自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

對嗰班可能上唔到會嘅買家深表同情,但馬後炮都要講一句,當初無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

社會責任幫佢上車

我都走去買 yoho 最貴果期 比個仔,跟4跟住叫佢平 d 再叫地產商幫佢上車先
希望佢地都負社會責任啦

男爵府

輸打贏要,唔通買樓花賺咗嗰筆會俾返發展商?定捐出嚟做善事? 買樓唔係買棵菜

侯爵府

開心吸收勳章

樓價跌咗上唔到會係好慘,但都要尊重合約精神。搞唔掂撻訂囉,你望發展商唔收你差價 ,長實就唔會啦。

公爵府

sasa615 發表於 24-5-13 20:57
記者都可信?

唔出奇 價價跌左 確實是有業主上唔到會。唔好去judge人地未夠能力就去買樓,有好多人都係好努力想買一個安樂窩者。

大宅

輸打贏要真係香港人嘅特質
賺錢時唔見你拎出黎分下

男爵府

singwin 發表於 24-5-13 20:04
應該聯署同各大代理交涉,回贈大部分佣金俾業主,否則撻訂,代理一蚊都無佣收
...

而家係上唔到會,回贈所有佣金都無用架喎!
假設要撻訂,代理都無佣金的

男爵府

BKFinder 發表於 24-5-13 20:28
你咁講又唔啱
人地晤係要求保底

係囉!其實我覺得呢個要求唔過份

公爵府

singwin 發表於 24-5-13 20:04
應該聯署同各大代理交涉,回贈大部分佣金俾業主,否則撻訂,代理一蚊都無佣收
...

其實關代理咩事呢? 買入兩年agent都應該收左佣啦,你啲業主撻唔撻訂真係關佢鬼事!

公爵府

liverpool2023 發表於 24-5-13 23:37

過渡性貸款和二按有可能嘅,無端要人增加回贈就真係難啲啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

liverpool2023 發表於 24-5-13 23:37

1. 參考凱柏峰III期,提供成交金額之4.5%作為置業利息補貼現金回贈予凱柏峰I、II期買家;

成交完再比個95折咁都叫唔過份
當1000萬成交,呢度都45萬
真金白銀要發展商另外送比買家
香港地既地產商幾時會咁仁慈呀

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-5-14 03:09
1. 參考凱柏峰III期,提供成交金額之4.5%作為置業利息補貼現金回贈予凱柏峰I、II期買家;

成交完再比個95 ...

啲人輸打贏要者。

佢哋當初有得選即供,即係成交完即刻去供,佢哋咁選就少啲出事,但咁做就蝕左沒得住,因為仲係樓花。以香港人數口咁精,點都不想蝕呢條數,所以選最長成交期完晒才去處理按揭,咁遇上大跌,咁就出事。

大宅

littledot 發表於 24-5-14 02:51
其實關代理咩事呢? 買入兩年agent都應該收左佣啦,你啲業主撻唔撻訂真係關佢鬼事!
...

關架,要上哂會aa 先收到佣金,業主既要求冇可能囉,你撻訂你既事,已經簽咗臨約

男爵府

littledot 發表於 24-5-14 02:51
...

新樓要完成交易先收到佣的,如果上唔到會要撻訂代理係一蚊都無

男爵府

littlefunpig 發表於 24-5-14 03:09

成交完再比個95 ...

我係指第2第3點唔過份啫!

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

信和點會咁做呢,如果佢哋做左就破壞左行規,近呢三年買左樓花而建期上會的小業主應該全部面對緊同一問題,估價不足,銀行會要求補差價先上到會,撻訂有機會比發展商追收差價

大宅

BKFinder 發表於 24-5-13 20:28
你咁講又唔啱
人地晤係要求保底
無錯,純粹係一個買賣bargain,對方肯簽新約咪得囉。即係好似去街市門口檔買菜,叫阿姐留咗2斤菜芯轉頭返去攞,點知入去買大咗唔夠錢俾,又或者菜芯入面檔真係平好多,咁又見門口檔啲菜賣唔去,返去同姐講:「乜你啲菜貴入面咁多,不如平啲賣清咗佢啦,下次再幫襯返你啦,好無?」其實無乜大不了。街市買餸好常見。真係唔夠錢找數咪講出個難處利害,嘗試吓咁解啫。不過,真心講,依家十年跌仲買港樓真傻豬,將來十年負資產咪仲衰,輸少檔贏啦。銀行唔係菜販,唔會好似A準/地產佬咁同你有得講吓笑。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

之前有youtuber講過,來緊陸續有業主上唔到會,要抬錢補差價。
講真,呢班人都係買期貨,升佢地咪賺錢笑呵呵,次次樓市冧都係有班人走出來叫救命架啦。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

領養喵回家 發表於 24-5-14 07:30
無錯,純粹係一個買賣bargain,對方肯簽新約咪得囉。即係好似去街市門口檔買菜,叫阿姐留咗2斤菜芯轉頭返去 ...

你應該咁樣比喻好啲:俾咗$100訂金買門口檔菜,轉頭唔買,佢要沒收你訂金仲要追你賣唔出/賣平咗俾人既差價。
嘩你講嘢態度仲咁衰話佢啲菜賣得貴/賣唔出,佢唔玩你至奇
https://hk.finance.yahoo.com/news/長實劈價-洪水橋lyos貨尾周日賣-減價最多逾3成-早前買家撻定會被追收差價-071500330.html
如果好好哋求吓人哋,和平取消交易,佢唔追你差價/甚至肯退訂已經要感恩啦,如果唔係咪好似長實咁做法囉,亦都唔可以話長實無良心,確實做生意就係咁做。
你撻訂人哋重售可以追收你差價/唔賣佢可以改為出租/甚至人哋索性可以丟空(橫掂依家都未有空置稅),咁你仲覺得好似買菜咁既態度同人傾嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

講真佢開售嗰陣賣成2萬幾3萬至4萬幾蚊呎(價單/招標成交價),新界樓仲賣得貴過港九,咁高溢價都大把人衝去買,我嗰陣真係以為個個都咁有錢咁有實力,好似買棵菜咁唔眨眼
點知依家輸打贏要⋯⋯ 其實真係幾樣衰⋯⋯
希望佢哋唔好影衰哂成個屋苑既業主

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊