自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

香港社會好現實, 唔理咩途徑, 有 就係最好

原帖由 Kelove 於 11-2-16 14:25 發表
話說我c6家低一般,我同c6一路都係靠自己,我地2個自己儲$$結婚擺酒買樓,當然無咁多$$擺酒店, 就擺酒樓,同買左間平平地既樓喇。
我c6 有個親戚同佢一樣大,屋企有少少米既,樓買埋俾佢,出$$俾佢做生意仔, 一聽到我地結婚 ...

象牙宮

2024年龍年勳章

最好有d家底 + 自己上進

大宅

我都唔想同佢比,亦覺得自己生活開心就夠, 不過次次食飯都俾佢地一家無喇喇串下,真係唔好受.....我地雖然無父蔭,總算唔駛問人借, 做咩成日攪我地呢??
向好方面諗, c6 都有因為咁,上進好多,如果唔係,可能都仲搵緊皮幾....

原帖由 alphabetagamma 於 11-2-16 14:53 發表
你唔洗咁諗...
1)大把有父蔭的, 搵唔錢到架...老左會係一pat c..
2)可以俾到父蔭個仔的老豆可能都係無父蔭先至搵到錢架

我一d都唔會 我老公本來有父蔭, 但老爺死得超早, 奶奶唔識當家. 所以我老公係無父蔭 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我有個朋友係男性
果時廿零歲
老豆瓜左
剩低 : cash 一百萬 & 北角區2層樓
有家低又如何呢
佢不務正業
終日游手嗜閒
最終敗晒d錢兼賣樓

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 Kelove 於 11-2-16 15:15 發表
我都唔想同佢比,亦覺得自己生活開心就夠, 不過次次食飯都俾佢地一家無喇喇串下,真係唔好受.....我地雖然無父蔭,總算唔駛問人借, 做咩成日攪我地呢??
向好方面諗, c6 都有因為咁,上進好多,如果唔係,可能都仲搵緊皮幾. ...

既然都知道呢d親戚係咁
平常心啦
總之你地唔係賒唔係借
自己生活足夠又開心先至緊要!!

珊瑚宮

環保接龍勳章

你地教出來的細路會好好多倍囉..

我唔會同人比架. 講真係千錘百鍊 訓練出來的, 身邊大把依d人, 反而我會因為俾佢地串而變得更自愛. 佢串我唔到, 反而覺得激氣添.

原帖由 Kelove 於 11-2-16 15:15 發表
向好方面諗, c6 都有因為咁,上進好多,如果唔係,可能都仲搵緊皮幾. ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

揀老公唔使一定有父蔭, 有腦肯做肯搏又慳家就有前途, 靠父蔭起步係快過人, 不過, 無幾多個富二代係有實力+毅力由頭贏到落尾, 敗家容易, 守業難

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

問心嗰句,有父陰梗係好。屋企有$就算天生蠢都可以有$去補習,再係讀唔上都可以去外國讀書( even野雞大学都係外國畢業,都輕香過本地畢業)
有父陰唔洗養屋企,一出嚟有人買埋屋,唔洗成世為層樓打工.你話幾幸福
俾着我有得揀,我都寧願生活可以舒服d
有父陰係blessing

一開始有屋企帮已贏人9條街.而家HK有几多後生可以靠自己爬上去吖?貧者越貧,富者越富

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

有父陰靠就緊係好啦! 不過有父陰都要自己努力,如果唔係就真係富不過3代,有大把人辨睇!

創業難守業仲難呀!

珍珠宮

理論上靠自己好,實際上靠父蔭好

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大10年但又要溝通到,你女幾大? 其實都有好多3x既男仔係思想成熟又有d事業既

原帖由 EVA222 於 11-2-16 15:11 發表

我估大10年卦,都有道理,佢要d思想成熟穩重,之前d大佢幾年,都要我女幫手修改份見工cv,教埋臨場點應對過關,可能香港地運變了,不利男性.
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有父母栽培起左步,跟住自己靠自己咁就夠。
太過依賴父蔭既男人好難靠得住。

珍珠宮

回復 1# Kelove 的帖子

你兩公婆入息唔錯吖, 使乜靠人.
上一代有錢係佢地嘅事, 自己揾返嚟嘅, 面上貼光呀!我結婚時亞爸亞媽都話俾錢我用, 不過我一個仙都無要(嫁妝除外).
我有個親戚佢讀書唔成,但就可以喺六星級酒店結婚, 生仔, 做生意,買大屋,坐名車, 使兩個工人. 不過無人讚佢叻仔, 因為所有人都心知肚明佢係靠屋企.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

25啫,仲好後生,有條件自然可以要求高啦,如果35就話擔心啫。

原帖由 EVA222 於 11-2-16 16:07 發表

姻緣天註定,未到都急不來,快26,諗野好複雜,要求高,所以呢類人唔會太開心,我有次口痕講姊弟戀,佢好大反應話唔得,我話到你三張幾就唔係咁諗啦.
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

首頁

尾頁

跳至