇深層次d
...

Yes yes, 醒目 所以見唔少話排公屋,最終目標咩換居屋,真係得啖笑。

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-5-8 12:24
唔係佢加唔加,結左婚就要一定要加update返資料。就算佢唔填亞伯個名,婚姻status: married, 房署見到都會 ...

不過依家轉走哂4百幾萬

係咪就可以加名唔超額了?

水晶宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-5-8 13:10
不過依家轉走哂4百幾萬

係咪就可以加名唔超額了?

理論上係,但佢依家咁紅....睇下房署開唔開file, 同埋接唔接受佢解釋。大家等食花生中。

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-5-8 12:27
所以我成日話,如有能力+跌市時應該係買私樓。同埋唔值得排幾十年去換綠表就為左租置/居屋。租置補地價係 ...

Agree.

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-5-8 12:50
Yes yes, 醒目 所以見唔少話排公屋,最終目標咩換居屋,真係得啖笑。
...

其實政府某啲職系都可以有綠表。洗咩搞到咁為綠表?

今早才同人談,當居屋私樓都差唔多價,點都私樓彈性大。

水晶宮

Astra00 發表於 24-5-8 13:15

今早才同人談,當居屋私樓都差唔多價,點都私樓彈性 ...

公務員綠表都要等,唔係過probation就有。我細佬係公務員綠表10幾年都唔會要公屋,居屋都冇買。

子爵府

2024年龍年勳章

Astra00 發表於 24-5-8 13:15

今早才同人談,當居屋私樓都差唔多價,點都私樓彈性 ...

其一,私摟質素一定比政府樓好,同彈性比較大,其實居屋質素只不過系公屋進化版

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-5-8 13:17
公務員綠表都要等,唔係過probation就有。我細佬係公務員綠表10幾年都唔會要公屋,居屋都冇買。
...

點都好,係一項福利,聽講呢種綠表都要排的。

水晶宮

yan12345678 發表於 24-5-8 13:21
其一,私摟質素一定比政府樓好,同彈性比較大,其實居屋質素只不過系公屋進化版
...

我不敢說私樓一定質素好,因為總有人拿極端例子去爭論。

我只是覺得私樓轉按或賣樓彈性大過居屋咁解。

居屋不一定便宜。

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-5-8 10:21
自置公屋/居屋已買左房署唔會理,只要唔好放租出去就得。但條肥婆係住公屋,安泰。依家同何伯結婚,就要作 ...

2年。一係攞晒d錢飞咗阿伯。一係攞唔到錢飞咗阿伯。點會捱到2年

水晶宮

taiming 發表於 24-5-8 13:31
2年。一係攞晒d錢飞咗阿伯。一係攞唔到錢飞咗阿伯。點會捱到2年

成件事大部分香港人都知,你知我知單眼佬都知,只係何伯扮唔知。

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-5-8 13:32
成件事大部分香港人都知,你知我知單眼佬都知,只係何伯扮唔知。
...

2年?比多佢了。幾個月就差唔多。佢青春有限。

子爵府

2024年龍年勳章

Astra00 發表於 24-5-8 13:27
我不敢說私樓一定質素好,因為總有人拿極端例子去爭論。

我只是覺得私樓轉按或賣樓彈性大過居屋咁解。

居屋唯一個好處就係因為有政府擔保按揭,所以還款呢就穩定啲,有冇聽過私樓嘅差額按揭啊?即係話銀行當時估值樓價時借咗舊錢俾你,但突然間樓價大跌,唔值返你之前嘅按揭費用,銀行就會追你返個差價,係要即時俾喎,即係話當時銀行樓價估值1,000,000,而家估值得返800,000,銀行有機會追返200,000差價先㗎,因為點解會咁做呢?因為就算你按揭完,層樓都值唔返銀行當時嘅估值,銀行點都會蝕錢,所以佢寧願追番你個差價,供吾起佢就收番用銀主盤推出去出售。

水晶宮

yan12345678 發表於 24-5-8 13:42
居屋唯一個好處就係因為有政府擔保按揭,所以還款呢就穩定啲,有冇聽過私樓嘅差額按揭啊?即係話銀行當時 ...

咁我好彩未遇到。

水晶宮

yan12345678 發表於 24-5-8 13:42
居屋唯一個好處就係因為有政府擔保按揭,所以還款呢就穩定啲,有冇聽過私樓嘅差額按揭啊?即係話銀行當時 ...

銀行有幾何因為樓價跌而call loan 呀。有都係個別事件,novoland單野本身個業主有問題,某d野比銀行發現。或者私樓業主不停拎層樓加按,最後冇能力還先會銀行收樓。居屋係政府擔保,但大前提都要按時供款,否則最後都會變銀主。

子爵府

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 24-5-8 13:49
銀行有幾何因為樓價跌而call loan 呀。有都係個別事件,novoland單野本身個業主有問題,某d野比銀行發現。 ...

其實而家個樓價如果係十幾年前買嗰啲,根本個個都賺緊嘅,就算而家樓價跌,有邊個吾系賺緊錢啦,銀行唔會做到依部嘅,但如果係樓價開始跌時買嘅時候啲人先入市,而家大跌,所以我覺得近排嘅樓價係因為啲人供唔起銀行追番個差價俾唔到又唔想轉銀主盤,所以就賤賣囉

水晶宮

yan12345678 發表於 24-5-8 13:54
其實而家個樓價如果係十幾年前買嗰啲,根本個個都賺緊嘅,就算而家樓價跌,有邊個吾系賺緊錢啦,銀行唔會 ...

蝕讓大多2019-2021年高位時期買落。人家都識計數既,跌2-4成,當時用1成高乘數按揭,倒不如棄樓。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊