跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

原帖由 PARROTMUM 於 09-7-9 14:34 發表

我唔想係度講, 因個人感受, 如你想知我就 pm 留電話答你

芷蕎媽咪,

算啦!其實都係某一個老師既問題....而且件事都過左kam 耐...唔好放係心到啦,搞到自己唔開心 影響心情...小心身體....最多我叫芷穎 下你啦...

我家有兩隻小魔怪

大宅

係呀..係呀..屯門碼頭個TOPIC 傾過...

如果你真係想入讀..就要快D 入FORM 啦, 因為好FULL 呀...

原帖由 hellohelloruby 於 09-9-30 08:58 發表

好似係屯門碼頭媽媽嗰邊傾過, 係咪?

我個囝囝嚟ga, 佢而家係我阿媽嗰邊返緊n1, 間學校都幾好, 不過我想出年由我湊返, 所以諗返屯門呢邊, 我都鍾意呢間少假期, 同埋d時間都就到我自己! ...

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 KoB媽 於 09-10-5 23:55 發表
係呀..係呀..屯門碼頭個TOPIC 傾過...

如果你真係想入讀..就要快D 入FORM 啦, 因為好FULL 呀...

我已經填咗form呀, miss話年尾會知有冇位...

KOB媽, 你覺得呢間好唔好呢, 我想聽聽意見!

大宅

So far 依家KoB 返咗幾個星期我覺得都OK 呀, D 老師都好有耐性, 我見到其他D 小朋友都好叻, 跟住老師一齊排隊去吓toilet, 又真係唔會有BB 走咗去....

其實我選讀PLK 幼稚園, 一嚟想佢返全日要佢學獨立, 又想小一入番PLK, 我都知係無掛鉤.....不過我覺得唔多唔少都有關係~~

原帖由 hellohelloruby 於 09-10-6 12:41 發表

我已經填咗form呀, miss話年尾會知有冇位...

KOB媽, 你覺得呢間好唔好呢, 我想聽聽意見!

水晶宮

原帖由 KoB媽 於 09-10-6 23:41 發表
So far 依家KoB 返咗幾個星期我覺得都OK 呀, D 老師都好有耐性, 我見到其他D 小朋友都好叻, 跟住老師一齊排隊去吓toilet, 又真係唔會有BB 走咗去....

其實我選讀PLK 幼稚園, 一嚟想佢返全日要佢學獨立, 又想小一入 ...

我都like PLK, 因為我小學都係讀PLK.....

大宅

其實屯門都有好幾間好嘅plk 小學

原帖由 hellohelloruby 於 09-10-7 08:47 發表

我都like PLK, 因為我小學都係讀PLK.....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 KoB媽 於 09-10-7 12:49 發表
其實屯門都有好幾間好嘅plk 小學

我大囡都係度讀緊k3(如你地第一日返學有陪小朋友的話, 一定見過我的), 講真咁講, 人地話某某校派某小學有成十幾個或者二十幾個咁多時, 佢地有無講個年有幾多位小朋友畢業呢?

呢間保良局友愛, 因是全日班, 每年畢業生都唔會太多, 所以每年派位都係每間學校小貓幾隻咁啫...

其實每間學校都有其優點與缺點. 真的無話十全十美. 係呢度, 我就十分欣賞佢係藝術方面, 尤其畫畫, 真的教得很好..

大宅

KoB 依家都係讀近 n1班, 學校都好似有幾多function 攪吓, 比小朋友一齊玩...

讀咗三年, 囡囡覺得過得開心嗎, 有冇好大壓力?

明天咁你會讀邊間小學, 我問過校長, 佢話有 90% 都會入到何日東

原帖由 Doraemon_ng 於 09-10-8 16:16 發表

我大囡都係度讀緊k3(如你地第一日返學有陪小朋友的話, 一定見過我的), 講真咁講, 人地話某某校派某小學有成十幾個或者二十幾個咁多時, 佢地有無講個年有幾多位小朋友畢業呢?

呢間保良局友愛, 因是全日班, 每年 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 KoB媽 於 09-10-14 13:00 發表
KoB 依家都係讀近 n1班, 學校都好似有幾多function 攪吓, 比小朋友一齊玩...

讀咗三年, 囡囡覺得過得開心嗎, 有冇好大壓力?

明天咁你會讀邊間小學, 我問過校長, 佢話有 90% 都會入到何日東

...

我大囡今年係第四年啦~ 佢話好開心, 我想同佢轉校, 佢都話唔好. 講真, 佢係呢度係完全無壓力, 仲有時間出外玩下tim..
佢會考兩間直資小學, 至於資助小學, 佢話想五邑喎~ 其實有幾多個百份比入幾間學校, 都好睇個一年既家長心水同埋住既地區架....
好似今年, 派晒去何日東個班, 差不多全部都住係呢到附近, (即安定翠寧友愛等), 所以咪咁多家長揀咯... 我記得某一年(好耐年前), 佢地既派位出來既結果係, 每間都係得一個小朋友入咁, 因當年d 小朋友都住得好遠..... 家長係貪呢到無假期, 才會入讀, 但小學就間間都差不多咁多假期, 所以佢地唯有選擇家附近既小學咯

大宅

你囡囡咁叻女..佢自己比 comment 話比你知唔想轉..因為可能佢覺得開心..咁咪好囉~~, 咁讀咗三年你又覺得囡囡學到D 咩呢...我又覺得要學到"品德"係好重要. 其實我都心大心細轉唔轉好...因為返學都幾遠, 我住置樂"恆豐園"個邊~~你呢?

2歲人仔就要返全日, 又好似好辛苦咁, 希望遲D 會習慣啦..

你會選邊幾間小學呀? 我之後都想入直資"圓玄", 資助"何日東 / 鄭任安/ 何福堂", 所以先會入d 間PLK...希望機會大D...不過到3 年後都無人知會點~~

原帖由 Doraemon_ng 於 09-10-14 15:52 發表

我大囡今年係第四年啦~ 佢話好開心, 我想同佢轉校, 佢都話唔好. 講真, 佢係呢度係完全無壓力, 仲有時間出外玩下tim..
佢會考兩間直資小學, 至於資助小學, 佢話想五邑喎~ 其實有幾多個百份比入幾間學校, 都好睇個 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 KoB媽 於 09-10-17 16:47 發表
你囡囡咁叻女..佢自己比 comment 話比你知唔想轉..因為可能佢覺得開心..咁咪好囉~~, 咁讀咗三年你又覺得囡囡學到D 咩呢...我又覺得要學到"品德"係好重要. 其實我都心大心細轉唔轉好...因為返學都幾遠, 我住置樂"恆 ...

佢係度真係學到好多好多, 好似點同人相處, 唔好 "其" 視別人既缺點咁, 最大得益係佢係呢度, 學左响藝術方面既野, 好似畫畫咁, 我無俾佢出面學畫畫, 只係佢係學校跟賴主任學咋. 但畫出來就似模似樣咁, 對外參賽都經常攞奬, 我相信呢d 都係學校既功勞.
玉兒佢自己都睇中左圓玄 同 五邑. 我都同佢報左, 聽天由命啦~ 到時如果幸運咁入左, 就等佢自己選擇咯.

我住富健的, 所以每朝返學都好遠.... 不過三年後, 又真係唔預算得咁多, 其實自己小朋友各方面都出色的話, 就唔使擔心三年後有邊間學校會收啦~ 係咪....?

大宅

我覺得小朋友最重要係學到"品德", 學識點同人相處係好重要, 家長日講座時, 校長都有提及到賴主任, 係對藝術方面好有心機教小朋友, 囡囡咁叻叻..參加比賽得獎

識同~~你講得對的, 三年後真係無人知會變成點~~

咁學校平時會有d 咩課外活動...eg. 屯門公園, 旅行...仲有d 咩囡囡玩過呀

原帖由 Doraemon_ng 於 09-10-19 16:03 發表

佢係度真係學到好多好多, 好似點同人相處, 唔好 "其" 視別人既缺點咁, 最大得益係佢係呢度, 學左响藝術方面既野, 好似畫畫咁, 我無俾佢出面學畫畫, 只係佢係學校跟賴主任學咋. 但畫出來就似模似樣咁, 對外參賽都經 ...

男爵府

原帖由 Doraemon_ng 於 09-10-19 16:03 發表

佢係度真係學到好多好多, 好似點同人相處, 唔好 "其" 視別人既缺點咁, 最大得益係佢係呢度, 學左响藝術方面既野, 好似畫畫咁, 我無俾佢出面學畫畫, 只係佢係學校跟賴主任學咋. 但畫出來就似模似樣咁, 對外參賽都經 ...

原來玉兒咁勁架

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 KoB媽 於 09-10-20 12:48 發表
我覺得小朋友最重要係學到"品德", 學識點同人相處係好重要, 家長日講座時, 校長都有提及到賴主任, 係對藝術方面好有心機教小朋友, 囡囡咁叻叻..參加比賽得獎

識同~~你講得對的, 三年後真係無人知會變成點~~

咁學校 ...

課外活動都來來去去係參觀呢度, 參觀個度咁. 不過N1 同K1 就好少, K3最多的. 每年都會有去老尖度睇燈飾(近聖誕) 及寫生; 學校旅行, 運動會, 年宵活動, 包"總" 等. 如果你有時間, 仲可以參加"愛心爸媽講故事" 今個星期五開始喇. 你報左名未呀???

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 carpisam 於 09-10-20 16:05 發表

原來玉兒咁勁架

最勁係學校就真...

大宅

請問知唔知交咗表後, 大蓋幾時interview?

水晶宮

我想問你地係咪都係全職媽媽呀, 如果我放工湊返個仔, 最快都要7:00pm, 佢咁長時間留係學校, 會唔會好慘呢! 仲有, 因為我冇請工人, 返屋企又要買餸, 煮飯, 同佢沖涼, 自己沖涼, 食飯, 洗碗, 仲有其他家務等等, 會唔會冇時間陪個仔呢?

別墅

請問你地呢 係咪傾緊入k1定係n1呀???
我想問下入下年既k1呢間係咪唔洗面試架????

大宅

我都係在職媽媽, 我囡而家都係日托到7:00pm, 講真我覺得都幾慘架, 無辦法啦, 請工人湊咪仲擔心, 可能佢已經習慣咗, 放學見到我地去接佢, 佢會好開心架.....屋企嘢咪兩公婆分工合作..

原帖由 hellohelloruby 於 09-10-21 12:53 發表
我想問你地係咪都係全職媽媽呀, 如果我放工湊返個仔, 最快都要7:00pm, 佢咁長時間留係學校, 會唔會好慘呢! 仲有, 因為我冇請工人, 返屋企又要買餸, 煮飯, 同佢沖涼, 自己沖涼, 食飯, 洗碗, 仲有其他家務等等, 會唔會 ...

水晶宮

原帖由 源源 於 09-10-21 13:01 發表
請問你地呢 係咪傾緊入k1定係n1呀???
我想問下入下年既k1呢間係咪唔洗面試架????

我係諗住阿仔出年k1, 我頭先收電學校電話, 話今個星期六 open day, 可以交留位費!
呢間唔駛interview ga!

首頁

尾頁

跳至