自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

自閉譜系,係咪問下相關人士好啲,普通小朋友介片方法可能未必合佢。
仲有一年,再找找方法,但如果到時仲未得,建議delay一年先入學(如果想入主流),否則自己同小朋友難受。

男爵府

減齡達人勳章

想係到請教一下,小朋友3歲仲未介到片,佢著住底底就唔會瀨出黎,帶佢去廁所就痾唔出,忍住,到著返片就痾落片到,黎緊k1點算好

小朋友不是自閉

大宅

TINGTING1215 發表於 24-5-15 16:25
想係到請教一下,小朋友3歲仲未介到片,佢著住底底就唔會瀨出黎,帶佢去廁所就痾唔出,忍住,到著返片就痾 ...

当时k1我地都系主流幼稚園,老師教下,我個女就識,我個女無自閉,不過發展遲緩。或者你俾好多水距飲,維他奶之類,知道距準備要weewee,然後夾硬要距坐桶,坐到直到成功屙一次為止,我個仔當時第一次成功去廁所我就係甘,差唔多按左距坐有一個鐘,早上第一督尿,一般比較容易成功,未係好醒果陣,練習多幾次就肯坐起度去啦!

大宅

kenzi23 發表於 24-5-14 22:07
自閉譜係兒童,唔算嚴重,返左一年特殊幼稚園(S位)終於學識坐廁所&企起度去廁所,起屋企同學校可以唔著片, ...

如果a仔唔肯去出邊廁所會唔會係驚吹手機聲?定怕轉環境個transition佢接受唔到?你要搵到個原因先可對正下藥
或者預先同佢介紹出邊嘅廁所係咩樣
另外如果唔識主動叫去Vv,或者係因為瀨咗對佢嚟講無咩後果,去岩又無咩獎,對佢嚟講無分別,試下每次去岩要大讚,瀨咗要話比佢知係唔岩,要佢幫手清潔

大宅

afterall 發表於 24-5-15 21:14
如果a仔唔肯去出邊廁所會唔會係驚吹手機聲?定怕轉環境個transition佢接受唔到?你要搵到個原因先可對正下 ...

出面廁所要再練習,林住糖獎勵睇下得唔得,同埋買左攜帶式尿壺,類似水樽甘,睇下肯唔肯起外面去。
呢兩日由距瀨,瀨左就用好誇張口吻批評,指住瀨尿塊地講唔岩,再羅住個廁所桶講呢個先岩,要屙起度,睇下距入唔入腦啦!

男爵府

減齡達人勳章

kenzi23 發表於 24-5-15 21:11
当时k1我地都系主流幼稚園,老師教下,我個女就識,我個女無自閉,不過發展遲緩。或者你俾好多水距飲,維 ...

因為係男仔,想比佢企係到小便,定係我要比佢試下坐馬桶唔該哂

男爵府

kenzi23 發表於 24-5-14 22:41
無特別問醫生 不過宜家讀緊特殊學校 都成日同老師溝通 林辦法 如果提距去廁所 基本可以全日都唔瀨尿同popo ...

我覺得慢慢嚟比較好啲!出街如果仲未夠膽,咁就用着片先,要一步一步嚟!如果賴咗就唔好鬧佢,因為佢都唔想,如果喺屋企賴咗VV就同佢講,下次要VV喺廁所度,如果喺街度,就算用片片,都叫爸爸拖佢去廁所,要用多啲愛心!學校嗰方面我相信佢哋會明白,你亦可以同老師講,每次轉堂,小朋友都可能會去廁所,叫老師盡量提吓佢佢去廁所

大宅

TINGTING1215 發表於 24-5-16 00:48
因為係男仔,想比佢企係到小便,定係我要比佢試下坐馬桶唔該哂

老师同我講就話先學坐再學企,我個宜家可以企住去啊,因為一開始係連坐都唔肯。

大宅

Happywinner 發表於 24-5-16 18:45
我覺得慢慢嚟比較好啲!出街如果仲未夠膽,咁就用着片先,要一步一步嚟!如果賴咗就唔好鬧佢,因為佢都唔 ...

學校排洗都宜家都做得幾好啦!瀨次數已經非常少,宜家主要訓練外出同自主去廁所,外出我會慢慢黎,搞掂自主先,呢兩日自主好似有d進步,等我再訓練多幾日,星期六日放假就全日訓練距。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊