自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我個仔上個星期六燒到40度, 我去私家醫院睇急証,姑娘好緊張比我即刻見醫生,因為我個仔仲有咳,醫生驚係肺炎,所以話比我個仔入院,點鬼知全部兒科床位滿晒, 我點都唔肯去政府急証室,跟住再問左好多間私家醫院先揾到個兒科床位, 入院後照肺驗血同大便,連豬流感都驗埋,好在樣樣都無問題,但最後都住左三日先退晒燒出院。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 cherryird 於 10-12-15 11:01 發表
呢排真係好多bb感冒發燒, 查實想問清楚各位媽咪, 我仔呢輪感冒, 有時用耳探測到37.3-37.7, 其實有無燒?醫生俾退燒藥寫明38度先食, 係咪38度先叫發燒, 問左幾個朋友, 個個答案都唔同, 有些話37.5叫燒, 有些話37.8先叫 ...
想知咩度數為之發燒,都要睇下你用咩方式幫小朋友探熱,一般耳探37.8度,肛探38.1,口探37.5為之發燒
拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

大宅

而家d小朋友一燒就燒幾日先正式退哂, 我2個女輪流發燒, 仲一燒都最低38.x, 有幾晚都40.6. 嚇得我...

我都無入急症, 因為朋友話入到去都無乜幫助. 分分鐘d醫生姑娘笑你太緊張添...(早幾日報紙先講d家長見小朋友發燒又入急症, 太緊張喎)

水晶宮

發燒本身唔係病來架.
發燒,係小朋友身體裡面打緊仗.
如果只係比退燒藥,無錯係可以退燒,但就等如將體內既軍隊繳械,打唔成仗.小朋友自身既免疫力亦會受影響.一係,就知道咩事引起發燒,用藥一併處理個病源.
發高燒,引起併發症,就有危險.一定要用藥退燒.
少少燒,小朋友又仍然精靈,就唔洗即刻食藥,可以用物理方法降溫,例如暖水沖涼,不停喂飲暖水,用濕毛巾"夫"額等.

子爵府

唔係喎...我個仔試過又係半夜發高燒入急証....等左2個幾鐘度...因為都KEEP住成40度....即去分流站同姑娘講....姑娘比左一次退燒水佢食...話再等半個鐘定一個鐘..如果唔退....就要佢入院CHECK...

男爵府

我女試過一次104度半夜去急症室, 政苦医院話105度先收呀 !

伯爵府

原帖由 cherryird 於 10-12-15 11:01 發表
呢排真係好多bb感冒發燒, 查實想問清楚各位媽咪, 我仔呢輪感冒, 有時用耳探測到37.3-37.7, 其實有無燒?醫生俾退燒藥寫明38度先食, 係咪38度先叫發燒, 問左幾個朋友, 個個答案都唔同, 有些話37.5叫燒, 有些話37.8先叫 ...
大仔半歲大時有次發高燒去急証,我問過姑娘耳探幾多先叫燒..佢話bb仔(1歲以下耳探37.8以上先叫燒)再大d就38以上~不過其實37.8-38左右都仲係低燒,通常我都唔會比退燒藥佢食住,睇定d先...到38.5左右我先會比藥佢食~
大b駿逸細b駿晞

男爵府

原來大家都有去急症呆等既經驗,
尋晚一來擔心,但又知道去醫院既話得個"等"字...阿女冇得訓仲衰d...
我呢d 新手媽咪真係嚇親,佢由星期日燒下又退下攪左幾日架喇,
好怕佢好似電視d case 咁燒之餘有d 唔知咩嚴重病,
今日同佢睇左醫生...

呢輪d 天氣轉得太快喇,今日凍,過兩日又熱...大家都要小心

首頁

尾頁

跳至