自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

December_baby 發表於 24-5-20 14:29
有冇例子?
例如中英數程度

B1A嘅英文一般教快1年至1年半, 數學就教快半年至1年。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

December_baby 發表於 24-5-20 14:29
有冇例子?
例如中英數程度

應該問d學生想讀書人數既差距有幾大,band 1 可能得10-20%唔想讀書,唔想升學,但band 3 只有10-20% 想讀書升大學

公爵府

有冇例子?
例如中英數程度

我仔b1A 中一 我兩公婆master 睇佢的comprehension 都要查字典
女b2A 中一至中五 佢名列前芧 我無乜要用字典 中六做past paper 我同佢都要查 佢先知死 急操 我一早提佢b2A考第一都無用 程度差好遠 佢唔信 臨考先知死

侯爵府

有冇例子?
例如中英數程度

我仔B1A,佢嗰屆有94%同學响英文科攞5或以上

大宅

有冇例子?
例如中英數程度

咁講或者貼近樓主想要的答案:
功課又好,考試又好
band 1
要先背先記,後應用,問得無咁直接
band 2
背得夠多,應該會贏。背得1半,都考得唔錯。問嘢直接d,拆開細分續d問,仲要每科臨考會派“溫習紙”。
band 3
背都唔洗咁多啦,供詞填充呀,配對呀,排序呀,是非題,這些都佔全卷6成分數。

咁講,咁樣學又邊個組別學生先真正學到嘢呢? 大家心中自有答案。

樓主最想知中英數分别, 中文講真人人都係讀果幾本中文書,但揀幾多課教,考幾多課,語文運用又係咪一開始就用dse水平咁執正教上去,明顯band 1A先會做到,band1b1c嗰d都拉牛上樹。莫講band2同3。

英文,band1多數英文教英文。band2band3就廣東話教英文。當然詞彙句式文法實係band 1 教多1倍有多,但好遺憾d band1學校其實有好多都係跟唔上節奏嘅。但青瓜經過幾年浸泡,總會有入味之日。點都應該比起band2 band3的好。唔系band 1勁,係band2/3廢。

數學就得意dd
band 2 band 3嘅數都可以教得好齊好chur嘅,原因我唔講咁多啦。不過band 1之中,男女校或者男校都追得緊d深d,唔係計dg,其他女校都教得足但唔會話出到好難好難咁留難d女。

大宅

sharon_pig 發表於 24-5-20 17:30
我仔b1A 中一 我兩公婆master 睇佢的comprehension 都要查字典
女b2A 中一至中五 佢名列前芧 我無乜要用 ...

非常好的例子。

最後女女考dse順利嗎?通常實力派的band2A的,頭5名還是叫有1隻2隻5+揸手的。

男爵府

Benbenmum 發表於 24-5-20 17:48
我仔B1A,佢嗰屆有94%同學响英文科攞5或以上

94%level 5 甘勁?spcc ?

Benbenmum    發表於 24-5-20 19:27

男爵府

課程都係一樣

係考試深淺. 知學生做唔到就唔出咁刁鑽

我自己band 1, 以前去過band 3 初中代課. 都係教同一樣野, 有啲聰明學生佢地一樣明.
其他科唔敢講, 數學係一樣咁教. 唔會話band 3 就cut 走一啲內容, 因為cut 走就接唔上下一年. 但測驗就問得直接啲, 題目少啲等佢地做切.

大宅

Augesttime 發表於 24-5-20 17:53
咁講或者貼近樓主想要的答案:
功課又好,考試又好
band 1

好詳盡!謝謝

象牙宮

回覆樓主:

差好遠,科科剛剛合格都未必band 2

大宅

sharon_pig 發表於 24-5-20 17:30
女b2A 中一至中五 佢名列前芧 我無乜要用 ...

咁band 1和band 2淨係講英文都爭好遠

子爵府

有冇例子?
例如中英數程度

例子:同一本數學書,裡面練習分level 1 / 2 (當然level 2深啲)
Band 1A/B - 只會叫學生做level 2,考試題目學生話係level 4,好多時得一半人合格>40%, DSE數學L5 or above係60%
Band 1C - 功課多啲,由level 1做起,只會要學生做幾題level 2, DSE只公佈L3 or above 85%

大宅

咁係咪即係讀band 2,都起碼要band 2A 、B ,仲要考好前,先穩陣入8大?

大宅

自己以前完全唔識讀書,依家知衰,又幫唔到小朋友

大宅

December_baby 發表於 24-5-20 18:06
咁係咪即係讀band 2,都起碼要band 2A 、B ,仲要考好前,先穩陣入8大?

你點解咁問㗎?!
有能力揀到band 1就1,2就2,3就3。
呢刻能力咁多就係咁多。

入左去,就先再努力自學/補習/追校內進度打好頭3年基礎。

先好再盤算甚麼大學。

續步嚟。

大宅

December_baby 發表於 24-5-20 18:06

讀書係長途賽,實力個個都可以/可能擁有,因為同自己付出+資源投入都有50%成正比嘅。
但長途賽總會有起有跌,心理健康點面對壓力同逆境都好緊要。無好的心理素質,都唔會學得有效率、考得夠穩定。

你唔好咁講自己讀書唔叻,幫唔到小朋友,其實你都可能疏導佢學習上壞心情,正向學習的! 努力啊!

珍珠宮

回覆樓主:

band 1最少要英文好,除中文中史都係英文。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

有朋友個仔係band one考尾果班,去到band two 頭10名內。

公爵府

Augesttime 發表於 24-5-20 17:57
非常好的例子。

最後女女考dse順利嗎?通常實力派的band2A的,頭5名還是叫有1隻2隻5+揸手的。

勉強入有degree咁囉

珍珠宮

December_baby 發表於 24-5-20 15:47
我自己以前讀差學校(以前應該係band 4,5? )
我老公都係,仔讀書又麻麻
想了解下依家band 1、 2、3學術爭 ...

頭1/3,中1/3 同尾1/3嘅分別,你當一班30人,即係頭10名,中10名同包尾嗰10名嘅分別,頭同尾一定差得遠

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊