婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

I really don't know how to tell my feeling about my 99........
At that moment, I was angry with her.

原帖由 bmuimami 於 09-6-24 22:06 發表

your 99 is too bad!

大宅

wah.. so terrible... My 99 bought me jewellery,pay for our wedding and she respect almost all of our decision, only argue with my hubby for some seat arrangement .. but I think that's no big deal at all, I think I am really lucky to hv this 99....Really. Dun mind to hv her as my 99 even for my next life!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

都無咩野既! 因為結婚d錢都係我哋自己比,我想自己既婚禮好d,搵間酒店擺,我知佢都有唔開心覺得我好豪,不過我無理佢(我當時唔知,因c6無講) 但d錢係我哋自己儲,佢管唔到! 仲有幾句好難聽既說話,不過唔係直接同我講。 其實當時好嬲,嬲到係咁發c6皮氣! 不過都過咗去,算啦! 而家同6299關係都有80分既!

大宅

原帖由 irene_the_pooh 於 09-6-24 18:13 發表
我結婚時,99做過d咩?

1. 佢冇比過錢,因佢知我c6都唔駛佢比,而我地亦冇諗過搵佢比,因為結婚係我地兩個既事。佢只係不停同我講:「而家唔係賣女呀,而家冇人興比禮金架喇,唔通而家賣女咩?」
(不過,過左冇幾耐到佢個女計劃結婚時,佢 ...

我覺得好有趣同好笑既係: 結婚既主角應該係一對新人,唔明點解d 99一定要搶過個新娘風頭先開心...你結婚咩ar 99!?:;pppp:

水晶宮

I get married 1x yrs ago, in that time I'm an early 20 girl, but handle all matters like booking hotel banquet, buying a new flat,(need decoration, I contact C Fu also) coordinate honey moon, stayed overnight with my brother outside Culture centre to register (NO internet service 10+ years ago) all done by me alone coz c6 went to a business trip for 2 months right before marriage date. Luckily I have a good older sister to help me. Now looking backward I would say I was a superwoman!!!

And my 99, she put financial support to our new flat and 62 support banquet expenses!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

原帖由 bmuimami 於 09-6-25 00:22 發表
I get married 1x yrs ago, in that time I'm an early 20 girl, but handle all matters like booking hotel banquet, buying a new flat,(need decoration, I contact C Fu also) coordinate honey moon, stayed o ...

you are not only a superwoman, but also a lucky woman~congratulation!!

大宅

我99 開頭問左我一次我阿媽要幾多禮金要幾多圍.......佢比......最後咩都冇比...問都冇再問..

到結婚先叫佢d女同我講......冇金器比我..咩都冇嫁......嬲到我同我媽死

水晶宮

TO #26 sister:
May I know why? U mean I have financial support from my 6299? Hotel banquet was just a 3+ stars one ar...62 support a portion only, and the new flat 99 support downpayment only....(only 4xx sq feet) we have to repay monthly instalment ar....not FREE OF CHARGE ar......hee hee!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

原帖由 elaine815 於 09-6-25 00:46 發表
我99 開頭問左我一次我阿媽要幾多禮金要幾多圍.......佢比......最後咩都冇比...問都冇再問..

到結婚先叫佢d女同我講......冇金器比我..咩都冇嫁......嬲到我同我媽死 ...

係咪可以唔洗叫佢99呢, 嘻嘻~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我結婚果陣99 offer左好多野比我...

不過我乜都冇要,因為佢offer比我果d野差唔多全部返hk攪,我唔想攪,雖然係佢地全包,但因為自己無錢,唔想攪咁多野..所以好簡單咁係呢邊食幾圍...

6299比左部份禮金+買首飾比我+過大禮...

之後到亞女滿月,佢地話一定要擺,請結婚無請到d人,不過由於都唔係好多親戚係度,都係擺左10圍到,但每圍約hkd $10k,由62埋單....雖然係蝕到入晒肉(對半蝕),但62都比左一大半禮我個女儲....

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁我奶奶算叫對我唔錯架喇!

個陣我地結婚,真係無錢架,連結婚戒子都無買,諗住求其註冊,點知99話要擺酒,攪大佢,咁我地講明無錢架,反正請既都係佢朋友。。。結果99比錢擺左30圍,5圍我媽咪要左,其中一圍我地主人家坐,即係得4圍請朋友,99好豪呀,比左兩圍我同老公請朋友,都坐唔哂 因為擺酒唔係我同老公既意願。

講真,個次擺酒我真係好唔開心,由頭到尾都唔係我地所想既,請既都係佢朋友,最好笑既係,架花車黎接我同老公去酒樓個陣,佢要上車先,佢話最緊要係佢地係酒樓喎,結果我要麻煩我家姐個男朋友黎車我同老公。

咁我99都算好既,不過係我同老公唔想擺酒之嘛。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我99知道我地結婚....
99:真係結婚返屋企食餐飯咪得囉.......
佢當我係咩?
當然最後更係唔係食飯就算啦 99佢咩都無幫手.
最黑人憎就係同我媽媽講會有對龍鳳厄跟禮金過大禮點知講完無件事.到大禮前一日我同老公要lala聲自己去買左對.
你咩都唔比我唔緊要.你無欠我.但你唔好吹水ar大佬.
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

做過d乜?係乜q都冇做,講一句我乜都唔識就算,但係佢自己同個女嫁個陣,就乜q都做齊woo:;pppp: 真係神奇

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我 99 做過 d 咩???
冇.....咩都冇做.....
冇擺酒, 冇禮金, 冇龍鳳鈪, 冇同親戚食飯....咩都冇....
我同老公只係搵左二個 fd 做証婚人簽紙....

禁止訪問

大宅

一講到$$$就話佢地鄉例唔興比(例如:比金器就淨係比新郎,唔會比新娘,又叫唔好過大禮,可以慳$慳功夫) 仲話佢地鄉例新郎嚟接新娘唔使斟茶比女家人飲 我同我老公講,你嚟到唔斟都的話,我去你男家你亞媽一樣冇得飲 我都識講我鄉下新娘唔使斟茶比男家人架:;pppp: 唔係得你有鄉例我都有鄉例架:;pppp: 樣樣比女家都話唔興,仲反過嚟問我地女家拎$$買煎堆,話佢地興男家興派煎堆,最後當然啋佢都有味啦:;pppp:

伯爵府

你99好得.

原帖由 Mrs.Fan 於 09-6-25 10:52 發表
一講到$$$就話佢地鄉例唔興比(例如:比金器就淨係比新郎,唔會比新娘,又叫唔好過大禮,可以慳$慳功夫) 仲話佢地鄉例新郎嚟接新娘唔使斟茶比女家人飲 我同我老公講,你嚟到唔斟都的話,我去你男家你亞媽一樣 ...

伯爵府

擺得豪,你62,99都有 face,點解會唔like?
當年我結婚擺得都幾豪吓,我62,99不知幾happy,因佢覺得好有面.

原帖由 alicemic 於 09-6-24 23:02 發表
都無咩野既! 因為結婚d錢都係我哋自己比,我想自己既婚禮好d,搵間酒店擺,我知佢都有唔開心覺得我好豪,不過我無理佢(我當時唔知,因c6無講) 但d錢係我哋自己儲,佢管唔到! 仲有幾句好難聽既說話,不過唔係直接同我講。 其實當時好 ...

大宅

原帖由 bmuimami 於 09-6-25 00:52 發表
TO #26 sister:
May I know why? U mean I have financial support from my 6299? Hotel banquet was just a 3+ stars one ar...62 support a portion only, and the new flat 99 support downpayment only ...

I think u are a lucky woman because your 99 seems to get along well with you...i seldom talk with my bf's mammy so I think she won't help me~

伯爵府

原帖由 黑白豬 於 09-6-24 21:32 發表
你都好丫,起碼你99係你地結婚果陣無乜點--> 你唔知我結婚前結婚後直到而家我99點對我啫!

我果陣因為我C6係結婚前買左新屋,所以駛左好多錢,先至要問我99借錢之嘛,但我99竟然周圍唱,話C6結婚要問佢借(我C6知道之後好嬲,話早知問銀行借)--> 我c6都係怕佢有呢一著,所以諗都冇諗過叫佢幫手。再加上,如果問佢借錢,佢一定話唔駛攪結婚,是但註左冊就得,因為唔係佢結婚呃嘛!:;pppp:

果陣我同阿媽講好,到時d人情全部我同C6收返,所以叫佢禮金要多d啦,我阿媽唔係賣女,只係收5萬禮金,我99聽到之後黑面,之後回返1萬俾99架(我99竟然想自已袋,但d錢係C6架喎),之後我結左婚,我老闆(佢係我姑9既老公)同我講,話我99之前收佢禮金勁多(聽聞起碼10萬up),我99同你99一樣,自已嫁女就收人禮金笑笑口,人地問佢拎就話人地賣女!--> 男家比女家既禮金,係我c6自己比架,佢阿媽到而家都唔知我地有收過禮金!

首頁
12345...8

尾頁

跳至