自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

hker 發表於 11-7-4 23:24
老實說,我7.1. 有去行。。。

這兒有些人的話好難聽,好難聽!次次論政治也是那樣的狠插。

我真的忍了好久。。。

keyboard superwoman/man! good!

每一件事。。。就是我們7.1. 的人不對!在搞事!政棍盲fans.

人人有自由。。。

不要說話那麼難聽,好嗎?

那天,太陽好曬。。早等到晚。。不用讚,也不用插掛???

只要你相信自己有自由之同時,亦冇剥奪去別人嘅自由,
又何需感覺不好受?你做得到,別人插的一定唔係你,除
非........

hker  hehe!  沒有,老人家,無氣無力無心搞事、  發表於 11-7-5 00:28

子爵府

畀面勳章

hker 發表於 11-7-4 23:24
老實說,我7.1. 有去行。。。

即係你上街去插人就得,調轉俾人話兩句就擧曬白旗??你唔係以爲真係上咗街就代表所有人下哇??

郁d就話俾人屈,被逼害妄想症??!!都好嚴重下bor,病少陣可以嗎??

hker  擧曬白旗給你看呀!咪來屈我(上咗街就代表所有人),插少點可以嗎?!  發表於 11-7-5 00:32

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 11-7-4 23:35
我信念中,係真心、全心全意、認真為市民服務,又何須怕呢個遞補機制嘅確立?佢地被選出嚟,背負選民嘅信任,絕對
應該做好呢份工,而唔係做吓騷,咁就收工,辭完職又話番入
嚟。

佢地攪一攪民生議題又被延遲上立法會討論,識諗有讀過吓書,
明事理嘅都會明白(係真明而唔係以為自己明喎)。

根本以民為本,忠心為港就唔會郁d以辭職去玩大佢,佢地怕甚
麼?雖然我都認為政府呢個方案需要修補,推出目標鮮明,但手
法論盡,有需要整靚仔個方案再推上場,不過最終我都係支持行
遞補機制,打盡果d以激烈手法去搶眾耳目,而增加自己政治籌
碼嘅政棍。

你完全講出晒我心中所想, 咁多年, 政棍推行o既政策, 所衍生出嚟的民生問題, 不就是大家喺7.1所控訴的嗎? 政棍的大聲疾呼, 大有今日的我打倒昨日的我之勢.

對於今次補選投票權, 癥結根本就係點樣去堵塞哩個補選機制的漏洞, 但冇議員去講, 去提? 點解佢哋要保留哩個漏洞? 若然堵塞咗漏洞, 亦同時可以堵塞咗政府的咀巴, 點解冇人去搞?

對於政府而家哩個機制, 當中亦係有漏洞, 所以我一直有保留, 如果, 有方法堵塞咗漏洞, 喺前面把關, 根本就唔需要再煩遞補機制, 一樣可沿用以前的補選方法, 巿民~仍然有補選權利.

aromama  壟統啲講句,神又係佢,鬼又係佢。  發表於 11-7-5 00:49

子爵府

呢壇野根本就係政府的一場show,理由好簡單,家陣糖糖做左英雄,下屆特首佢做硬林D9做CS

溋溋  唔係掛?我怕忍唔住拿紅酒淋佢喎。  發表於 11-7-5 00:42

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

子爵府

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 11-7-4 23:51
你完全講出晒我心中所想, 咁多年, 政棍推行o既政策, 所衍生出嚟的民生問題, 不就是大家喺7.1所控訴的嗎? ...
政棍搞出來既爛攤子,又可以直接推返個鑊落政府度,唔係有d甘鬼無能既政府,何來甘多神棍政棍搵到食??人地點賤點衰都慫恿到一班人腦充血走上街,你吹得佢地漲咩?

係呢個年代,正常既思維已經無效,只要夠激動夠(正義),就係大Q曬!

個個都靠呢d政策漏洞呃飯食,你話堵塞漏洞??甘咪即係倒自己米??有無人甘傻先??

aromama  Agree!  發表於 11-7-5 00:51

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

甄太太 發表於 11-7-4 23:58
政棍搞出來既爛攤子,又可以直接推返個鑊落政府度,唔係有d甘鬼無能既政府,何來甘多神棍政棍搵到食??人地點賤 ...
咪就係囉, 我一直個point都係, 由頭到尾啲鑊都係政棍一隻一隻咁打出嚟, 再加上無能政府, 唔夠強, 唔夠硬, 成日諗住一個字, 就係要"穩", 唔好嘈到阿爺度, 先會縱容哩班政棍, 搞到今日局面, 一蹋糊塗!

aromama  你估曾生唔驚好似董伯伯咁咩。  發表於 11-7-5 00:53

琥珀宮

DoReMi媽媽 發表於 11-7-4 23:51
於今次補選投票權, 癥結根本就係點樣去堵塞哩個補選機制的漏洞, 但冇議員去講, 去提? 點解佢哋要保留哩個漏洞? 若然堵塞咗漏洞, 亦同時可以堵塞咗政府的咀巴, 點解冇人去搞?

對於政府而家哩個機制, 當中亦係有漏洞, 所以我一直有保留, 如果, 有方法堵塞咗漏洞, 喺前面把關, 根本就唔需要再煩遞補機制, 一樣可沿用以前的補選方法, 巿民~仍然有補選權利.

有架,有議員如梁美芬、葉劉、自由黨都不斷在提意見,之前政府冇考慮到因病、死而離場嘅議員之補選方法應否與為
玩大佢而辭職一致相同對待,依家已優化咗。

政府速速上馬,估計係驚夜長夢多,就快又選舉囉,不過太
心急又再一次好事變壞事,又俾政棍利用,製造聲音。特區
政府有心,只不過係無力啫。

大宅

一家三口係維園曬左2個半小時先可以出發. 到了晚上八時半才到達總部, 完成整日的行程. 我感到很自豪. 因為女兒上了寶貴的一課. 只要肯堅持, 一定可以達到終點的, 為7.1遊行的港人鼓掌.

bananamom  Tks a lot!!!!   totally support!  發表於 11-7-5 16:35
溋溋  讚!  發表於 11-7-5 00:43
hker  讚!  發表於 11-7-5 00:28
eny  讚!!!  發表於 11-7-5 00:19

琥珀宮

Cinken 發表於 11-7-4 23:53
呢壇野根本就係政府的一場show,理由好簡單,家陣糖糖做左英雄,下屆特首佢做硬林D9做CS ...
照目前路向睇,好大可能。是但啦,邊個做特首都冇所謂咯,擺個傻嘅上去一樣得,扯線公仔嚟啫。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

象牙宮

SandyKL 發表於 11-7-5 00:09
有架,有議員如梁美芬、葉劉、自由黨都不斷在提意見,之前政府冇考慮到因病、死而離場嘅議員之補選方法應 ...
弱勢政府, 樣樣事都好事多磨, 就連基建, 都要俾人用司法覆核嚟玩, 到底哩班政棍, 想香港點 ~ 死?

SandyKL  佢地求嘅係生存空間,安身立命之所,香港點?唔係佢地考慮範圍。  發表於 11-7-5 00:32

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

坦白講,其實我一直都好贊成替補,因為點都要搵一個方便倒塞呢個漏動,只不過政府白痴,以為自己有鐵票就可能為所欲為,先會令市民反感,亦令政棍有機可乘,弱勢政府唔單止係弱勢,仲要無能!

aromama  弱勢兼弱智!  發表於 11-7-5 00:57

象牙宮

SandyKL 發表於 11-7-5 00:13
照目前路向睇,好大可能。是但啦,邊個做特首都冇所謂咯,擺個傻嘅上去一樣得,扯線公仔嚟啫。
...
其實有冇哩壇嘢, 都唔影響糖糖做特首.

SandyKL  係嘅,上面睇中佢夠傻,易掌控。祝大家好運啦!  發表於 11-7-5 00:34

象牙宮

alicemic 發表於 11-7-5 00:21
坦白講,其實我一直都好贊成替補,因為點都要搵一個方便倒塞呢個漏動,只不過政府白痴,以為自己有鐵票就可 ...
agree!

政府確實做得唔好, 手法亦唔靚, 政棍先有機會落手, 但歸根究底, 巿民冇理由唔知前因後果, 冇理由一面倒只反對政府, 而政棍亦冇實質建議去改善哩個漏洞, 只係聽到一班人喺度反 ~ 反 ~ 反.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 11-7-5 00:27
agree!

政府確實做得唔好, 手法亦唔靚, 政棍先有機會落手, 但歸根究底, 巿民冇理由唔知前因後果, 冇理由一 ...

我明白,政府呢招快刀斬亂麻的確幾剋人憎,我都好唔高興,點解要當啲市民死既? 就算明知有鐵票做樣都要問下市民呀! 而家搞到將個焦點轉咗落去點解唔比我再選上面,成都唔知點收科!

象牙宮

SandyKL 佢地求嘅係生存空間,安身立命之所,香港點?唔係佢地考慮範圍。

所以咪越睇越激心囉! 佢哋仲要講到為香港爭取乜乜物物, 聽都都想

禁止訪問

象牙宮

alicemic 發表於 11-7-5 00:34
我明白,政府呢招快刀斬亂麻的確幾剋人憎,我都好唔高興,點解要當啲市民死既? 就算明知有鐵票做樣都要問 ...
曾班子都係唔抵爭的了, 根本佢就放軟晒手腳, 只想捱過任期, 而家政棍嘈乜就俾乜, 嘈錢就俾錢, 但求唔好嘈到阿爺度, 好好睇睇卸任, 阿爺都睇到佢放軟晒手腳啦, 如果唔係駛乜出聲叫佢搞居屋唧? 而家巿民只有自求多福, 信政府信政棍都死, 唯有自己醒目唔好俾人利用.

首頁

尾頁

跳至