夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

vng314 發表於 24-5-10 13:05
我同老公兩個都打工,老公搵得多過我,所以聯名戶口佢6我4咁每個月入錢落去。 屋租、水電煤、小朋友雜費etc ...

屋企嘅嘢唔好做!

一係自己顧自己!洗衫煮飯買餸每人輪月做!

再 唔係用阿公錢請個工人返嚟!

我哋女人慳慳埋埋顧頭家,到最後其實好蝕章!

當然家庭係講愛,但既然佢咁計較,咪同佢計返足囉

複式洋房

BO_NG 發表於 24-5-11 00:22
其實我覺得佢都已經比多咗響聯名戶口,而你又話聯名戶口嘅錢係用響大家一齊嘅消費上!咁點解買屋企嘢同食 ...

聯名戶口冇Credit Card,所以我買屋企嘢同外賣時用咗佢張附屬咭,但租金水電媒小朋友雜費一直都喺聯名戶口扣,唔係淨係用附屬卡,我買自己嘢係用自己卡。

複式洋房

owla 發表於 24-5-11 00:52
其實佢嬲係咪因為你冇話佢知, 搞到佢冇找卡數要比利息?
正常你冇話你用過就未必會睇statement,
好似我有3 ...

應該唔關利息事,因為我哋個個月auto full pay,從來無利息

複式洋房

wendyaupooh 發表於 24-5-10 21:36
一家唔知一家事。無對錯亦無得比較 兩公婆一齊分擔家庭開支應該都好普遍好正常。同埋呢個比例應 ...

我唯有好似你講咁,要用就逐次問佢。

佢成日話自己好忙,大部分屋企嘢都叫我買,但聯名戶口冇信用卡,我諗住咁少錢咪用附屬卡囉,我之前係無次次問佢,點知佢講到我呃佢錢咁,其實我仲慳過佢。

佢鬧完我之後我都仍然有幫佢買外賣,係用附屬咭不過之後我PayMe返我個份比佢,唔想佢再有藉口話我。

我唔知咁係咪正常,不過我自己覺得做夫妻做到咁,真係好心淡。

子爵府

畀面勳章

vng314 發表於 24-5-11 06:47

佢成日話自己好忙,大部分屋企嘢都叫我買,但聯名戶口冇信用卡,我 ...

我明你點解咁嬲。。。如果我老公好似你老公咁 咁計較嘅話。比著我都會心淡。。唔開心。。都會諗 我係咪嫁錯人?!。

但其實你 老公都唔算錯哂,你大可以喺聯名度攞錢,係就係煩d,但總好過而家咁,大家唔開心。

我老公每個月自動上繳,基本上我點用錢都唔會理我。可能因為咁,我覺得你老公比較計較。sorry

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 vng314 的帖子

有d野你自己要諗埋一邊,其實無人幫到你。你話幫佢叫外賣,但你又話比返你個份錢佢。其實咪即係你屋企叫外賣一齊食囉。好簡單者,既然都要計到甘清楚,咪用完佢張卡買呀公野,係聯名戶口轉錢落信用卡戶口囉(呀公架麻)。或者你話佢叫你買屋企野,咪用呀公既現金買囉,唔明有幾難。重有,用佢張卡買野再通知老公一聲,我覺得係互相尊重既一種就算我老公話唔使講啦你用就用啦,我都會whatsapp扮晒野話(我用你張卡買野啦,有折)
我唔知你用佢張卡look幾多(次數)因為你強調左好多次聯名無信用卡,而你自己又唔點帶現金,我就諗係咪次次你都用呢,佢所以先嘈啦。佢或者只係覺得點解唔用聯名d錢次次用佢張卡要佢私人找數。甘夾呀公黎做咩有時都要調轉返角色去諗下。。始終每個家庭,每個人都不一樣的。

男爵府

vng314 發表於 24-5-11 06:47

佢成日話自己好忙,大部分屋企嘢都叫我買,但聯名戶口冇信用卡,我 ...

用附屬卡但payme返你果份比佢感覺似特登發晦氣.....

複式洋房

wendyaupooh 發表於 24-5-11 09:51

有d野你自己要諗埋一邊,其實無人幫到你。你話幫佢叫外賣,但你又話比返你個份錢佢。 ...

我雖然帶好少現金,但平時買自己嘢係用自己啲信用卡&八達通。

聯名戶口係用嚟扣比較大同定期嘅支出,我用佢張附屬卡買嘅屋企嘢每次都係一百幾十。

我以後用聯名戶口買屋企嘢一啲都唔難,用EPS就可以。問題係佢咁嘅反應俾我睇到我喺佢心入面嘅地位係咩,我覺得一個錫老婆嘅老公係唔會連呢啲雞毛蒜皮嘅錢都計。如果我第時自己冇份糧,唔敢想像佢會點對我。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

姑勿論對錯,男既咁話你揾第個貪錢呢樣野要俾佢知你不爽,起碼要佢檢討言語。

你俾人炸完型仲幫佢買外賣明顯俾男既食住。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

其實樓主係咪用左好多? 買外賣同屋企野聽落好似細數目,
但小數怕長計, 呢百幾果度幾百, 加加埋埋一個月可能幾千

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔知點解越睇我越覺得呢位樓主係咩都唔想出錢,只想老公出(講緊呀公個份)。佢成日強調自己買野用自己錢。又話一百幾十用老公卡(但又唔講次數)有時小數怕長計啦。如果有時出老公,有時自己出,而老公都甘大反應就個老公唔岩。但可能或者樓主除左夾呀公(即佢所謂大數用)其他小數自己無/或者次數比例不是6/4,所以老公就嘈囉。(樓主唔使再覆我。)自己諗清楚點解老公會甘講嘈呢d數先。如果只係1次半次既一百幾十就嘈,就唔抵幫啦個老公。或者調轉囉,以後呢d 一百幾十樓主出自己私人試下囉

男爵府

vng314 發表於 24-5-11 06:11
聯名戶口冇Credit Card,所以我買屋企嘢同外賣時用咗佢張附屬咭,但租金水電媒小朋友雜費一直都喺聯名戶口 ...

咁其實你可以用聯名戶口入面啲錢,現金買屋企嘢同外賣,唔一定用附屬卡,係咪?

商戶應該寧願收現金多過收附屬卡吧…

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

樓主唔算貪錢。
邊個規定要兩公婆夾錢養家?

有能力嘅,老公一個俾哂或老婆一個俾哂都得㗎。

一千幾百都斤斤計較嘅男人,唔使旨意佢出錢出力照顧你。短期用EPS從聯名戶口支出家庭開支,長期要買返份醫保,以防萬一。

複式洋房

BO_NG 發表於 24-5-11 13:38
咁其實你可以用聯名戶口入面啲錢,現金買屋企嘢同外賣,唔一定用附屬卡,係咪?

商戶應該寧願收現金多過 ...

我可以撳現金呀,只係我用慣咗用electric payment ,方便好多

其實講近嘅附屬卡數係 <2% of 佢月薪,唔知算唔算多,anyways 我以後自己比冇咁嬲

只係想聽吓大家意見,因為每個人諗角度都唔同,我想知道係我expectation太高,定係佢對我唔好,希望了解吓老公諗咩

我覺得女仔一定要有份工,雖然都有可能要睇老公面色,不過at least有能力靠自己囉

男爵府

vng314 發表於 24-5-11 14:24
我可以撳現金呀,只係我用慣咗用electric payment ,方便好多

其實講近嘅附屬卡數係 ...

太長文無睇晒, 大約明白你問題, 其實用錢係要講清楚,你都要比耐性同包容, 特別你要留意大家原生家庭係點處理錢, 因為自細的理財比人咁教, 就係咁, 無話合唔合理, 係睇你點接受, 例如有朋友結婚後, 都係請父母幫佢儲錢, 又有朋友就算生完女, 八達通都要父母幫手增值, 原生家庭影響都幾大

男爵府

你可以繼續用Electric payment,但係要找附屬咭咭數嘅時候,你咪用聯名戶口啲錢去找,咁我相信你老公應該唔會有意見!

呢度就係佢不滿嘅地方,因為唔係用佢私人錢去俾阿公嘅支出… 呢點唔應該話計較唔計較嘅問題,因為你哋兩公婆都已經講好咗聯名戶口啲錢係用響阿公度,係咪?

你話知佢附屬卡嘅支出佔佢人工幾多個percent,多同少都唔應該用嚟買阿公嘢,因為係原則問題… 你覺得佢計較,我反而呢一點幫你老公!

你話以後自己俾返,點解要自己比返而唔係用聯名戶口啲錢比?你老公唔比你用聯名戶口啲錢找附屬咭咭數咩(既然你都話附屬咭係買阿公嘢, 而唔係買自己私人嘢)?

男爵府

你呢個case唔係你對老公expectation太高,而係你哋兩個都講好咗本來要點樣用錢,但你先破壞咗條 rule,佢有微言,你就話佢計較…

我自己係女人,幾時都係要返工 (無論老公有冇錢都好),自己可以搵到錢唔靠男人,講句說話都大聲啲!

侯爵府

用係屋企既,唔明點解唔係用聯名戶口既錢,我覺得你老公冇問題喎。

男爵府

回覆樓主:

我無覺得你貪錢
你用佢張附屬卡都係買屋企野同外賣啫,又唔係亂買野俾自己

不過佢可能有個概念係屋企洗費應該用屋企家用戶口既錢,附屬卡戶口係佢私己錢。 但其實都好閑啫。平時出街食飯都多數佢俾既。 今次咁小題大做會唔會咁岩佢心情唔好咋。

唔好放晌心。 其實兩夫妻都唔駛計到咁清楚。。。你話最多下次食外賣你俾返次囉。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

家庭開支全部由阿公戶口扣正常丫,本來就是咁用,如你覺得用佢張卡方便D,用左幾多錢就由阿公戶口攞錢交返卡數就ok,有D人係鍾意跟計劃用錢,無啦啦你用佢卡後要找數佢可能覺得攪亂佢個plan,覺得唔夠用就同佢傾下加多D。不過佢咁答你話唔滿意就搵過第二個老公又真係太過份!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊