跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 Emilyjoey 於 09-8-26 17:43 發表
我想問有幾多0711媽咪, 生左第2胎/懷有第2胎?
分享下辛苦同開心嗯!細b有幾大?

我大女0711, 細女0908, 剛2星期大! 暫時都唔太辛苦, 因為有爹地媽咪幫手煮嘢我吃同埋湊大女, 大女暫時都無話呷醋妹妹.

大宅

好媽媽勳章

我大女0711, 細b未知仔定女,預計1003

複式洋房

原本有咁多07年11月BB做左哥哥同姐姐啦, 我都想生多一個女女, 但要顧慮好多嘢, 所以暫時唔會生住, 等下一年先算.

祝各位BB快高長大, 身體健康.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大女 07/11
細女 09/7

複式洋房

大仔係0711, 細女係0909, 剛10幾日大!
好感恩, 哥哥好鍚妹妹!
發覺大家都好快追第二個!
三年抱兩係辛苦D, 但睇著佢地一齊成長, 又另一番知味!

大宅

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 JackieEE 於 09-9-9 14:37 發表
hello,
我同你一樣, 大仔0711, 細b 都係1001.
但我返而覺得今次好快就已經5個月, 比第1胎時快喎.

Hello JackieEE,

其實湊住大 b, 時間真係快過, 只是之前 "奄悶期' 比較辛苦, 周身"唔聚財" , 所以難過d。細b预產期 1月23, 仲有 4個月, 好期待 。 你呢?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我大女0711,細B0905
到目前黎講,家姐都好中意同細佬玩,成日都去錫區抱區,有時都會幫下媽咪手羅野
因為有奶奶幫手,所以都唔算太辛苦,只系喂全人奶,所以夜晚要捱下眼訓咁咯
But so far ok la
拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

大宅

Same as u.
Luckily I have 奶奶2. She helps us so much which shares many workload for us. Btw, little shanshan loves her little brother n kiss him just like her baby. Thanks God. Now, she's learning how to go to adult toilet as well, ah...
Shanshan is 0711 baby n
little brother is 0907 baby.

原帖由 天賜晶瑩 於 09-10-7 14:50 發表
我大女0711,細B0905
到目前黎講,家姐都好中意同細佬玩,成日都去錫區抱區,有時都會幫下媽咪手羅野
因為有奶奶幫手,所以都唔算太辛苦,只系喂全人奶,所以夜晚要捱下眼訓咁咯
But so far ok la ...

大宅

Hi, LittlePingu

我同你個預產期相差幾日咋! 依家囝囝每日kiss我同老公時都會主動kiss埋肚裡bb, 仲輕拍我肚皮叫bb "教教", 好sweet 呢!

原帖由 LittlePingu 於 09-9-28 15:17 發表

Hello JackieEE,

其實湊住大 b, 時間真係快過, 只是之前 "奄悶期' 比較辛苦, 周身"唔聚財" , 所以難過d。細b预產期 1月23, 仲有 4個月, 好期待 。 你呢? ...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

alvin 做哥哥喇!! 細b預產期 1005, 暫時alvin 已經好錫細b, 唔知到時細b 出世, alvin 會唔會都係咁錫!!

複式洋房

我大仔0711,細仔0907,而家細仔成日笑,好開心.

大宅

我大女0711,細仔0908, 不過大女勁'蛤'醋, 唔知點算好, 請問點樣令大女錫細佬呢?

原帖由 manfishmama 於 09-9-8 18:08 發表
我大仔0711, 細 仔0908,
細佬而家1個月+1星期,
so far 哥哥都好鍚細佬! ^_~

水晶宮

原帖由 gigi3046 於 2009-10-27 00:18 發表
我大女0711,細仔0908, 不過大女勁'蛤'醋, 唔知點算好, 請問點樣令大女錫細佬呢?
我大女0711,細女0907,初初回家都有咁既情況"吃醋".. 不過我試左個方法都覺得ok,情況改善左,佢地既關係仲愈黎愈好,你可以試試...
叫佢幫手照顧細佬(當然要係佢能力可以做到果d啦),例如:幫細佬掉尿片(唔係有屎果d),佢肯掉或者掉完讚佢叻叻!細佬食完奶,叫佢同細佬掃風(當然唔係正經掃啦,只係比佢拍2,3,4下..等佢覺得佢都可以幫手!),佢掃完又鑽下佢乖乖同叻叻,錫下佢都得!
不過..仲有係... 呢樣最緊要:你可唔可以做到錫細佬and同細佬玩既時候,同步錫埋大女,同埋佢一齊同細佬一齊玩..(唔好成日望住細佬而冷落左家姐),只要比家姐覺得你仲好重視佢,佢可能無咁"吃醋"

水晶宮

原帖由 小BMumMum 於 2009-10-24 12:15 發表
我大仔0711,細仔0907,而家細仔成日笑,好開心.
same ... 哈哈!!

大宅

我大仔係0711, 而妹妹將會係0912 bb.
阿仔已經知道我個肚裡面有個妹妹, 每日起身都會同妹妹講"good morning 妹妹", 臨訓又會話"good nite妹妹"... 最好笑係佢有野食就會將d野食"隊"落我個肚度...佢話想俾俾妹妹食喎.
希望妹妹出世之後佢都一樣咁錫妹妹啦~

大宅

HIHI,我係celia呀,原來你有了第二個bb,仲有一個月就出世啦,辛唔辛苦呀!

我大女05年11月,細女係07年11月,原來咁多07年11月係大b來呀

原帖由 姬絲蒂 於 09-10-27 11:57 發表
我大仔係0711, 而妹妹將會係0912 bb.
阿仔已經知道我個肚裡面有個妹妹, 每日起身都會同妹妹講"good morning 妹妹", 臨訓又會話"good nite妹妹"... 最好笑係佢有野食就會將d野食"隊"落我個肚度...佢話想俾俾妹妹食喎. ...
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

大宅

Hi Celia,

係呀, 妹妹將會12月出世啦..不過呢胎辛苦好多,宜家就黎生都仲成日嘔...嗚嗚

八卦下,你幫你個細女報左邊間k1呀? 係咪都係卓思?

原帖由 celialing 於 09-10-28 17:36 發表
HIHI,我係celia呀,原來你有了第二個bb,仲有一個月就出世啦,辛唔辛苦呀!

我大女05年11月,細女係07年11月,原來咁多07年11月係大b來呀

大宅

係呀,都係打算卓思呀,不過佢22/11先派表,都無報其他,你呢

原帖由 姬絲蒂 於 09-10-29 22:43 發表
Hi Celia,

係呀, 妹妹將會12月出世啦..不過呢胎辛苦好多,宜家就黎生都仲成日嘔...嗚嗚

八卦下,你幫你個細女報左邊間k1呀? 係咪都係卓思?

http://www.baby-kingdom.com/?154716

大宅

我應該都會試下卓思, 不過唔知佢幾時interview, 佢11月22日先派form,好可能12月in, 但我12月頭生啦...唔知in唔in到.

為左穩陣, 我都apply多幾間, e.g. 康傑, 學之園, 荊冕堂...etc

原帖由 celialing 於 09-10-30 11:00 發表
係呀,都係打算卓思呀,不過佢22/11先派表,都無報其他,你呢

大宅

係呀,佢係12月in架,如果你真係唔得,睇下可唔可以改期,你交表時問下學校
如果係就同妹妹一齊啦

原帖由 姬絲蒂 於 09-10-31 09:20 發表
我應該都會試下卓思, 不過唔知佢幾時interview, 佢11月22日先派form,好可能12月in, 但我12月頭生啦...唔知in唔in到.

為左穩陣, 我都apply多幾間, e.g. 康傑, 學之園, 荊冕堂...etc

...

首頁

尾頁

跳至