自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 boobecky 於 10-5-28 15:52 發表
呢期2線劇集我都無睇
除咗之前有間唔使睇janet bin, 因為我鍾意蔡少芬咋...

早兩晚明珠台九點半有個資訊節目叫"天外有天"(好似係呢個名), 講太空天文, 好好睇架

唔駛睇d"假科學"的節目囉....

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

香港 大6化 , 專出 "A貨"

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

曾經問過係毛記做幕後既人,佢話抄有收視保證,因為抄得就證明個故事好,而原創承擔既風險大,萬一收視唔好,邊個揹飛? 我自己好耐無睇劇習,最update果套係畢打,其他時間睇英文台好過

男爵府

佢抄到好足, 連片尾ending都好有日劇feel

水晶宮

車…咁有邊度劇唔係抄黎抄去架?
咁拍呢類片 唔係咁拍就係咁…
唔著lab袍 唔通著泳衣咩?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 6# bkfans 的文章

就算而家掌上明珠都係抄人啦:;pppp:

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

天下文章一大抄

禁止訪問

男爵府

原帖由 mrsjimmy 於 10-5-28 14:53 發表
日傳媒轟無線抄得太過分 《談情說案》疑抄日劇 廣管局接投訴

http://hk.news.yahoo.com/article/100527/4/i9h8.html

嘩...無記冇病呀, 抄人仲死撐, 個 LAB 同楊怡造型一樣, 講呢 D 說話都有架

...

由第1天開始睇都覺得佢抄人...而家睇都唔想睇
抄人重唔應,無眼睇

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

nonono! 唔係抄襲! 係參考!!

無線強調《談》劇並非抄襲,在橋段構思上的確有參考其他創作,但亦加入大量本地元素

我小學已經知道咩叫 "抄考"

大宅

原帖由 Darth 於 10-5-28 16:49 發表

《刑事偵緝檔案》 當年都有抄日本推理小說作家, 赤川次郎的作品.......

係呀~我當年睇睇下,覺得d情節好熟呀~真係離譜~

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

=.=
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

男爵府

掛住上BK...冇睇...

別墅

原帖由 小玲太太 於 10-5-28 15:05 發表
林峯話哂都係一線小生, 大陸都好紅丫, 為咩CHEAP到咁低賤, 要扮山寨版福山雅治?

無線明明在華人社會無所不知, 而家搞到CHEAP哂, 乜都拍山寨版, 唔講以為大陸local細雞電視台, 唔使版權, 抄人抄到無法無天 ...

sorry, 無線一早已經變左local細雞電視台好耐, 一早俾湖南衛視芒果台過左頭, 上年全中國最hit果套劇叫蝸居!

今次無線最失敗既, 係佢抄左依幾年幾乎全亞洲最出名, 拍埋電影版既日劇神探伽俐略, 唔嘈返去日本就有鬼啦, 無線試下再敢抄交響情人夢呀, 女王的教室呀, 日本果邊唔告至奇!

大宅

真係無賴,無打算開電視睇。

大宅

原帖由 Cc9~ 於 10-5-28 15:19 發表

佢個鼻不嬲都係咁, 我留意到好多年...應該冇整卦~~

我就認為佢個NOSE係整過,你睇佢近年個NOSE同拍"大唐雙龍傳"時,就會發現好唔同LOR。不過我又幾鍾意佢做戲喎,同埋而家個NOSE起碼靚過以前。

子爵府

原帖由 mrsjimmy 於 10-5-28 14:53 發表
...
你估查案劇是《神探伽俐略》發明嗎?我們的《刑事偵緝檔案》和《法政先鋒》也創作不少查案劇……事實證明一切,你看收視率便知,最緊要觀眾鍾意睇」。

他說全世界的實驗室都差不多,至於角色同樣是警察和物理教授,他說這是刻意為兩個角色加入階層分別,「如果這樣也算抄,我們豈不是以後連醫生律師都不能拍?」

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

唉! 我都覺得好羞家, 明明係衰咗, 仲要死口唔認.....最慘係抄得嚟仲要唔好睇! 好似上隻講話個小朋友每晚8點都會喺屋企(窗口)見到佢死咗嘅亞媽同家姐....點知亞prof.做完測試後話個小朋友見到嘅只係維港嘅laser show....真係比佢吹漲!!
:;pppp:

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最CHEAP係抄又唔認,
係都要話係自己創作,
TBB今次真係CHEAP爆:;pppp: :;pppp:

公爵府

無記一向個終止都係

如有雷同實熟考合

首頁

尾頁

跳至