少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:樓主,我個仔現在6.5+歲,我經歷晒你的苦處

原帖由 shadowrainbow 於 11-06-30 發表
樓主,我個仔現在6.5 歲,我經歷晒你的苦處。知你諗乜同緊張的乜。
我好記得每日下班,一回家又要教個細路 ...
你好有機..我會try下control 自己。

男爵府

引用:Quote:原帖由+shadowrainbow+於+11-06-30+

原帖由 mikehappy 於 11-06-30 發表
你好有機..我會try下control 自己。
Typo 好有心機

男爵府

3.5YRS,好細咋....!!!佢地D記憶力好短暫,再加上佢地專注力無咁好,..大大下,佢地會好好多...!唔需要太介意,同佢玩多D,好過用D時間教完又唔記得,仲要傷感情....真係要到5,6歲先會比較好D架....!放心啦!我都經歷過你咁樣,到E+我個女(升小一)都OK跟到...!記憶力比K2時好好多...!

大宅

引用:樓主,我個仔現在6.5+歲,我經歷晒你的苦處

原帖由 shadowrainbow 於 11-06-30 發表
樓主,我個仔現在6.5 歲,我經歷晒你的苦處。知你諗乜同緊張的乜。
我好記得每日下班,一回家又要教個細路 ...
多謝分享

複式洋房

我囡囡今年十一歲喇, 升小六, 好懷念佢讀幼稚園的時期, 囡囡亦都話好鍾意在幼稚園的時光, 因為日日返到去都係玩的, 無壓力!

我經常奉勸身邊的同事, 小朋友上小學前點都要enjoy, 因為 1-6歲係大家的蜜月期. 幼稚園已經咁大壓力, 將來上小學點算!!!! 放鬆啲啦, 其實小朋友好容易接受新知識, 只係潛藏响佢哋心入面, 未爆發出嚟啫!!

大宅

小朋友真係唔鬧得架.....

男爵府

我都盡量控制自己temper..每次教佢..佢就似熟賣熟咁.. 時時玩...我都plan定以後每晚抽15 mins去 review 一下佢上堂教過d野.. 當我用game去教佢時..佢真係smart左好多.. 好似教佢數目字.. 我就係個whiteboard到draw了5粒糖.. 再係下面寫 5/6.. 叫佢圈個ans出來.我又叫佢用中同英去數...佢好快就圈了出來.. 如此類推咁教..佢就好快認了d數字.. 但..一變番正常咁教..只係個whileboard 寫1-10..佢就有d答我唔知.. 真係唔知佢真唔知定假..
我睇完你地comment..同埋我c6都有話我..叫我唔好太harsh.. 我都trying去用另一個方法去教佢...不過我要build up一個positive d study attidue.. 希望可以成功.. 各mame加油too..

agnesyp  你用的GAME方式係幼稚園的教法, 對小朋友而言, 依點先係正常.  發表於 11-7-15 13:09

子爵府

可以用A4紙, 每張分別寫上1-10, 字要寫得大隻d, 放係地下, 然後講一個數字出黎, 就用豆袋抛去個字到.

chucimama  幾好窩  發表於 11-8-1 14:33

男爵府

回覆:hagupit 的帖子

都係好方法。

大宅

回覆:mikehappy 的帖子

努力加油!我仔仔快四歲,我每天也在摸索如何教得更好,因每天也有新挑戰!絕對明白"火"起的感覺!唯有自己學習控制情緒,畢竟他們其實仍年少!有時看看育兒書也有啟發,大家一起努力吧!教育道路是漫長,加油!

男爵府

回覆:wanwan123 的帖子

Thanks 呢排放暑假同個囡好close...時時帶佢出去玩。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

Read books, cards, watch TV about numbers. Play puzzles.

大宅

回覆:mikehappy 的帖子

其實你都講左你小朋友的進步啦,我就覺得你小朋友好叻,只係有少少野1-10末順,我們應appreciate 她們的進步,我雖然小朋友還小,不知到時會否像你一樣火,但我每見他們學懂以前未懂的,我會開心因為這個進步,多觀察你小朋友的進步,不用不開心.

首頁

尾頁

跳至