自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

所以多左去阿活食超值早餐$20

nganc9  有咁平咩? 我星期六食咗$29.5@@  發表於 11-6-19 22:46
angelcake  me 2, 真係要睇餸食飯。  發表於 11-6-19 16:23

水晶宮

回覆 nganc9 的帖子

太x都加咗幾次價mouth:

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tel.852 發表於 11-6-19 15:10
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

估到你DoReMi實會出來抽水, 之前你講到失業率大增, 點知主觀願望落空, 就業人數仲 ...

咁叻呀! 俾個個叻叻你! 今期六合彩開咩呀?

乜冇人因為最低工資而失業呀? 咁之前哩度有會員啲身邊人失業係做媒ga? 之前哩度有會員話茶餐廳削減人手係呃人ga? 有啲大廈保安冇得做又係作出嚟ga? 定還是, 你或你個偉大的李卓人幫佢哋個個揾晒工呀? 就好似你當日話幫我揾工一樣? 真係唔該晒你哋喎! 咁有冇幫啲用時薪$3X都請唔到洗碗工人o既小僱主揾到人呀?

既然你同你哋個李卓人咁把炮, 麻煩你哋將巿面物價降低, 造福一眾冇人工加但又受最低工資推高通脹的影響o既小巿民啦!
仲有, 同你偉大的李卓人講呀, 佢話出面普遍中產加薪5-7%,唔該你睇睇剩係哩個topic裏面有幾多會員係冇人工加, 但又要面對通脹, 對於哩啲小巿民, 李卓人諗住點幫佢哋? 唔好剩係諗住幫外傭, 撈油水, 出得納稅人公帑份糧, 就要為本土巿民爭取利益, 唔係叫佢吃裏扒外.

多謝你又俾機會我講, 李卓人萬歲!

(哩排冇乜人講最低工資, 我都嗌小咗口號, 而家又可以嗌多次, 真高興!)

my005  relax!今日應該開心架﹗  發表於 11-6-19 16:13

禁止訪問

禁止訪問

大宅

而家星期一至五最平係去麥記食麥芝蛋飽+coffee $ 12,不過我會走醬,冇咁肥。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tel.852 發表於 11-6-19 16:14
唔好客氣, 比個叻你至真, 又話搞到工人僱主雞無鴨血, 日日係bk到唱最低工資, 點知失業率不跌就業人數仲要反 ...

虛無縹緲的數字, 可以抺煞真相?
【蘋果日報】最低工資對安老院的衝擊逐步浮現,香港安老服務協會掌握的資料顯示,最少四間安老院在最低工資實施前後結業,另有 20多間因經營出現問題正物色買家,有安老院寧願蝕數十萬元「頂手費」也要壯士斷臂,但至今仍無人問津。協會指業界困境已到臨界點,政府必須正視。 記者:盧文烈

蘋果日報
企業八招應付最低工資
1.裁減人手

2.加價

3.削減員工工時,有食肆表示會將員工原每日工作 6小時,減至 5小時,從而節省給予員工半小時用膳時間

4.部份酒樓將清潔洗碗工序外判,直接由員工承包,僱主從而逃避最低工資規管

5.部份零售業開始效法飲食業,實施員工中場休息時段

6.列明員工用膳時間為無薪,又或者將用膳時間由原本有薪改為無薪

7.實行其他節流措施,例如物業管理業界已表明會透過節省能源減省開支

8.在最低工資實施前,先解僱年資長的員工,之後才重新聘用,減省日後長期服務金開支

社民連立法會議員黃毓民在議會上力撐最低工資時薪 33元,但有市民指他經營的牛肉麪店,不少員工時薪不足 33元,有講一套做一套之嫌。黃毓民承認店內員工最低時薪只得 25元--

以上只係冰山一角, 只係攞到一啲數字, 就喺度試圖為李卓人脫罪? 為李卓人罵人係豬係狗, 為李卓人拉扯人哋家人, 點解你咁肉緊? 你又有咩目的? 李卓人對我嚟講, 只係一個政棍, 我亦只係一個普通C9, 見到現實有不滿, 發表意見, 所以我唔會為李卓人而攻擊維護佢o既人, 點解我會有目的, 你係咪想得太多?

李卓人萬歲!

禁止訪問

象牙宮

就單以上面的安老院問題嚟講, 若然一切私營做唔掂, 啲老人家何處容身? 政府又係咪要出動公帑去接收? 又或者去營辦, 講緊o既又係要動用公帑, 只係攞小小的就業數字嚟試圖掩飾最低工資所帶來的影響, 都唔知讚你叻定讚你純?

象牙宮

tel.852 發表於 11-6-19 16:40
你都得架啦, 搵返一個月前新聞, 都知你DoReMi媽媽喜歡以偏概全, 睇你都唔敢post 前兩日新聞.失業率3.5% ...
都話你得ga啦! 李卓人係只能夠有你哩啲質素的粉絲, 先能夠有立足的餘地, 只單睇失業率, 咁你又有冇睇到啲經營者係點樣變通, 嚟保住啲職位? 前文已經回咗, 自己細味啦!

李卓人萬歲! 李卓人粉絲萬歲!

禁止訪問

水晶宮

回覆 tel.852 的帖子

係咪抽水大家有眼睇, 唔好對人啦! (我覺得大家可持不同意見,但無必要開名對人)

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

象牙宮

有冇睇到有啲會員已經俾公司削減福利, 有冇睇到有啲職位要從新計過年資, 有冇睇到有啲公司唔再計雙糧花紅, 哩啲就係保住就業率的代價, 剩係睇個就業率就咁開心, 哩個就業率, 係賠上全港巿民福利的代價, 你估係李卓人的功勞呀?

李卓人萬歲!

禁止訪問

象牙宮

tel.852 發表於 11-6-19 16:51
最知你無point 實會拉去第二度! 而家仲要唱人係李卓人fans

李卓人萬歲! DoReMi媽媽萬歲!
吓~你無答以大家的福利去換取就業率哩個問題喎! 乜你覺得作為李卓人fans係被唱嗎?

李卓人萬歲!

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

CINDYC 發表於 11-6-19 16:49
回覆 tel.852 的帖子

係咪抽水大家有眼睇, 唔好對人啦! (我覺得大家可持不同意見,但無必要開名對人) ...
哩個人動輒就會拉扯人哋家人, 或話人係豬係狗, 嚟支持佢偉大的李卓人的.

首頁

尾頁

跳至