自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

老豆養仔 仔養仔
這句說話不是這世紀開始流行的了.
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

珍珠宮

好媽媽勳章

80後,能夠夠搵夠食,養掂自己頭家,唔使父母幫手已經偷笑啦...出面搵食艱難係80前唔會明,只會覺得80後懶先搵唔到食...

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

過多十年八年香港經濟係點都無人知....睇呢個細都唔科好得去邊, 靠下一代養你真係好難, 顧到自己己經好好....

子爵府

原帖由 EVA222 於 10-10-3 17:07 發表

你錯喇!我老公話數唔係咁計,世事無公平,佢阿媽有7件,得兩個仔肯養,睇番好多多產家庭,靠生性的去支撐,其他唔番來攪事,已經謝天謝地.

絕對認同!!生得多都無用,通常都得一個半個會理父母!!

子爵府

隔離版有d都係,好似攞債咁~

原帖由 alicemic 於 10-10-3 16:43 發表

我都識! 最頂引係佢2公婆都讀到碩士,40+歲人結婚都話唔夠錢,緊係啦! 個老婆要係5星酒店擺酒先夠威! 都唔明,唔夠結咪儲多2年先囉,仲乜老憑要老豆埋單?:;pppp: :;pppp: ...

原帖由 FullOfBlessing 於 10-10-3 16:44 發表

我都識唔少,真係好不知所謂.

子爵府

原帖由 alicemic 於 10-10-3 17:19 發表

仲有,通常越錫果個就越唔生性越敗家!

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

最唔明係身邊八十中的朋友
完全覺得唔比家用係無問題,係正常
因為阿爸阿媽生佢,養佢係責任

最慘係,佢屋企財政都唔係好掂喎

等待驗證會員

我試過聽過個朋友講, 乜生佐仔女唔係咩都俾晒仔女既咩 ?
但大佬呀, 個仔丁屎家用都唔俾, 重要父母賣埋自住樓俾晒D錢你 ? 過唔過份D呀 ? €養到個仔30歲, 都重要父母R埋荷包個少少俾你嗎 ? 真係聽到都火起!

原帖由 LedTV 於 10-10-3 19:48 發表
最唔明係身邊八十中的朋友
完全覺得唔比家用係無問題,係正常
因為阿爸阿媽生佢,養佢係責任

最慘係,佢屋企財政都唔係好掂喎

水晶宮

所以我同亞女一早講左, 讀唔讀書係閣下既事. 一係比心機讀, 一係唔讀書拿拿淋出黎做野. 唔駛指意我弟日仲要養埋佢, 他日我同個衰佬兩腳一伸, 唔好諗住我地可以剩低d 咩. 最後都係要靠佢自己..... (我個女係獨生女).

珍珠宮

我friend個廿幾歲女,仲讀緊書,話阿媽係應份供佢,and比零用佢。

真係望佢搞點自己好過望佢養你

禁止訪問

琥珀宮

就正正因為我地呢一代多數受到良好教育,經濟有一定能力,所以唔需要好似上一代咁,生仔女多,餐搵餐餐清,所以迫住老來要靠仔女。

而我地呢一代視野比上一代廣闊,養兒防老呢一個概念深明已過時。不指望仔女供養,係現代人因應社會環境改變,而重整對子女期望啫。

原帖由 咕咕豬 於 10-10-3 16:23 發表
唔明想問下, 呢一代有好嘅教育, 父母知識又比上一代好, 又有親子, 點解反而比上一代冇信心呢? 我唔係好明?

珍珠宮

大廚勳章

其實我知道有部份年輕人,佢地份工人工低,唔能夠俾幾多父母.但其實有不少人係搵到少少錢,不過都係唔顧父母,甚至反問父母攞錢.而且撇除錢,佢地都真係無咩關心/愛護父母.

我有好幾個朋友,出嚟做野日子頗長,收入OK, 唔算好高不過又唔會餓死.佢地瘋狂fing錢,經常look爆card,吓吓都10萬.最誇張的一個,2年間已經要父母代還債3次,加埋約30萬,次次都要已退休的父母還債.

講真我真係好反感.佢已經衰過咁多次,點解仲唔控制自己消費,而且兩老已退休,你用晒佢D錢佢地訓街咩.佢最討厭係佢呢頭要啊媽還債,果頭勁嘈佢啊爸啊媽換樓,因為佢要升呢住太古城!!(佢屋企唔係好有錢,小康之家,住筲箕灣的細價樓) 成日埋怨而家住果區cheap,佢啊媽真係無能為力,佢咪發晒癲向我地鬧啊媽.佢無錢的日子,日日痴住啊媽,所有日常支出啊媽俾晒,無錢的時候就唔理啊媽.俾人cut咗card, 無錢又想買野時,就call啊媽幫佢買...

慈母真係多敗兒.而且你地講得啱,通常啊媽最錫果個,長大往往都係(相對地)最不孝.

我知道搵食艱難,可以的話我老咗都想用自己的錢而唔想累仔女(但我唔一定做得到"0",你知而家D MPF... ).但另一方面,希望仔女都唔好太計較,無可否認新的一代的確吓吓都斤斤計較.而且父母與子女的關係,係有"愛"存在的,無論你滿唔滿意,始終父母都花咗好多好多愛心與心血,呢D絕不可以用錢來衡量.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 咕咕豬 於 10-10-3 16:23 發表
唔明想問下, 呢一代有好嘅教育, 父母知識又比上一代好, 又有親子, 點解反而比上一代冇信心呢? 我唔係好明?

都唔係有冇信心問題. 人都係應該Hope for the best, prepare for the worst. 正正因為自己教育水平高左, 自己估計自己有能力養老, 唔需要單靠兒女. 另一方面社會競爭也很大, 好多時兒女收入同佢地學識/經驗都不成正比, 兒女有能力自顧已經好好, 變成兒女供養係bonus.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我識得2公婆借左父母錢話冇錢還,
但有錢買股票去大6買樓

..
原帖由 alicemic 於 10-10-3 16:46 發表

全中!

有錢2公婆去遊阜,無錢供樓養父母! 有錢比老婆買名牌,無錢同父母飲茶! 真係見唔少!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 sasa@uk 於 3/10/2010 20:43 發表
我friend個廿幾歲女,仲讀緊書,話阿媽係應份供佢,and比零用佢。

真係望佢搞點自己好過望佢養你

係呀,而家D後生佢地大多都話你生我出黎就要養我,唔係生出黎做咩呀
有D出黎做野既搵唔多但都唔少有2-3萬
佢地出POST問人比幾多錢家用至合理,死唔死

男爵府

其實唔養父母, 可能父母都有問題, 唔講自己啦, 講左好多次啦!

我舊街坊好似親戚甘FRIEND, 個仔大學畢業後做機場, 一畢就結婚, 因亞仔話怕個女同學出來做野, 就比人追左喎.

幫佢討老婆20萬結婚, 買樓70萬首期, 全部係家姐既$, 因家姐每月比大部份家用.

而加生埋仔, 有車有樓, 個老婆亦係大學同學, 收入不錯, 但一毛$, 都無比屋企OR意圖還$比屋企.

三個人家姐,父母仍然住3百FTS舊式公屋.

這些家庭咪傳統有仔大個天.

男爵府

好媽媽勳章

一直都同亞柑+亞吉講, 我地最多養到你25歲咋, 之後就係你地養番我地25年...

家用一定要俾, 當同佢地儲又好, 將來都係留比佢地...費時佢地唔識理財, 一早將d錢攞晒去享受~

首頁
12345...13

尾頁

跳至