自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

obma70hk 發表於 11-6-2 14:47
講64即係講民主, 迫人彈都叫民主咩?
咪係囉 x 2
你唔表態反共, 你就係共產黨 或共產黨隻狗,
呢 d 係乜野道理黎呀

水晶宮

人地都系溫啖飯食姐,使唔使甘逼人呀
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

君子不立危牆之下,
都無可厚非既

王國長老

王國長老

唔撐六四就係犬儒....真係唔民主.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

人各有志,點解一定要人表態,而且咩叫「犬儒」? 儒家思想係咩,有幾多人知?
儒家思想本來是孔子的冶國之道,孔子的冶國之道是「禮」(周禮),所謂君臣父子,是正名的意思,是孔子認為每個人都有共其本份 - 「不在其位,不謀其事」,而且必須要多學習, 「舉一反三」,當然儒家的思想,對君主去控制思想碓實有利,皇帝就是把儒家思想斷章取義,利用文化控制思想。
當然每一個哲學思想,各人見解不同,認同與否亦見人見智,但不應該斷章取義。
本人學識少,如有對儒家思想有任何錯漏,敬請原諒。
我是支持平反64的,但我並不認為一定要所有人認同自己,你不希望別人把自己的思想強加於你的同時,你亦不應把自己的思想強加於別人。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唉, 呢d 成日講平返, 講民主, 又唔知自己做緊嘅嘢影響騷擾到人,
有心嘅, 事前就問下朗朗肯唔肯, 到音樂會開始就想生米煮成熟飯,
同強姦有咩分別, 人地好地地一個演奏音樂會, 無端端有人搞事,
係人都唔開心啦, 果d 人唔該唔好係唔係都拉上政治啦, 鄙視佢

首頁

尾頁

跳至