論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好希望佢老公肯改變唸法, 唔好去韓國啦 . :idea:
真係要切切禱告, 禱告, 再禱告

大宅

你個case同我地個工人有9成相似,個印印都係話她老公要到韓國打工,有成$8000一個月,她出來打工打左成10年8年,可以唔使做,兼且返去照顧個13歲仔仔,她對我對twins都好好,BB好跟她,所以都想留她,但我99就話她這樣說只係想加人工,後來完約我地無留她,她最後返左印尼唔夠一個月就返來香港再打工,如我99說,她們講野信唔過.

原帖由 belda 於 09-7-12 22:43 發表
唉...好唔開心,我本應有一個好家傭, honest, responsible and hardworking, 好錫囡囡, 囡囡每次見到佢都笑到好開心, 好有反應, 總之我交得個女比佢湊, 我返工都會好安心同放心, 其實如果撞著請到個好家傭, 真係可遇 ...
Twins 媽咪

大宅

原帖由 fc926 於 09-7-13 22:48 發表
你個case同我地個工人有9成相似,個印印都係話她老公要到韓國打工,有成$8000一個月,她出來打工打左成10年8年,可以唔使做,兼且返去照顧個13歲仔仔,她對我對twins都好好,BB好跟她,所以都想留她,但我99就話她這樣說只係 ...

係,我都承認佢地係好多時講大話, 但我唸起我個女要咁細個就適應第二個姐姐, 我就唔係好想囉. 可能我太單純, 我希望佢唔係呃我啦.

大宅

原帖由 fc926 於 09-7-13 22:48 發表
你個case同我地個工人有9成相似,個印印都係話她老公要到韓國打工,有成$8000一個月,她出來打工打左成10年8年,可以唔使做,兼且返去照顧個13歲仔仔,她對我對twins都好好,BB好跟她,所以都想留她,但我99就話她這樣說只係 ...

咁佢係幾時同你講架, 係差不多一年工倒講? 咁最後你有冇加佢人工呀?

大宅

同埋我想問萬一係佢真係唔想做辭職, 佢比一個月通知我, 咁我駛唔駛買回印尼機票比佢架?

男爵府

I think it is true. I talked to my maid, she told me that many people worked in Korea and earn more money than HK (but they need to pay more money to school). Also they normally will work in oversea until their children finish primary school.

原帖由 belda 於 09-7-13 23:01 發表

係,我都承認佢地係好多時講大話, 但我唸起我個女要咁細個就適應第二個姐姐, 我就唔係好想囉. 可能我太單純, 我希望佢唔係呃我啦.

大宅

我個case,工人老公到韓國打工係真既,返去照顧個仔唔再打工就假囉!
Twins 媽咪

大宅

原帖由 summone79 於 09-7-14 13:05 發表
I think it is true. I talked to my maid, she told me that many people worked in Korea and earn more money than HK (but they need to pay more money to school). Also they normally will work in oversea u ...

多謝你, 其實我都相信佢係講真話嘅, 尋晚講清楚左, 佢係好想留番係度打工繼續賺錢, 不過, 佢要得到兩個人approval 至得, 第一. 佢老公; 第二. 佢呀媽. 佢話因為佢老公本應唸住如果佢去咗韓國, 佢就可以返印尼, 唔駛做; 而佢呀媽而家病得好利害, 已入過深切治療部兩次, 佢地兩母女已經八年冇見過佢, 佢好想個女(即印印)返去印尼見佢同照顧佢, 因為如果印印老公走左就冇人照顧佢老人家.
印印話真係唔係錢嘅問題, 冇論點我都同左佢講會比$4,000佢一個月, 同埋如果佢應承一定會返黎我樹打工, 我就預先放佢兩個星期假, 比佢返去印尼見見佢呀媽同老公, 以解佢相思之苦, 佢話會同佢老公同呀媽講, 如果佢呀媽唔肯, 就會一樣辭工.
佢話佢已經幫佢老公比左$10,000 agency fee (deposit)辦理韓國打工的事情, 佢老公去韓國打工就事在必行, 冇得改變.
印印問我如果第日佢要出番黎做嘢, 即佢呀媽走左, 問我會唔會請番佢, 我都唔知點答, 我話好難喎, 所以我話你走之前最好都係要唸清楚. 佢都話好煩.
我尋晚好失禮, 我放工返到屋企, 印印見到我雙眼通紅, 問我咩事, 佢話以為我有意外比人打劫, 哈..哈..
我話最衰係你, 話要走, 我唸起囡囡冇咗姐姐佢喊喊, 我就忍唔住喊囉.
我同印印講如果佢留得低係我度打工四年, 我就唔想再請工人, 因為我會好唔好唔捨得.
今日同個一樣有請工人的 媽媽級同事, 講開我工人嘅野, 佢話由得佢走啦, 因為我個女尚小, 襯佢唔係好認得人重好, 佢個大仔果工人跟足佢兩年, 工人走時, 佢大仔喊足一個月, 喊到眼仔都腫曬, 佢差d以為佢會瞎添呀! 哈..哈..

我想問如果萬一工人未完約辭職, 我駛唔駛買回程機票比佢架?

大宅

原帖由 fc926 於 09-7-14 13:23 發表
我個case,工人老公到韓國打工係真既,返去照顧個仔唔再打工就假囉!

我都明白嘅, 的而且確係有咁嘅事例.

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哈, 咁橋既
我第一個工人都係咁, 果時我陀住第2個, 佢開心見誠問我, 佢auntie幫佢o係加拿大搵到個老闆, 走唔走好
佢話連ot有$12k, 獨立屋, 有上網, 朝9晚6
嘩! 我叫佢即刻走tim呀, 佢話我對佢好, 佢又想睇我個仔出世, 我話你咁拖住唔得架wor...
好黎好去啦, 工人黎打工, 總有離開既一日既
原帖由 雪瑩媽咪 於 09-7-13 11:15 AM 發表
之前工人話去加拿大,
(申請中),我地都想留佢,
當時我都有番工...又岩岩陀住第二個BB,
出$5K留佢,但係加拿大既人工係$10K,
所以都留唔住,不過而家都有KEEP CONTACT~
佢年尾仲會番HK"旅行"添

我地都好登佢 ...

民房

我個工人30歲未結婚,出年約滿就返去結婚,佢個未來老公都去左韓國打工,真係好好人工,佢話佢男朋友叫佢結婚後留係印尼生仔,佢就繼續係韓國打工,所以就算我想留佢,佢都唔會留係度

大宅

原帖由 mrs.hamster 於 09-7-15 21:19 發表
機票要照買

understand. thank you!

大宅

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-15 21:38 發表
哈, 咁橋既
我第一個工人都係咁, 果時我陀住第2個, 佢開心見誠問我, 佢auntie幫佢o係加拿大搵到個老闆, 走唔走好
佢話連ot有$12k, 獨立屋, 有上網, 朝9晚6
嘩! 我叫佢即刻走tim呀, 佢話我對佢好, 佢又想睇我個仔出世 ...

我明白架, 如果我個工人好似你咁嘅 case, 我都會叫佢即走, 唔會留佢, 但佢唔係去加拿大, 佢老公係去韓國做苦力捱, 多一千蚊倒 (差距唔大), 仲要係做苦力construction, 可能會捱唔掂或有可能會捱壞身體果隻 (同埋原來有個朋友個菲傭姐姐話, 佢老公又係前年去咗韓國做苦力, 當時佢老公話佢地係冇宿舍訓, 要訓天橋底, 佢個菲菲好唔開心, 喊足成個幾月, 冇幾來佢老公返番去philipine, 但佢個菲菲依然要係佢度打工), 如果我印印返左去印尼, 至發現佢老公原來捱唔掂, 咁佢地咪冇曬收入. 我除自私想留佢之外, 也是替她著想的, 如有相嬴方法向她提出, 我地又需要佢, 大家相相量, 比大家考慮下, 我又覺冇防喎! 咁我向佢提出挽留要求, 唔係強迫. 又或者我可能真係幫到佢呢, 如果萬一佢老公係果邊真係有事嘅話, (當然 touch wood啦! 哈哈!)
咁佢揾多一年錢都好啫, 錢冇人嫌多, 對佢都係有益冇損嘅, 但當然最終於決定都係由佢啦.
anyway, 多謝你意見.

大宅

原帖由 cont 於 09-7-15 21:40 發表
我個工人30歲未結婚,出年約滿就返去結婚,佢個未來老公都去左韓國打工,真係好好人工,佢話佢男朋友叫佢結婚後留係印尼生仔,佢就繼續係韓國打工,所以就算我想留佢,佢都唔會留係度 ...

明白, 咁佢未來老公去咗韓國, 都唔知幾時才可返唔去印尼, 咁你印印梗係最好返去先同男朋友結婚,生仔啦, 但佢生完後都有可能會隔一到兩年後, 出返黎打工架

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哎, 要離鄉別井咁打工, 又真係好多顧慮的
我個工人, 3姊妹都o係香港打工, 3個都好好, 舊年年尾, 佢地媽媽過身, 個妹堅持要辭工返去, 因為覺得無好好照顧爸爸, 好喇, 半年後, 連爸爸都過埋身, 佢都未決定再返香港打工
另一方面, 我工人都有擔心, 話仔女大喇, 開始反叛, 而家父母過埋身, 要搵另外d親戚照顧, 佢仲擔心易學壞.....聽完我都好無奈, 辭工返去湊咩, 全家唔駛食? (我工人老公中左風), 唔辭工咩, d細路又點.....
原帖由 belda 於 09-7-16 12:16 AM 發表
我明白架, 如果我個工人好似你咁嘅 case, 我都會叫佢即走, 唔會留佢, 但佢唔係去加拿大, 佢老公係去韓國做苦力捱, 多一千蚊倒 (差距唔大), 仲要係做苦力construction, 可能會捱唔掂或有可能會捱壞身體果隻 (同埋 ...

大宅

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-16 11:48 發表
哎, 要離鄉別井咁打工, 又真係好多顧慮的
我個工人, 3姊妹都o係香港打工, 3個都好好, 舊年年尾, 佢地媽媽過身, 個妹堅持要辭工返去, 因為覺得無好好照顧爸爸, 好喇, 半年後, 連爸爸都過埋身, 佢都未決定再返香港打工 ...

唉...咁又係嘅, 呢個就係佢地國家所面臨的外出打工所帶來的家庭問題, 夫妻因離異太來要離婚的離婚, 又有d父母/老公/仔女 寧願個女/老婆/呀媽成世係香港打工, 賺錢供養佢地駛費, 唔好返黎.
bk 都有個post 話果d外傭黎到, 因受唔住物質引誘同離鄉別井嘅痛苦, 亂咁花錢, 結果欠落好多咭數/欠款, 要做娼妓去或偷錢呃錢還債.
真係咩人咩事都有, 所以出國打工, 真係唔係咁簡單, 唔係人人都捱到/做得到, 一定要有好高的勒力同耐力, EQ 同 AQ , 我都好佩服果D, 真係留左係香港做左十年, 八年野, 揾好曬錢, 買好曬樓, 儲定好了仔女的讀書錢, 然後返國, 不用再出來打工的外傭, 佢地真係好了不起.

大宅

放佢走啦, 個工人咁好, 你都想佢幸福架

大宅

你地既工人真幸福有好老公, 我家印姐姐老公當佢開金壙, 周圍問人借錢要佢還, 仲用對仔女威協佢, 唔比錢唔比仔女返學....
我家印姐姐做野好好, 又nice, 本身好好笑容, 呢排比佢老公整喊佢...其實我真係好佩服佢, 佢就算喊都自己係房喊, 喊完又笑笑口做野同BB玩...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至