跳至

首頁

尾頁

別墅

Karen, 係呀.. 唯有同朋友講, 不過, 而家都少左lu, 因為講到好悶, 哈哈... 冇mud野都唔想諗起個咁"好"既99. 唔想死多d腦細胞...

原帖由 Karengkl 於 10-7-15 16:57 發表
JRBABY: 我而家成日同岩岩結婚既朋友講"好咯..我地又多個話題講...就係講99是非咯"...因為係C6面前無得講...唯一同D朋友申下...呵呵
Frankie:我99同你99一樣咁好囉...天下99都係一樣"好"架喇...我身邊咁多朋友...我 ...

別墅

呵呵~咁又係...其實佢地都係果幾招架咋...

原帖由 jrbaby 於 10-7-15 17:04 發表
Karen, 係呀.. 唯有同朋友講, 不過, 而家都少左lu, 因為講到好悶, 哈哈... 冇mud野都唔想諗起個咁"好"既99. 唔想死多d腦細胞...

男爵府

婆媳關係果然係世界上最複雜既關係

其實我估d奶奶們都好唔妥我地班新抱架, 搶走佢個寶貝仔, 又霸住佢個孫 (但佢唔會諗下個孫係邊個生既), 又唔肯同佢一齊住, 又唔孝順照顧佢老人家……
成人每日應進食400g蔬果

別墅

Frankie, 我同你一樣, 我都費事要佢過黎, (我同你有d唔同, 佢黎到就黑面, 所以費事佢整衰哂我間屋, 我鐘意開開心心係屋企),而家我都同老公扮哂野, agree左一個月去探佢一次同飲茶, 同埋我地只會帶一次奶粉, 所以唔會同佢食晚飯.

同埋, 99好衰, 佢竟然同我講, 女人嫁左就唔洗養屋企, 叫我唔好比錢我阿媽, 反正佢而家係我度住, 我包左佢食住喎. 同我講完仲未夠, 又去同我阿媽講, 而家佢係我屋企mud都包哂佢, 唔洗洗錢好好喎, 即暗示, 唔好要求我比錢我媽湊b. 我聽到火都黎...

老公話而家一個月去同佢飲一次茶, 唔會比錢佢, 淨係比我阿媽, 我聽到好開心. 因為佢都好angry佢媽由佢知道我阿v係女女, 冇買過野比我食, 生完更唔 洗講, 又唔睇阿b, 仲要係親戚面前扮慘.

原帖由 FrankieFUNG 於 10-7-15 16:29 發表
同大家相比,我覺得我99已經對我“好好”啦!雖然我係超唔妥佢......但我99係我面前都唔敢亂黎......

我結左婚最初都係同99住,但越住落越多火花,淨係同佢講話我會讀番書(我想係香港D大學讀番個學位,因我之前果個唔係香港),我9 ...

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 Karengkl 於 10-7-15 16:57 發表
JRBABY: 我而家成日同岩岩結婚既朋友講"好咯..我地又多個話題講...就係講99是非咯"...因為係C6面前無得講...唯一同D朋友申下...呵呵
Frankie:我99同你99一樣咁好囉...天下99都係一樣"好"架喇...我身邊咁多朋友...我 ...

佢唔發癲時都幾好嘅,癲起上黎就朝日未夠6點拍你房門,吵醒你係咁鬧,鬧埋你阿媽,鬧到成幾層都聽到你出街時俾人指指點點囉,仲要你放工番黎就做阿四任佢點,你唔跟住做就同你老公講話你唔尊重佢囉!
我都費事理佢,就算依家兩年後,我都好嬲佢~主要佢鬧埋我媽囉~仲話自己讀幾多書.......唉~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 jrbaby 於 10-7-15 17:15 發表
Frankie, 我同你一樣, 我都費事要佢過黎, (我同你有d唔同, 佢黎到就黑面, 所以費事佢整衰哂我間屋, 我鐘意開開心心係屋企),而家我都同老公扮哂野, agree左一個月去探佢一次同飲茶, 同埋我地只會帶一次奶粉, 所以唔會 ...

係啦!
最好笑係我話帶阿B去我99度,我老公仲好笑問我點解咁好氹到佢媽咁開心,我心諗“老公,我只係想佢唔好過黎煩我咋,佢過親黎唔走,一坐就坐成個下晝,阻住我做野,交唔到片俾佢個FD,會俾人追到氣CUT ga,又阻住我泵奶,阻住阿B訓﹠玩~,我咁過去加埋揸車來回都唔洗三粒鐘”,我老公真係.........
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

複式洋房

原帖由 jrbaby 於 10-7-15 17:15 發表
Frankie, 我同你一樣, 我都費事要佢過黎, (我同你有d唔同, 佢黎到就黑面, 所以費事佢整衰哂我間屋, 我鐘意開開心心係屋企),而家我都同老公扮哂野, agree左一個月去探佢一次同飲茶, 同埋我地只會帶一次奶粉, 所以唔會 ...
原來一山還有一山高好彩生女如果唔係仲唔日日比人霸左...

別墅

6299唔湊都算啦...但冇得成日埋怨點解次次見親個孫都喊lor! 仲要唔知點解好多時搵親我地出黎食飯都係撞正阿b飲奶時間, 我最唔鍾意出街餵阿b食奶, 因為佢會好唔專心, 之後就會食得好少架啦...但老爺就一句得埋黎"咪照餵lor, 有咩問題!".............................
入黎我個Blog分享下啦~
http://hk.myblog.yahoo.com/anntou306/

大宅

原帖由 karineny 於 10-7-15 21:15 發表
原來一山還有一山高好彩生女如果唔係仲唔日日比人霸左...

係呀 ....我個囡都好快比人霸咗嫁LA ...因為奶奶快個孫唔跟佢 ...最好笑就係佢噙日同我講...如果星期5 or 6 真係打"fung"嘅話就唔佢接亞囡返屋企la ..下星期先la ...唉 !!!!咁我自己都想對住個囡嫁...

版主

原帖由 GarboBilly 於 10-7-15 22:23 發表

係呀 ....我個囡都好快比人霸咗嫁LA ...因為奶奶快個孫唔跟佢 ...最好笑就係佢噙日同我講...如果星期5 or 6 真係打"fung"嘅話就唔佢接亞囡返屋企la ..下星期先la ...唉 !!!!咁我自己都想對住個囡嫁...:s ...

照接番啦!始終你先係阿B阿媽,你同阿B都要培養番親子情,成日唔對個感覺好疏ga~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

大宅

好媽媽勳章

唉,一句講哂點親都吾及自己阿媽親.
哈哈,塋塋媽:前日同62飲茶又係,
佢真係夠膽死擺D鳳爪排骨飯落細佬個口,
我好不比面即時嬲佢,
大佬,D飯又油,都吾知佢想點,痴線架,
所以我吾會比佢地單獨相處.
原帖由 kwhyfung 於 10-7-15 14:29 發表
唉! 講起我6299就一匹布咁長。
我地奉子成婚既, 發現有左之後我父母好現實咁叫我唔好生, 怕俾唔到好條件bb, o個排鬧到我飛起家嘈屋閉, 講到明生左唔會幫我湊; c6父母就猛咁叫我生, 話最多大家幫手湊大個b唔使顧慮太 ...

大宅

原帖由 kwhyfung 於 10-7-15 14:29 發表
唉! 講起我6299就一匹布咁長。
我地奉子成婚既, 發現有左之後我父母好現實咁叫我唔好生, 怕俾唔到好條件bb, o個排鬧到我飛起家嘈屋閉, 講到明生左唔會幫我湊; c6父母就猛咁叫我生, 話最多大家幫手湊大個b唔使顧慮太 ...

你好勤力啊,揍B之餘又要讀書。我都記得你幾個月以前都講過呢件事,原來呢個問題仲未solve到啊?
相比之下我真慚愧,我讀完碩士之後都無咩點做過野,只系做左3年教師同保險(同時間做兩份工)就結婚生仔,對於揍仔其實我咩都唔識,去到邊都要帶埋奶奶出黎驚自己搞唔掂阿仔,我其實真系好幸福咖啦,有個好好既老爺奶奶,睇黎我都系要多D錫下佢地先得。咁你而家除左讀書之外洗唔洗返工?希望你儘快解決到揍B既問題啦。

複式洋房

我同你的情況好似,生之前6299講明唔湊,本來阿媽話湊,結果又反口。現在係靠工人,媽媽或6299間中上來同阿b玩一個上午。係好唔放心,唯有裝個cAm,等自己心理上好過d!我c6放工後先俾工人同bb沖涼!呢樣係我堅持唔放手俾工人自己一個人做!夜晚都會係自己湊。
我自問對工人都好好,希望佢將心比己,唔好傷害我bb。
無可否認,佢地只係打工心態,做野唔細心,但求自己方便,但都無辦法。
正如有些媽媽所言,bb係自己生既,自已唯有想辦法。
我限定工人 餵b的位置,等我有時可以係cam睇下。

原帖由 小Ann子 於 10-7-15 21:18 發表
6299唔湊都算啦...但冇得成日埋怨點解次次見親個孫都喊lor! 仲要唔知點解好多時搵親我地出黎食飯都係撞正阿b飲奶時間, 我最唔鍾意出街餵阿b食奶, 因為佢會好唔專心, 之後就會食得好少架啦...但老爺就一句得埋黎"咪照 ...

大宅

你奶奶同你住果時對你做過D咩啊?

別墅

其實我覺得自己好好彩架啦, 因為個工人so far都湊得阿b幾好, 我見佢對住阿b都好有耐性...唯有同自己講俾工人湊都好既, 因為我都幾唔滿意6299既湊仔方式....佢地呀, 夠膽死俾汽水個孫(老公個姪仔, 只有歲半)飲呀! 仲日日開住部電視俾佢睇....唉, 所以佢地唔肯湊我個囡都好既....
入黎我個Blog分享下啦~
http://hk.myblog.yahoo.com/anntou306/

版主

原帖由 小Ann子 於 10-7-16 08:53 發表
其實我覺得自己好好彩架啦, 因為個工人so far都湊得阿b幾好, 我見佢對住阿b都好有耐性...唯有同自己講俾工人湊都好既, 因為我都幾唔滿意6299既湊仔方式....佢地呀, 夠膽死俾汽水個孫(老公個姪仔, 只有歲半)飲呀! 仲 ...

咁都好丫,請到個好工人,好工人仲難求丫........
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

別墅

梗係接番屋企啦... 一定要比bb知道你地錫佢架....

我有個朋友既老公, 佢成日唔同bb講野, 喊又唔理, bb成日好似好唔開心咁, 佢平時係婆婆湊既, 一到星期六日, 佢就唔開心, 有時見到佢, 你一提起婆婆, 佢就脈仔紅紅, 佢9個月人仔jia, 已經好知道邊個錫佢... 雖然你個case有唔同, 我係想講, 我地身為papa mama一定要一有時間就陪下bb, 等佢知道我地係錫同關心佢既, 佢地有身理時鐘, 佢地識得分架... 咁樣bb既身心先健康...

原帖由 GarboBilly 於 10-7-15 22:23 發表

係呀 ....我個囡都好快比人霸咗嫁LA ...因為奶奶快個孫唔跟佢 ...最好笑就係佢噙日同我講...如果星期5 or 6 真係打"fung"嘅話就唔佢接亞囡返屋企la ..下星期先la ...唉 !!!!咁我自己都想對住個囡嫁...:s ...

複式洋房

堅持ar...個囡係自己...weekend, 放工, 放假自己睇...ar 囡,每日一天黑就望住個門口等我返嚟,見到我就大笑. 你阿囡需要你ar

大宅

原帖由 jrbaby 於 10-7-16 11:27 發表
梗係接番屋企啦... 一定要比bb知道你地錫佢架....

我有個朋友既老公, 佢成日唔同bb講野, 喊又唔理, bb成日好似好唔開心咁, 佢平時係婆婆湊既, 一到星期六日, 佢就唔開心, 有時見到佢, 你一提起婆婆, 佢就脈仔紅紅, ...

SURE LA...我放早又無約人出街都會去奶奶到睇下個囡 ...但爸爸就少D LA...佢真係好BUSY ...

大宅

原帖由 karineny 於 10-7-18 14:49 發表
堅持ar...個囡係自己...weekend, 放工, 放假自己睇...ar 囡,每日一天黑就望住個門口等我返嚟,見到我就大笑. 你阿囡需要你ar

我自己都好想對住個囡...我自己平時要返工早起,連放假都無得瞓晏d都要堅持weekend湊個囡 ...

首頁

尾頁

跳至