嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

用尿液搽面黎治療濕疹根本就錯 , 有機會被細菌感染 , 適得其反添. 但係站係你老公立場又真係左右做人難...建議妳下次帶BB睇醫生叫埋妳老公同99一齊去, 扮自己好無知咁......問下醫生: 聽坊間講用BB尿可以治療濕疹, 係咪真架? 等醫生指正佢地. 好過自己激氣. 不過長輩有時有D方法又真係work架 , 所以要自己去衡量 , 覺得係方法係錯就要堅持 , 但係自己可以接受到嘅試吓都無妨. 希望妳99可以接受妳嘅意見. 也祝BB面上濕疹早日好番 , 身體健康.

複式洋房

回覆:好嬲好嬲好嬲!99用尿片搽bb面上濕疹

坦白講,我本人細時都係被尿片抹好!

大宅

回覆 hoikiu_papa 的帖子

你個建議非常好,一於扮無知!
咁樣又唔使c6難做,等e醫話比99聽咩嘢先係正確!

大宅

你99真係痴線架!!
我BB之前塊面都好多紅色粒粒..
好似濕疹咁..
我99又係話要用BB既尿同佢搽面..
我緊係話唔得啦..
因為我唔使返工...所以可以自己睇係99有冇亂黎!!
比著我係你...我1定唔會再比99掂我個B!!!!!!!

子爵府

引用:坦白講,我本人細時都係被尿片抹好! +

原帖由 Bubu318 於 11-09-22 發表
你講真架?!

男爵府

回覆 chanhyan1 的帖子

我想宜家個問題,已經唔系你99用尿片抹bb的臉,而系你c6根本唔幫你。

好多時我地同99有咩問題,有咩睇唔過眼,由c6同99講,總好過我地自己開口。

而且,發生d甘ge事,如果你c6系醒目ge,就會好好甘安撫你,然後同你99講,叫她以後唔好甘做。甘咪得lor。

但他竟然話要同你99講,你好生氣,發曬脾氣甘。然後,仲要俾臉色你睇。我想你應該覺得好難受,好唔開心。我想你c6應該要好好甘調教下先得。

大宅

回覆:angelkinki 的帖子

Yes,agree, 首先99明知我拒絕用尿片搽面時仍然咁做,冇尊重過我,乜佢唔知咁會破壞大家嘅關係嘅咩?!而我又冇講到任何鬧人嘅説話,黑面都唔得,已經冇人尊重我連黑面嘅權利都冇,個c6仲話自從我生完成個人變哂,話我好強,成日自己要話哂事,自己變得好冇地位,但我變得緊張bb加上bb又成日唔食奶已搞到自己日日癲哂,而佢喺屋企淨係打機睇電視,連玩都係工人同bb玩多,我又要番工輪班番夜,放工買餸讀書,大小屋企事務又唔可以唔理,有時番工唔喺屋企食飯都要買定比工人食,我都唔想咁強,但我可以點?夜晚番完10個鐘頭夜未停過,朝早番屋企瞓3個鐘起身睇bb食奶同bb出街玩到夜晚,我都好想身邊錮個可以分擔下,今日番工扮咗幾次打喊路,用呢遮住自己bib出來嘅眼淚....

複式洋房

回覆:菠蘿超人 的帖子

真係!係我阿媽話我知的!不過畢竟係30年前的事,可能當時冇好用嘅濕疹膏,同埋冇咁富裕!媽咪話當年佢用我自己條顯尿布抹面!跟住就用凍滾水抹乾淨,大約四五日左右就ok 啦!!

複式洋房

其實你99都係關心BB,只係方法舊式d, 佢同你一樣都係愛護BB的,所以真係唔好嬲99

angelkinki  她宜家系為個老公唔開心多d  發表於 11-9-23 13:59

男爵府

回覆 chanhyan1 的帖子

其實你不如同你c6好好甘傾下la。

我明白做一個在職媽媽系好辛苦ge事。特別系剛剛生完bb。你又要返工,又掛心bb,你C6又唔識開解你。講真,好容易心力交瘁,人都癲。

其實剛生完bb頭半年,我地ge情緒真系會好唔穩定。個人ge性格會變左都唔出奇。因為太掛心,關心bb ge一切,媽媽就會變得好緊張,好神經質。同時都會令身邊的人好有壓力。但系,他們又唔愿意同你分擔呢種壓力ge時候,媽媽就會覺得好辛苦。

我剛剛生完ge時候都系甘。所以當時同我c6 ge感情都唔系甘好。他又初為人父,好多野都唔識點做。對于我同99 ge沖突,他都想逃避。甘我就更加辛苦。後來同系慢慢同他傾,一開始他都唔想同我講,唔想理。但講真,如果大家系想好好甘相處,就一定要解開大家ge心結。他要識得點做仔,做爸爸,做老公。而我地,就要識得凡事睇開d。

當時我系唔俾C6避,今次講唔掂數,就聽日再講。講道理lor,講下自己ge想法,講下自己ge苦衷。同時,亦都俾機會他講。我成日都同他講:“有咩大家都拿出黎講,你唔講,我點知你想咩?如果我地咩都唔同對方講,仲點一齊過?”

俾心機啊!媽媽難做!

至于你99,搞掂左你c6先la。暫時,你咪當咩都見唔到,咩都聽唔到lor!

大宅

多謝你的意見,我希望呢段時間快d過,不過個c6仍然當我透明,我諗係要我低頭係錯tum番佢嗰隻...真係傷透我心...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我99 都有同我講過呢個方法, 話藥房既執藥佬講..... 跟住我話, 咁個執藥佬有無自己用尿抺面先

好彩99 唔會試

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

CRAZY!!!!
你要加油保護BB啦....唔好理佢地嘅閒言閒語啦!!!

禁止訪問

大宅

引用:坦白講,我本人細時都係被尿片抹好! +

原帖由 Bubu318 於 11-09-22 發表
我都係!果陣時果輩係咁做的,邊有咁多lotion or cream...

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

快d拉你99去睇精神科啦!正常人都知尿片吾衛生,你99仲.......
比我知道我實產佢,有病!要hi都hi佢老公塊面啦!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

痴線架..!!

複式洋房

我個fd都係咁喎,佢話真係好返喎!但我就唔會試囉!

侯爵府

我聽過這方法 --- 有時真的什麼方法都沒用,我會試的..

大宅

今日去藥房見到urea cream, 想買黎試下,事情過咗去算啦,氣已下了

首頁

尾頁

跳至