想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:我都有多囊,我在元朗睇咗半年中醫終於有咗

原帖由 jessicakam09 於 11-11-13 發表
我都有多囊,我在元朗睇咗半年中醫終於有咗,不過我都係睇咗好多個中醫才找到個夾我醫生,前後都用了2年時 ...
中醫都會診斷出多囊嗎?如果每個月M都準時會唔會有機會患多囊?

複式洋房

回覆:jessicakam09 的帖子

可唔可以俾你睇個個中醫資料我呀!thx!

洋房

我都有多囊卵巢,仲有高催乳素血症. 兩種不育的病我都有. 見到身邊的好朋友&親戚個個都有,而我......... 我都同你一樣""老公又係獨子、老爺奶奶又好想抱孫。雖然老公冇俾壓力我,但我知佢好想"" 上年一整年在食中藥, 而且又去睇西醫, 一路食緊中西藥. 睇醫生+量體溫我都有做. 到現在都冇消息. 我有時會好down&想問why兩樣唔好的病我都有........

大宅

loveyoubabe 發表於 11-11-13 11:09
我都book 左家計會睇不育科,約左睇女醫生都要等出年二月,叫我準備$2000做檢查,好嗱利.......

...
婦科係好貴家, 我都覺得好嗱利,不過真係唔好拖, 始終年齡都好影響個機會,我同C6 就覺得候生盡左力, 無既都唔會後悔, 無既係另一個Life style, 另外, 身體好重要, 真係唔好掛住搵$$ only, 做多d 運動同休息多d,其實你睇下你公司個保險包唔包專科, 我個間包,開頭我去睇百幾蚊開埋排卵照埋超聲波,最少知道藥work 唔work 先,好過自己買,你試左d 咩藥有咩結果帶埋去家計會俾佢睇.... 

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:多囊卵巢令我好氣餒,成日喊.......

我在婦科道知道的,因為呢個中醫係我妹睇完之後好叫我去睇,佢和我一樣有多囊而且食排卵藥都唔ok之後佢睇咗這個中醫大約8、9個月(每日飲)就有咗,佢之後就叫我去睇,我就飲咗6個月度,再加埋食排卵藥(1粒)第一次就有咗囡囡,但係講番我去睇中醫時只講d病徵俾中醫知他就話我有多囊,我都心諗你又識好似好有料,當時我諗住當調理身體,就睇落去,便有bb,不過都係果句睇下個中醫夾唔夾自己,祝大家可以快d bingo

翡翠宮

成日哭太多負面情緒,情緒唔好會影響受孕機會~~~

複式洋房

引用:我都有多囊卵巢,仲有高催乳素血症.+兩種不

原帖由 lai673 於 11-11-13 發表
我都有多囊卵巢,仲有高催乳素血症. 兩種不育的病我都有. 見到身邊的好朋友&親戚個個都有,而我......... 我 ...
我冇食過任何西藥,宜家訂左卵子維生素,不過貨未到。之前飲中藥飮左半年,飲到我一離遠聞到就想嘔,吞唔落,所以停一停。

複式洋房

引用:我都有多囊卵巢,仲有高催乳素血症.+兩種不

原帖由 lai673 於 11-11-13 發表
我都有多囊卵巢,仲有高催乳素血症. 兩種不育的病我都有. 見到身邊的好朋友&親戚個個都有,而我......... 我 ...
見到人地一家大細,自己又冇bb,真係幾down.......

複式洋房

引用:Quote:loveyoubabe+發表於+11-11-13+11:09+

原帖由 Kelove 於 11-11-13 發表
婦科係好貴家, 我都覺得好嗱利,不過真係唔好拖, 始終年齡都好影響個機會,我同C6 就覺得候生盡左力, 無既都 ...
多謝你嘅支持!雖然總有唔開心,但我仍然會努力!

大宅

你去睇西醫啦, 中醫對呢個病幫助不大架,
驗血要駛好多錢, 不過有呢個病, 通常卵巢功能會衰退得快D,
到時冇靚卵用~想要BB 都係早D 行動好~~! 如果唔係拖拖下, 到時駛得仲多, 機會仲細左呀~!

大宅

我自己係過來人, 我29歲發現自己有多囊, 一開頭又係睇中醫, 換左兩個都唔係好WORK, 睇左成年都唔中, 睇左成兩萬蚊! 之後, 我朋友叫我睇生殖科, 做左兩次IUI就有左BB啦~

其實, 知道問題係邊, 最好睇婦科, 時間唔等人呀~~ 等等下好快一年, 就三字頭, 成功率隨住年齡會漸漸低架! 我唔係話中醫唔好, 無效, 問題係唔知要睇幾耐, 完全唔知D中藥有無效....

複式洋房

引用:我自己係過來人,+我29歲發現自己有多囊,+一

原帖由 sa80 於 11-11-14 發表
我自己係過來人, 我29歲發現自己有多囊, 一開頭又係睇中醫, 換左兩個都唔係好WORK, 睇左成年都唔中, 睇左成 ...
前日去上網在香港訂多set 卵子維生素,昨日收到,食左希望有效啦。

iui 中文係?要幾$?

大宅

回覆 loveyoubabe 的帖子

你 BOOK 邊間呀....

我 BOOK 荃灣家計會 生育計劃, 上個月月尾 BOOK 約左 十二月見醫生. 但佢無叫帶錢 做檢查個D , 不過我自己今個月都會去家計會 做 懷孕前檢查, 做多手準備.
好想做媽媽...~!~

大宅

剛剛 係 YAHOO BID 左 fertilaid 今晚交收.
想請問各位 JM 你地食佢個陣時 有無食排卵藥架.

我上個 CYCLE 開始食排卵藥(1粒), 但無排卵. 今個 CYCLE 加重藥份 2粒, 上個星期食完五日排卵藥, 咁我今晚可唔可以食 fertilaid呢?

P.S. 我由黎M 開始已經係患左 多囊綜合症, 上兩個星期 照陰超 兩邊卵巢 均見到有陰影 (醫生估計 D 陰影 應該係水泡).
好想做媽媽...~!~

複式洋房

引用:回覆+loveyoubabe+的帖子 你+BOOK+邊間呀.

原帖由 WM58321 於 11-11-14 發表

你 BOOK 邊間呀....
我book左wan chai 做檢查,女醫生要排到2月先到我,個staff話要做一系列檢查(好多名,多到唔記得),叫我預定$2000.......

複式洋房

引用:+本帖最後由+WM58321+於+11-11-14+16:05+編

原帖由 WM58321 於 11-11-14 發表

剛剛 係 YAHOO BID 左 fertilaid 今晚交收.
我前日交收後開始食,賣家話唔好同中藥、排卵葯一齊食。要必要食中藥也要隔4個鐘。

大宅

好媽媽勳章

loveyoubabe 發表於 11-11-13 11:09
我都book 左家計會睇不育科,約左睇女醫生都要等出年二月,叫我準備$2000做檢查,好嗱利.......

...
其實排家計會都無咩用架,因為家計會都只可以同你做下驗查,最多俾排卵藥你食!
不如直接排政府啦,唔一定要排有IVF果三間,好多政府醫院都有生育科排都唔使一年,淨係無得做IVF(有需要佢地會REFER返可以做IVF既醫院),同樣有IUI之類,就算做晒所有驗查,都係新症每次收$100,舊症每次收$60
我果陣27歲去睇政府生育科,我直情係唔食藥無M黎,超肥(170磅),跟住醫生同我做晒檢查,食排卵藥,BINGO左!
阿女家陣一歲,我去覆診話想再生多過,家陣排左期,等下年去見生育醫生!
唔好諗住28歲好後生,排左政府先,到時BINGO左又或者唔想用佢SERVICE咪唔好用囉,總好過遲D想搵醫生幫手,政府個期耐又等唔切,私家又貴到唔想俾,兩頭唔到岸,邊排政府,邊自己試下同調理下身體(減肥)囉!

複式洋房

引用:Quote:loveyoubabe+發表於+11-11-13+11:09+

原帖由 ncdbcvf 於 11-11-14 發表
其實排家計會都無咩用架,因為家計會都只可以同你做下驗查,最多俾排卵藥你食!
不如直接排政府啦,唔一定要排 ...
我同你差不多肥,咁你有第一胎前係減左肥先有定係肥緊時食排卵藥而bingo? 我家族遺傳好難減。請問點排政府?就咁行去睇新症?邊間醫院快d/好d?

大宅

不用灰心, 我都係有 多囊卵巢, 我都努力中, 比心機, 有很多人都有多囊症, 最終都可以生到BB, 所以我們要加倍努力就會較容易成功呀! 我要再向負面消息去想, 要積極一點找個適合你的醫生

公爵府

陪月勳章

但係呢度有無JM係多囊但係每個月都正常M COME,又無咩M痛呢??

首頁

尾頁

跳至