婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Superman-GF 發表於 11-6-23 11:03
上次看你post 話62唔俾搬,依家咁你c6仲愚孝嘅話,佢真係冇資格做bb爸爸。點可以咁唔識分輕重?你是媽媽, ...

我當然返娘家同保護bb為優先啦, 不過2家打風, 橫風橫雨都要出走, 始終出面又多病菌, 成日出去對bb都唔好, 呢d遊牧民族既生活都唔知要去到幾時, 真係好痛苦

伯爵府

如果我是你,36著走為上著!

大宅

醒目開學勳章

據我所知,肺結核有好長既潛伏期,可以幾十年前感染,唔知幾時先病發,
唔病發都有機會傳俾其他人,即係你而家出到街都可能接獲到呢類人.

如果病發...香港係要強制食藥...起碼半年以上...
日日都要去診所響姑娘面前食,每次食十幾粒咁滯.真係會食到反胃.
而如果開始食藥...大約食咗一星期,個病既傳染性會好低...唔需要做乜野隔離.

所以你都無乜野可以做...你都唔知你62幾時受感染既.
而家知道咗反而仲安全,因為可以食藥醫...減低個傳染性.
最重要你要提醒你62準時食藥...唔可以停,

仲有懷疑&擔心可以去照肺時問清楚醫生有乜野可以做.

大宅

豆BB 發表於 11-6-23 12:07
據我所知,肺結核有好長既潛伏期,可以幾十年前感染,唔知幾時先病發,
唔病發都有機會傳俾其他人,即係你而家出 ...

佢尋日先開始食藥, 咁即係話最少要一個星期後先可好同佢有任何接觸

公爵府

證實傳染, 62自己又唔做好保護家人既措施, 你要同你老公傾下, 真係唔搬既話, 自己帶bb返亞媽度住, 你老公就自己要加倍小心~~

公爵府

唔好咁緊張先, 其實病者係開始食藥之後, 個傳染機會係大大降低左架啦, 係近乎零咁滯..如果係傳染, 之前已經傳染左. 醫院會通知你成家去檢查, 有事會立即安排接受治療..

以前我都患過肺癆, 又係成家得我同亞叔, 每日要去馬會度食藥打針. 日常生活無咩影響, 食多D有營養既野. 總之完成半年療程見過醫生OK就無問題. 以前屋企人無隔離我地丫, 都係咁樣同枱食飯, 果時細佬妹都幾歲, 無影響..

當然啦, 換轉今日係我當家, 我就會分開D野黎用羅, 以前亞媽唔識, 成日覺得我係假肺癆, 肺癆邊有得假架!!!

大宅

rean_chau 發表於 11-6-23 12:19
唔好咁緊張先, 其實病者係開始食藥之後, 個傳染機會係大大降低左架啦, 係近乎零咁滯..如果係傳染, 之前已經 ...
我同bb同c6聽日先去check有冇事, 所以都未知有冇感染到, 因為到佢發現個肺有陰影既時候, 以經係幾個月前既事, 前日就証實係肺勞, 所以呢幾個月都唔知有冇感染到

珍珠宮

回覆:meimeimei1208 的帖子

食葯後會減低好多傳染力。不過佢之前潛伏幾耐就無人知了。要走都太遲。

大宅

醒目開學勳章

最重要係保持空氣流通,最好開大D窗啦.

又唔使0接觸既...你諗下如果真係咁可怕,好似沙士咁,
你62都俾人隔離咗唔准返屋企啦,係咪?

醫生應該有俾D紙你地,提你地去肺科診所照肺見醫生.
盡快帶BB去啦.

大宅

你62食煙?

If I were u, 避得就避。始终bb咁細!

珍珠宮

快d搬啦, 肺勞係會傳染, 加上你阿b咁細個,

乜借口都好怏d閃~~!

珍珠宮

我係你, 我第一時間走左先, 去酒店又好, 賓館又好, 驗左冇事先番娘家!!!

依加有事仲唔走等幾時...

有理冇理 3 7 21走左先

大宅

回覆:meimeimei1208 的帖子

你奶奶唔理呀??你一係暫時返媽媽度住幾日啦,同你老公商量下

大宅

dorothy_faye 發表於 11-6-23 17:31
你奶奶唔理呀??你一係暫時返媽媽度住幾日啦,同你老公商量下

99呢d人, 最緊要bb係度lor, 話知你有咩傳染都唔鐘意你走左去lor

大宅

BabyChristy 發表於 11-6-23 11:01
有D人係咁家, 特別係上左年紀果D...仲話接觸多D病菌身體至會有抵抗力, 死唔死 ..
6299真係好冇常識架, 岩岩62仲猛同bb講野, 我真係谷到條氣上天花板lor,痴痴地架, 呀b仲要聽日先驗有冇感染, 62完全當自己係正常人一個, 就算唔傳染, 你日日要食肺勞藥點都要避下啦, 呀b肺炎針打左第一針炸, 佢又唔知2家d病菌幾惡先得架

小mama  你唔搶番佢????阿b好危險, 反面都係咁話..!!  發表於 11-6-23 19:35

大宅

小mama 發表於 11-6-23 17:19
我係你, 我第一時間走左先, 去酒店又好, 賓館又好, 驗左冇事先番娘家!!!

依加有事仲唔走等幾時...

因為聽日係99附近健康院到check肺勞, 局住要聽日先走得, 62仲猛同bb傾計, 佢真係有病

大宅

回覆 meimeimei1208 的帖子

呢D正一CFOOD鬼.....你咪鬼理佢地....總之搞到個B就勢係假!!
BB仔乜都弱過人佢地又唔係唔知...同你C6死過..叫佢出聲..唔出就扮吵交....返娠家住一排...

大宅

我62發現患肺結核都幾兩個幾星期, 佢都照樣同bb親近, 佢地有得玩個孫就得, 話知佢得3個月冇抵抗力, 總知一d都唔避忌,99就搶抱呀b比62, 仲要話62個病係傳染病, 但飛沬係唔會傳染, 咁佢即係冇講過野啦, 傳染病唔傳染咁仲咩叫傳染病呀, 仲咩成家人要去check呀, 我2家check到, 懷疑有事, 62個粉人就即刻話唔關佢事, 仲要話周街d人個肺都有事, 你冇照姐, 我同佢講我2009, 2010都照個都係非常健康, 佢就話可能唔知邊度惹既姐, 完全冇諗過佢會惹到我架, 連累人仲要話, 大不了咩食半年藥, 62呢番話真係完全係一d悔疚都冇, 2家成斑男家既人, 除左c6, 全部都置身事外, 我既病關人鬼事既態度, 完全係不負責任, 仲要話我可能係第度惹, 痴q線, 需然我個肺唔係咩肺結核, 但就有其他問題, e生話我就唔係傳染病, 不過要再觀察, 我2家索性抱走bb返娘家, 等佢地冇得店, 以洩心頭之憤, 成斑自c鬼

男爵府

好媽媽勳章

meimeimei1208 發表於 11-7-2 21:54
我62發現患肺結核都幾兩個幾星期, 佢都照樣同bb親近, 佢地有得玩個孫就得, 話知佢得3個月冇抵抗力, 總知一d ...

你老爺發現肺癆有冇即時住院呀?

大宅

mywong 發表於 11-7-2 22:03
你老爺發現肺癆有冇即時住院呀?

冇, 但要日日去食藥, 日日去d醫院接觸細菌, 仲要唔帶口罩

首頁

尾頁

跳至