嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁各位媽咪諗住張bb床買幾長呢?38"定42"好呀?

大宅

我想問有媽媽話日頭用尿布, 咁d尿布o係邊度買?
同埋如果係噓噓都好d, 但如果疴左d bat bat 落尿布度, 咁洗個時咪好烏漕囉?

大宅

原帖由 arale1668 於 09-6-25 04:44 PM 發表

佢地用莊生咋麻
我唔明你過多次水意思..換過盤水再沖過多一次呀?
如果你要咁講...MUSTELA唔使過水囉......
但BB始終係浸係水入面...同佢用CLEASING摔,只係易D將D老泥摔走..唔似得好似大人用沐浴露要過清佢... ...

係呀, 我就係這個意思, 所以我都考慮買MUSTELA, 因為都有其他媽咪讚過好用.

大宅

原帖由 katieyam 於 09-6-25 10:23 PM 發表
同埋如果係噓噓都好d, 但如果疴左d bat bat 落尿布度, 咁洗個時咪好烏漕囉?

我都想知點樣洗?

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 katieyam 於 09-6-25 22:23 發表

用尿布,可用隔尿紙,D屎屎唔怕印落尿布...隔尿紙係荷花有得買
不過我地習慣左"逗"BB痾屎..逗開,BB就會習慣左咁上下時間去,同唔痾落片度...清潔好方便...

複式洋房

原帖由 arale1668 於 09-6-26 15:53 發表

用尿布,可用隔尿紙,D屎屎唔怕印落尿布...隔尿紙係荷花有得買
不過我地習慣左"逗"BB痾屎..逗開,BB就會習慣左咁上下時間去,同唔痾落片度...清潔好方便... ...

Thanks for the topic and the very valuable advice. I am due in October. Have not purchase anything or compare prices yet, so these information really comes in handy.

As to using cloth diapers, can you manage with one person taking care of the twins? I only have a helper taking care of them during the daytime. Do you think that will work?

And also, where is "nurse association"? Can we just go and buy stuff if we are not members?

Thanks.

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 singletwinsmama 於 09-6-27 04:53 發表

Thanks for the topic and the very valuable advice. I am due in October. Have not purchase anything or compare prices yet, so these information really comes in handy.

As to using cloth diapers, can ...

其實我沒用尿布架...因為我對b日頭擺係6299同姨婆果邊,唔想再加潻他們洗尿布的麻煩,不過我99個大孫是用尿布的,所以知道一d!!或者有用尿布的媽媽可分享一下!!

另外,有關護協的網站,佢d course好快full的,若見到有出就快一d報,大概2個月再會出course的. 產前產後護理course可同老公一齊出席的!

http://www.nurse.org.hk/c_index.htm

複式洋房

原帖由 arale1668 於 09-6-27 19:23 發表

其實我沒用尿布架...因為我對b日頭擺係6299同姨婆果邊,唔想再加潻他們洗尿布的麻煩,不過我99個大孫是用尿布的,所以知道一d!!或者有用尿布的媽媽可分享一下!!

另外,有關護協的網站,佢d course好快full的,若見到 ...

Thanks :) Did anyone go to the Wing On Sale? Is it a good time to buy stuff? I saw Avent milk bottles steriliser with 6 bottles at about $650. Is it a good buy? Also a combi single stroller UR200 at $1980. Thinking of going back tomorrow to make some purchases. Any advice? Orshould I wait for the baby fair? Do they sell such stuff there? Worried I might be too big to squeeze my way around and if they dun deliver, I will have trouble bringing things home.

Thanks.

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 singletwinsmama 於 09-6-27 19:43 發表

Thanks :) Did anyone go to the Wing On Sale? Is it a good time to buy stuff? I saw Avent milk bottles steriliser with 6 bottles at about $650. Is it a good buy? Also a combi single stroller UR200 a ...

OH..記錯,係減價到聽日.......

大宅

singletwinsmama,

我都係十月生呀, 你對係仔定女?
我對係孖女呀, 會係qe生, 你呢?

btw 永安唔係25-28號減咩? 我都打算聽日去睇下架bor.

大宅

原帖由 arale1668 於 09-6-26 15:53 發表

不過我地習慣左"逗"BB痾屎..逗開,BB就會習慣左咁上下時間去,同唔痾落片度...清潔好方便... ...

係啊...如果有時間豆bb痾臭臭呢個方法真係好好用..一來慳片d..二來唔洗比臭臭"業"到patpat..

複式洋房

原帖由 katieyam 於 09-6-27 23:54 發表
singletwinsmama,

我都係十月生呀, 你對係仔定女?
我對係孖女呀, 會係qe生, 你呢?

btw 永安唔係25-28號減咩? 我都打算聽日去睇下架bor.

My expected delivery date is 1 Nov 09, but gynae said treat it as Oct. Since they will most probably come earlier.
Mine is a boy and a girl.

Yes, Wing On sale is till 28 Nov. Most items are on 20%discount. I bought quite a bit of stuff, including Avent bottles steriliser (with 6 free bottles) at $648. Quite happywith the buy. The best part is it comes with free deliverywhen you purchase $800 or more. So I picked up other stuff and arrange for delivery :)

大宅

請問c-max床仔係邊度有得睇? 吉之島有冇呢? 同埋護協個地址係邊呀? 唔該.

複式洋房

原帖由 bbcome 於 09-6-30 15:18 發表
請問c-max床仔係邊度有得睇? 吉之島有冇呢? 同埋護協個地址係邊呀? 唔該.

http://www.nurse.org.hk/c_index.htm

From aralee 168

大宅

我對龍鳳仔女已經両歲八個月大,來同大家分享下:
未出世前,已經同周圍所有人說,我不介意二手用品,男女B都歡迎..到現在還用好多人送二手衫來,應該可以穿到4歲.

奶樽 : PEGION,便宜好用.試過用NUK,一般般.
濕紙巾 : 剛出世時用HUGGIES,後來轉左藥房買27蚊3包,好抵.
紙尿片: 妮飄細碼/中碼,趁JUSCOBB展時大量購買,要求促銷員送大碼尿褲方便將來戒片時用,我兩個BB共用左120包尿片(儲印花所得).1歲半的夏天開始戒日片.去街就用贈品妮飄尿褲,夜晚就用PATPAT,藥房買大碼67蚊62片,2歲半的夏天開始戒夜片.
奶粉 : 德國美樂寶3號,藥房買102/罐,應該是最便宜的奶粉,現在身高體重一直保持中間水平,32週出世時才1.5KG左右,這個奶粉算唔錯.
沐浴露 : JOHNSON
蒸奶煲 : 別人送的二手不鏽鋼奶煲,煲壞了幾個膠架,好彩JUSCO有得配,後來買左個電磁爐可以校定時,15分鐘自動關爐,才解決問題.
奶泵 : 別人送的二手NUK,用左個多月,只是泵出來送去醫院.
床仔 : 別人送的,不夠一年已經全部轉送別人.
孖B車 : 網上買來二手,因為坐的機會不多.還用両部單B車,和揹帶,全部別人送的.
衣服:全部二手.
玩具:9成玩具二手.我會返大陸買書和掛畫,自己打印認字卡和填色紙.
學費:現在讀半日N1,沒有學券,両個的學費要差不多三千,好貴,但總比PLAYGROUP便宜好多,照顧他們的人也比較輕鬆,最重要是學多很多東西,識講好多野.

總的來說,両個小朋友的花費並不是太多,最重要錢要花在應該花的地方.

大宅

你有咁多人送2手用品, 梗係啦, 我到而家一樣都未收過呀, 唔好話朋友, 親戚都冇, 可能我仲未話比人地知bb性別啦.

想問下你強生用邊隻淋浴露?
你講隻奶粉, 係咪初生都飲3號呀?

另外隻尿片, 一開始唔係用nb 先咩?

子爵府

好媽媽勳章

打算會買以下物品, 你地用邊隻牌子既(OR有咩係無用):

學習水柸/碗/匙更/米餬/BB餅乾/學行車/牙膠

原帖由 bbcome 於 09-7-13 15:30 發表
你有咁多人送2手用品, 梗係啦, 我到而家一樣都未收過呀, 唔好話朋友, 親戚都冇, 可能我仲未話比人地知bb性別啦.

想問下你強生用邊隻淋浴露?
你講隻奶粉, 係咪初生都飲3號呀?

另外隻尿片, 一開始唔係用nb 先咩? ...

大宅

好厲害!有甘多心得!
不過尿片和奶粉未必話轉就轉,因為要看BB有無敏感.

原帖由 真理平安 於 09-7-11 12:44 發表
我對龍鳳仔女已經両歲八個月大,來同大家分享下:
未出世前,已經同周圍所有人說,我不介意二手用品,男女B都歡迎..到現在還用好多人送二手衫來,應該可以穿到4歲.

奶樽 : PEGION,便宜好用.試過用NUK,一般般.
濕紙巾 : 剛出世時用HUGGIES,後 ...
Twins 媽咪

複式洋房

Baby Fair

原帖由 fc926 於 09-7-13 22:17 發表
好厲害!有甘多心得!
不過尿片和奶粉未必話轉就轉,因為要看BB有無敏感.

Is it a good time to stock up during baby fair? Are things (e.g. diapers, milk powder etc.) really cheaper then? Where would be the best (most affordable place) to shop? baby fair? Nurse association? Jusco sale? Wing On sale? Please advise. Thanks :)

Also, which brand of diapers do you use for your newborns, especially during the night? Don't fancy having to change bedsheet constantly, should the diapers leak.

大宅

我有一個三歲半既囡囡同一對龍鳯孖b啱啱兩個月多d, 等我都分享一下先

奶樽: 大女用pigeon都ok, 孖b就用nuk, 因為佢有唔同顏色唔同公仔, 可以方便分辨係邊個既奶樽, 唔會用錯

尿片: 我用過huggies, 妮漂, pampers, fitti, 但我覺得最好用都係pampers, 我平時會去藥房買, 因為會平過萬0, 吉吉島果d, 另外每次去d有尿片賣既地方就一定會格下價, 一平就會入貨

奶粉: 大女食明治, 但係太貴又會成日無貨, 所以孖b食和光堂, 又係藥房買$149/can, 有時網上店做特價就再平少

bb車: 我無買孖b車, 因為唔方便, 之前大囡有兩架舊車, 之後就再買多一架新, 朋友再比左一架, 而家總共有4架車, 2架係自己家, 2架係婆婆家

沖涼: 大女同孖b細個時都係用蜜糖皂, 大女大個左先改用沐浴露同洗頭水

濕紙巾: 用過莊生, huggies, 和光堂, 莊生又係用完pat pat有紅點, 去街會用huggies特厚果隻, 係home會用和光堂, 因為夠平$28/三包/80片一包

首頁

尾頁

跳至