跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

小曳人 發表於 11-4-9 12:22
回覆 Jolly333 的帖子

人LS, 唔係睇KG, 係睇運氣同埋有無關係 (e.g. daddy係old boy)

邊間是KM呀???姐係要入LS係好難????

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

Jolly333 發表於 11-4-9 13:21

你最好睇睇小一嘅玩法先!
LS係津校,學校無權收生,50%學額係計分嘅,有哥哥讀緊同埋爸媽係教職員~ 必收!
再計10分old boy (+basic 10分)+宗教(5) = 25分
old boy (+basic 10分) = 20分
或者
相同宗教 (5分)+首名子女(5分)=20分
25分咁多年都收哂,20分就要抽

到第2round, 要同區大抽獎,唔同區嘅得5%位 (即3幾個)

咁你話難唔難?
對我就係無可能,如果你兩公婆係staff/old boy, 咁應該會叫做"易"囉!

KM 即係劍鳴

侯爵府

LS係津校,學校無權收生,50%學額係計分嘅,有哥哥讀緊同埋爸媽係教職員~ 必收!
再計10分old boy (+basic 10分)+宗教(5) = 25分
或者

到第2round, 要同區大抽獎,唔同區嘅得5%位 (即3幾個)

咁你話難唔難?
對我就係無可能,如果你兩公婆係staff/old boy, 咁應該會叫做"易"囉!

KM 即係劍鳴

侯爵府

或者

咁你話難唔難?

KM 即係劍鳴

侯爵府

或者

咁你話難唔難?

KM 即係劍鳴

男爵府

小曳人 發表於 11-4-9 16:19
LS係津校,學校無權收生,50%學額係計分嘅,有哥哥讀緊同埋爸媽係教職員~ 必收 ...

O............. old boy 你意思是舊生???咁KM是否很難入?
唉,咁我應該揀咩學校好呢

侯爵府

Jolly333 發表於 11-4-9 18:02
O............. old boy 你意思是舊生???咁KM是否很難入?
唉,咁我應該揀咩學校好呢
...

係呀~ 舊生!
KM呀~ 大仔 會易d.. 5月都OK架! N班入比K1入易好多!

如果你俾個起學費嘅,其實e+好多家長都揀報直資 / 私校! 起碼你有選擇權,唔係單靠關係然後運氣!

男爵府

小曳人 發表於 11-4-9 21:57
係呀~ 舊生!
KM呀~ 大仔 會易d.. 5月都OK架! N班入比K1入易好多!

直資 / 私校?有咩選擇先。。HAHA ,麻煩左你TIM

侯爵府

Jolly333 發表於 11-4-9 22:51
直資 / 私校?有咩選擇先。。HAHA ,麻煩左你TIM

唔好咁講~
男拔/英華係直資,九龍區得呢兩區男校係直資,YW平d,DB貴double有多!
私校... 較出名嘅有宣道,九龍塘學校,都係3萬幾一年,另外仲有聖方濟各...
我講呢d都係傳統教學嘅小學,活動教學,或者較注重語言嘅.. 都仲有! 不過我見你target LS,咁唔講呢d喇!

另~ 亦可孝慮有接龍嘅KG/小學,e.g. 培正,民生!

近年出生率越嚟越高,競爭大!所以多咗家長會target龍校,唔想第時再煩過~

侯爵府

btw~ 女仔嘅選擇多好多!

男爵府

小曳人 發表於 11-4-10 10:09
btw~ 女仔嘅選擇多好多!

你講個D是否都好難入架??咁幼稚園應該要讀邊間呢???幼兒園揀直升好D定是但一間好架????太多問題TIM

侯爵府

係呀~ 我講嗰d都唔易入架!但係比起LS, 呢d講面試表現唔係講運,已經好好多啦!

如果講KG, kln tong一帶有N班嘅,樂基/劍鳴會較熱門,遠d嘅就學之園,呢3間係好多一心諗住讀私校/直接嘅家長心頭好!無N班嘅,好多人會揀KV/SC,如果你第時無諗過讀直資私校,想慳錢讀學卷KG嘅,都仲有好多選擇嘅~

揀唔揀有得直升嘅,好睇你有幾鍾意間小學喎.. 唔鍾意嘅,比你都唔要啦!
我就無幫大仔報龍校喇~ 老公唔鍾意嗰d小學!

男爵府

小曳人 發表於 11-4-11 10:00

係呀~ 我講嗰d都唔易入架!但係比起LS, 呢d講面試表現唔係講運,已經好好多啦!

學之園我近TKO個間呀。。康城站。。唉呀,我係驚小學個關,所以想報D龍校。。但間間都好難入,咁N班係咪年尾開始報LA??

侯爵府

係呀!

子爵府

For N班,有邊d學校係著重活動教學呢?唔想比太大壓力小朋友.

男爵府

畀面勳章

回覆 小曳人 的帖子

請問沙田有邊間讀N班好架...有冇D可以返半日架..

侯爵府

藍星人民 發表於 11-4-13 10:57
回覆 小曳人 的帖子

請問沙田有邊間讀N班好架...有冇D可以返半日架..

其實大部份都返半日架!
沙田區,如果你打算一路升上K1又唔介意無學卷嘅,樂基會係最熱門嘅選擇,呢間學校教得深,考得淺,重視兩文3語,有英普班揀,又多活動,用家推介!
但係如果你一心想讀有學卷嘅,其實選擇好多,不過我唔係太熟!
只知明愛好,但係好似係全日嘅~
孫方中係英普KG,不過無開N班

huisylvia  明愛,你係指文禮路果間?  發表於 11-4-14 18:27

侯爵府

回覆 keemic77 的帖子

基本上大部份都注重自理能力,要教認字嘅係少數!

大宅

回覆 小曳人 的帖子

咁女仔有咩好揀呀?

侯爵府

dicksonon 發表於 11-4-13 13:46
回覆 小曳人 的帖子

咁女仔有咩好揀呀?

女仔有好多龍校揀呀!
St. Paul, 玫瑰崗,St. clare, 聖心,真光 ,德望
不過唔係間間有N班~
因果我兩個都係仔,所以我無乜點研究女校,但只知~ 男仔就無咁好運!一間龍校都無!只有少數男女校~

首頁
12345...8

尾頁

跳至