論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 4# babykiss 的文章

我係請左我家姐幫手湊放學, 然後做d普通清潔, 因為佢都有佢自己頭家要理, 所以囡囡放長假而又唔係公眾假期的話, 我會帶囡囡去姑姐屋企, 或叫嫲嫲來我屋企, 我打算我家姐唔幫我手時, 囡囡返三年班,我可以送佢去補習班或自己返屋企, 因為學校係隔離,綜合咁多有利條件, 我先至可以甩難架苛咋, 希望你地都快d上岸啦。我問過一d家務助理, 由3:30到5:30分收我3千5一個月。如果d外傭係幫得手既,我情願請外傭囉, 但係我換左7個得一個好既就去左加拿大,唉.......。

大宅

得2間房,咁工人一定睡廳,老公做嘢辛苦,仲要一家之主睡廳,無可能架事.

大約小朋友讀中一,就吾請工人.

男爵府

原帖由 MandyChau 於 10-2-9 15:28 發表
我有兩個小朋友,一個4.5歲,一個3歲,近排考慮緊是否唔再用工人,佢既工作主要係煮午晚餐,清潔,燙衫,或者係我去街買野果陣幫手睇下小朋友,每日下午多數時候佢都無野做,因為一個小朋友訓覺,另一個做功課,到左九月份,兩個 ...

點解工人咁好可以自己一間房?
亞 sir 要瞓廳?

我覺得無話幾時唔要工人的
睇自己需要~~
有d人小朋友k1 就自己湊返, 轉part time or 唔做野
有人亦會長請工人, 因為返到home 起碼咩都唔使做
專心陪 or 教小朋友
我自己就會等亞仔小一
因為工人contract 啱啱完
亞仔返全日, 自己可以搵part time
咁來來回回 d 收入就唔會差咁遠
自己又有d $$ 洗吓
唔使吓吓問老公攞

別墅

好多謝大家既意見呀.

1).首先我係全職媽媽,不過我想小朋友大左都要出來做野,只不過現階段好似覺得工人有d得閒,唔係特別需要,不過都幫到手,可能都係因為佢我先可以同兩個小朋友成日去街.又或者,小朋友大左,工人既角色唔係照顧小朋友,而是做家務,所以同之前既工人比較,覺得佢工作量少好多,小朋友既野基本上佢都唔駛理.

2). 之前既工人同一個初生bb一間房,到左小朋友歲半到,前工人開始黑面,我好驚佢對小朋友唔好,所以就晚上抱過來同我訓,而前工人越來越過份(唔知係咪更年期到左48歲)最後同我大吵,佢自己即日辭職唔做.

3). 老公訓廳唔係逼於無奈,佢自己鍾意訓廳,但唔可以同我訓就真係逼於無奈喇.我地兩個工人之間既真空期佢都唔訓房,因為廳有電腦同now tv,佢又夜訓,所以佢訓廳ok既.

4). 聽你地咁講,可能我仲需要工人至小學,起碼等大仔返小學全日先,又或者一路用工人,自己就開始搵野做.

5). 再唔係,就叫老公加油加油,換間大屋,俾間細細工人房佢,就唔會阻住我地了.

珍珠宮

原帖由 123BB 於 10-2-10 13:29 發表
我問過一d家務助理, 由3:30到5:30分收我3千5一個月。...

一日兩個鐘咁做會好貴, 因有travelling time, 三個鐘可能差不多.....
p.s. 外傭加埋假期機票同食(唔計宿), 其實要4千5蚊個月!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我打算阿仔讀幼稚園時唔要工人姐姐, 因為同老爺奶奶住得好近, 我地帶阿仔返學, 放學老爺奶奶湊, 收工係奶奶屋企食埋晚飯至走. 返到屋企就做d簡單家務, 一個星期叫家務助理一次清潔屋企, 如果暑假個d長假就放係奶奶屋企

別墅

原帖由 123BB 於 10-2-10 13:29 發表
我係請左我家姐幫手湊放學, 然後做d普通清潔, 因為佢都有佢自己頭家要理, 所以囡囡放長假而又唔係公眾假期的話, 我會帶囡囡去姑姐屋企, 或叫嫲嫲來我屋企, 我打算我家姐唔幫我手時, 囡囡返三年班,我可以送佢去補習班 ...

:-( 我諗我都幾難甩難啦 ~
我最細嘅小朋友依家先得嗰三歲.....
我又無人可以幫手睇. :-(

題外話 : 揀補習社要小心點, 我同事話我知, 佢家姐個小朋友以前都係去補習社, 但補習社就比答案小朋友抄, 所以功課退步了.....

男爵府

回覆 1# babykiss 的文章

有人幫邊個想請工人呀? 我都幾擔心我家姐突然唔幫我架, 我依家好唔想返返轉頭呀, 見到依家d工人咁既質數真係好驚, 補習社的確唔係一個好既選擇, 我都係見步行步咋。

大宅

我想問下大家意見, 我個工人6月就完約, 我仲未搵到合適嘅工人, 但係有個ee可以幫我湊2個小朋友, 但要去佢屋企湊, 夜晚先返屋企, 佢收我 HKD 4000 2 個, 敢你地會比EE湊定係請工人呢 ??

別墅

原帖由 ceiliabb 於 10-2-18 21:34 發表
我想問下大家意見, 我個工人6月就完約, 我仲未搵到合適嘅工人, 但係有個ee可以幫我湊2個小朋友, 但要去佢屋企湊, 夜晚先返屋企, 佢收我 HKD 4000 2 個, 敢你地會比EE湊定係請工人呢 ?? ...

可以考慮哦,不過睇你需唔需要人手做家務,如果家務多,請工人抵D.

大宅

我諗等小朋友到中學時都唔請啦~~~
因為小朋友到時都識自己返學放學~~~
不過宜家來講仲需要好長時間~~~

大宅

原帖由 rosenok 於 10-2-10 08:06 發表
好期望有此一日, 重獲自由,

自由無價...

我都係諗個仔中一就唔要工人, 不過重有慢慢長路, 個仔今年先k1.... 重有 10 年要捱呀...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我想用多一個CONTRACT就唔用
到時個月2歲幾....
但唔知得唔得.......
黎緊工人會返去3個W
睇下咩FEELING

別墅

原帖由 123BB 於 10-2-18 14:52 發表
有人幫邊個想請工人呀? 我都幾擔心我家姐突然唔幫我架, 我依家好唔想返返轉頭呀, 見到依家d工人咁既質數真係好驚, 補習社的確唔係一個好既選擇, 我都係見步行步咋。 ...

你都好, 有個家姐幫到你 !
希望你一路都順順利利 !!
我都想快 d 甩難..... 不過依家首要係面對現實, 希望快 d 搵到個好姐姐啦 !

別墅

原帖由 crystalpui 於 10-2-19 17:07 發表
我想用多一個CONTRACT就唔用
到時個月2歲幾....
但唔知得唔得.......
黎緊工人會返去3個W
睇下咩FEELING

你是全職媽媽嗎 ?
如果你係全職媽媽, 反而我覺得有無工人問題都不大, 因為就算有工人都只係幫手做家務, 個 b 都全程跟你 !
但如果你係在職媽媽, 就真係要計掂條數, 因為係靠工人姐姐照顧, 如請到好的梗係無問題啦, 如果唔係計得掂可以唔請嘅我都寧願唔請, 始終呢個市場, 好姐姐唔多 !
**純粹個人意見, 當然我亦曾遇過好姐姐, 仲維持了良好關係六年, 但依家..... :-(

首頁

尾頁

跳至