跳至

首頁

尾頁

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

我又入番黎.
原來我未update番個list!

FrankieFUNG 14/02 22/02 順產 7.5 lbs G
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 siufung 於 10-6-16 01:27 發表
我又黎報到~

今日囡豬打左2nd 肺鏈針.... 到而家都冇發燒...
希望唔好發啦....

佢同以前咁多次一樣, 打針都好乖....
打入去喊左兩聲.... 姑娘姐姐好驚訝, 佢事前仲講明呢針好痛, 應該會大喊...
點知佢喊左兩聲, 褲 ...

我果個前日都係健康院打左,到家都冇燒,尋日仲帶左佢出街玩,我諗住睇埋今日冇事就唔探燒lu.........
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

版主

原帖由 tung1005 於 10-6-16 03:29 發表
好似冇乜人咁既... 等我又黎報到先 haha..
我bb女而家每日食4餐奶粉.. 每次7安=200ml

都好好丫,我個B玩厭奶玩左個幾月,岩岩打完4個月果支針,又好似好番D,依家都可以8-15分鐘食哂5安母乳,一日都仲係KEEP住5餐........
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

子爵府

多謝ee, 我以後都會乖0架喇~~

不過話時話, 我見真係有0的bb 係喊好耐...
有0的又唔多喊...
我諗忍受痛感人人唔同....

我囡咁0岩抵得痛...
我諗第日佢曳曳打佢心板仔都仲會笑....
原帖由 kwhyfung 於 10-6-16 01:37 發表
小芊滺好叻囡呀
EE想zhu佢一啖,讚下佢咁叻叻咁可愛
好一個堅強又快樂既BB

我諗返起阿囡去打針時,一入去,入面有個BB已經打緊喊緊,到我阿B搞掂走人收埋聲時,o個個BB仲未喊完,不停掙扎搞到姑娘打唔到下一 ...

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

子爵府

多謝99~

咁蟲蟲都好乖啵, 應該玩完厭奶喇~
一日食到20安算係咁喇
我囡而家都好過之前, 一日都緊緊有20安....

不過佢胃口真係好細, 次次都係100ml左右就食唔落去...
我記得之前有一陣佢都試過食到140-150, 而家又唔得喇...

尋日健康院磅重, 有6.29公斤, 即係13.83磅...
仲有40幾%條線
比我想像中好....
原帖由 mayling924 於 10-6-16 02:56 發表

心抱仔真係好叻叻!
我bb豬下星期一都打針la, 希望佢打完平平安安la!
佢呢幾日都飲到20安, 一日4餐.
而家我早上任佢瞓到醒, 唔叫醒佢la
佢呢幾日都係10點幾就醒左.
之後第一餐飲到6安.
第2餐就4安, 第3同第4餐都係5 ...
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

大宅

呢排好忙但係都有追post架!報到先hehe

亞仔4個半月大,6.95kg,比之前生長線係中上差左,變左中間偏下,星期一係健康院打完針,無發燒,傷口無紅腫,不過比平日扭計好多,希望亞仔唔好再食咁少奶(成個月胃口都差),開始食米糊但係出現poo poo好硬問題,食果蓉好似令佢咳咳,佢又唔肯飲水喎,e家考慮緊轉唔轉奶粉(因為平時大多數都係第3日要我用凡士林同棉棒"了"pat pat先柯)...

大宅

原帖由 kwhyfung 於 16-6-2010 01:13 發表
我終於買左米糊粉啦
holle organic rice porridge
打算聽日日頭俾BB試少少(兩茶匙到啦),聽日紅日老公放假,等佢一齊參與第一次餵米糊儀式
但我不寄厚望,之前用匙餵水餵少少蘋果蓉都失敗左,餵水佢就lur返出黎,餵蘋果蓉佢就好 ...

蘋果蓉你點整啊?
會唔會係太杰?
+別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿+

大宅

加左你地喇, 睇下仲有無漏?
n_n

大宅

原帖由 csw1986 於 16-6-2010 11:15 發表
呢排好忙但係都有追post架!報到先hehe

亞仔4個半月大,6.95kg,比之前生長線係中上差左,變左中間偏下,星期一係健康院打完針,無發燒,傷口無紅腫,不過比平日扭計好多,希望亞仔唔好再食咁少奶(成個月胃口都差),開始食米糊但係出現p ...

剛開始食米糊食幾多餐? 份量係點?

版主

原帖由 n___n 於 10-6-16 12:56 發表
n_n

THX!
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

版主

原帖由 n___n 於 10-6-16 12:56 發表
n_n

THX!
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

男爵府

THANKS !! 等我去睇下有無先 ^^

原帖由 kwhyfung 於 10-6-16 03:42 發表
我o係citysuper買
Baby outlet, organic mama and
http://baby-smart.com.hk/eshop/ 呢度都有

雖然citysuper貴D,但我只係買一包試試先,見到就買左lu

男爵府

原帖由 gemini 於 10-6-16 16:01 發表
THANKS !! 等我去睇下有無先 ^^

welcome
我岩岩洗左一隻stainless steel tablespoon 量匙,烚5min消毒,乾左馬上放入包米粉度,再將成包粉放入存氣玻璃罐
紙盒包裝o係歐洲呢D乾爽地區冇問題又環保,黎到香港我怕會受潮甚至發毛,我屋企好濕好易發毛
成人每日應進食400g蔬果

大宅

原帖由 FrankieFUNG 於 16-6-2010 13:01 發表

THX!

唔洗客氣n_n

其實我見carcarb少左上黎留言,
估佢都忙,
而part 2又爆左
所以先開個新版

別墅

阿仔二月二出世, 一直全人奶, 埋身餵,
星期日磅了, 7.2kg .

尋日去健康院打完針 (第二針), 發燒 36.9 - 37.5 度 . . . . 餵了退燒水...

版主

原帖由 fruitking2006 於 10-6-16 23:06 發表

尋日去健康院打完針 (第二針), 發燒 36.9 - 37.5 度 . . . . 餵了退燒水...

咩唔係OVER 37.5先叫發燒咩???我見我果女成日都36.8/.9,佢打完針體溫高少少,我都只係俾佢飲水,THEN佢體溫又回復平時咁.........
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

男爵府

原帖由 FrankieFUNG 於 10-6-16 23:30 發表

咩唔係OVER 37.5先叫發燒咩???我見我果女成日都36.8/.9,佢打完針體溫高少少,我都只係俾佢飲水,THEN佢體溫又回復平時咁.........
我個囡都係
打完針當晚摸上手比平時熱少少,但耳探唔超過36.8度,都仲幾精神咁,所以冇俾退燒水佢食,第二朝冇熱啦,只係訓多過平日少少

男爵府

原帖由 n___n 於 10-6-16 12:52 發表

蘋果蓉你點整啊?
會唔會係太杰?
我只係用鐵匙挖蘋果蓉出黎,加D熟水再壓爛少少俾佢食,可能真係太杰啦

不過今日俾D頗稀既米糊佢試,佢都只mui左幾啖,再俾就lur返哂出黎。見卡卡媽話卡卡好鍾意損野食,我阿B平日見到大人食飯又會咀郁郁,諗住佢都會鍾意食啦,點知佢似乎麻麻地。

複式洋房

原帖由 FrankieFUNG 於 10-6-16 10:22 AM 發表

都好好丫,我個B玩厭奶玩左個幾月,岩岩打完4個月果支針,又好似好番D,依家都可以8-15分鐘食哂5安母乳,一日都仲係KEEP住5餐........

我呀b由2個月多d就開始食7安奶 -3-"
佢好為食咖 話俾佢支奶奶人地食佢冇份就會喊
所以我諗佢未有咁快會厭奶 .. 而家食哂仲係到扭食
但係唔敢再加俾佢啦 ... 佢已經上左97%個條線
變左做個超級巨b =3="

大宅

原帖由 fruitking2006 於 10-6-16 23:06 發表

我係睇惠氏個表, 唔知啱唔啱
如果耳探, 37.8以上先係發燒wor
肛探就38.1
口探就37.5

首頁

尾頁

跳至