嬰兒用品

跳至

首頁
12345...28

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:BB牙膏及牙刷 ~ 好恐怖

咁黑人、高露潔呢?

複式洋房

chicco ok wor

伯爵府

回覆 kufubaby 的帖子

麻煩你可唔可以幫我check下Lavera呢隻牙膏有無問題呀,唔該哂!果時我見佢係made in german,同埋係食住organic所以先買咋........依家都擔心緊,因為呀囡勁like呢隻牙膏,都唔知食左幾多落肚呀

子爵府

UPDATE 2

Lavera : Beta Vulgaris(甜菜) - 糖份, 增加甜味, 可致蛀牙; Maris Sal (海鹽) - 唔知點解要加, 但小朋友野應該都盡量少鹽份. 但它的Aroma ingredients 寫明是 certified organic agriculture

Chicco : Titanium Dioxide (二氧化鈦) -漂白牙齒, 粉未的二氧化鈦已證實是可致癌; Aroma(Flavour), 無寫天然咁可能是化學合成香精; Sucralose (糖精 / 代糖) - 可能致癌
**同學話含漂白成份的是嬰孩最不可碰

大家問的LION, 黑人及高露潔都唔算係bb牙膏係兒童牙膏啦, 我諗住晚一點先查.而家查左d3歲以下用的牌子先. 大家如果想快, 最好提供到成份or link比我, 咁樣我可以快d從手上的學名對應表睇下有無邊d成份係有potential risk的.

我都覺得自己煩左個舊同學好多, 所以當有d學名不在佢提供的list到搵唔到時, 我都會試下自己search左先. 到搵唔到先再問佢. 其實大家都可以自己上yahoo/ google 打個學名去search. (這個真係internet 發展的最大好處, 好多野都可以查到). 到時大家都可以post出來share

PCMW: 請問你仔幾大呀? 用左Lavera這牙膏幾耐? 我就係好擔心蛀牙問題, 所以flavour方面我要揀天然生果味唔係香精或人造糖

PCMW  我仔都用lavera,真係有少少蛀牙!  發表於 12-1-2 00:14

子爵府

kufubaby 發表於 11-12-7 18:06
有無人用緊intelligent牙膏? 刷緊時會唔會起泡呀? $4x又唔係貴喎
我都叫個同學check下成份先.
上網查野, 查查下無意中搵到這條link
http://waouman.pixnet.net/blog/post/25260725-%E3%80%8A-%E5%A6%9E-live-%E3%80%8B1y6m-%E5%88%B7%E7%89%99%E6%A8%82

原來這隻intelligent是台灣制的, 不是荷蘭
請問有無人用緊? 可否提供詳細成份俾我查下, thank you!

大宅

Hi, Kufubaby

我前幾天剛買了intelligent牙膏要$52呀, 還未用, pls see Ingredients as below:

Ingredients : Amyloglucosidase, Glucose oxidase, Lactoperoxidase, Lysozyme, Lactoferrin, Bioflavonoids, Xylitol (包裝盒是這樣寫的)

子爵府

littlestar08 發表於 11-12-8 15:34
成份學名對過無唔妥, 不過我覺得最唔妥係佢唔係made in 荷蘭, 係made in 台灣
舊同事搵到這個website, 佢話支牙膏睇來無列晒所有成份而只係寫左有利有賣點的其中幾種, 因為佢話一定有水的.
http://www.freebio.com.tw/detal.asp?pd_type=2&product_no=B003&page=1&pdid=&kwd=

有機會食落肚或查上身用的body care我個人就麻麻地. 因為成日覺得同大陸一樣好多虛假/不齊全說明

大宅

引用:Quote:littlestar08 發表於 11-12-8 15:34

原帖由 kufubaby 於 11-12-08 發表
成份學名對過無唔妥, 不過我覺得最唔妥係佢唔係made in 荷蘭, 係made in 台灣
舊同事搵到這個website, 佢話 ...
我個仔十五個月左右用呢隻intelligent到現在兩歲,暫時都ok,牙刷用oral b,無起黑點呀!

子爵府

odiedie 發表於 11-12-8 18:53
我個仔十五個月左右用呢隻intelligent到現在兩歲,暫時都ok,牙刷用oral b,無起黑點呀!

...

其實之前我都諗住轉佢試下, 因為價錢唔算貴及成份又無大問題.
但我剛打去兩間bb店(我成日買開野)問過這牙膏邊到做, 佢地話係荷蘭, 咁我就話上網搵到話係台灣喎.
跟住有間bb店話幫我check下, 轉頭就打俾我覆我係歐洲用料台灣制造. 我覺得邊到造都作假, 咁佢講o既成份都不能盡信.

另我舊同學話星期六日多d時間幫我找下有邊隻牌子好及安全
但暫時我會考慮bioxtra(我b無牛奶敏感又無濕疹), 雖然又貴又細支

大宅

引用: Quote:odiedie 發表於 11-12-8 18:53 我

原帖由 kufubaby 於 11-12-08 發表
我諗你俾先前的網站誤導左,個包裝盒上從來都沒有寫到係荷蘭製造。不過列左"原料產地:歐洲","研發監製:Dr. Johan Gerard. Holland"
如你有興趣可以揾下呢位Dr係咩人,可能佢係荷蘭人,又或者係姓Holland

kufubaby  我上google search搵唔到有關這個dr.的資料, 應該唔係太出名o卦  發表於 11-12-9 09:57

大宅

如果用 Optima Aloe Dent Children 安全嗎?

成份有 Glycrin, Hydrated Sillica, Aqua, Sorbitol, Aloe Barbandensis (Aloe Vera) Leaf Juice, Cellulose Gum, Aroma, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Xylitol, Sodium Hydroxymethylglycinate, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Cl14700, Ubiquinone (Coenzyme Q10)

但佢包裝寫住 Floride & SLS Free 架喎,請問Sodium Lauroyl Sarcosinate 係咪安全增泡劑?

多謝解答!

子爵府

GorC9 發表於 11-12-9 00:25
如果用 Optima Aloe Dent Children 安全嗎?

成份有 Glycrin, Hydrated Sillica, Aqua, Sorbitol, Aloe Ba ...
是不是這隻?
http://www.revital.co.uk/Aloe_Dent_Childrens_Cool_Strawberry_T_Paste

如是, 成份唔止你提供果d, 我就按網站提供的去查, 搵到
Optima Aloe Dent Children : aroma (香精) 無寫天然可能是化學; Menthol 薄荷腦 - 有G6DP症兒童不建議使用, 不建議2歲或下嬰兒口服有薄荷腦; Sodium Hydroxymethylglycinate (protein origin) 羥甲基甘氨酸鈉 - 有個案出現對皮膚及眼睛造成刺激

這支牙膏有無建議幾大可以用呀? 我見佢個名係"children"

子爵府

odiedie 發表於 11-12-8 18:53

...

搵多兩搵, 俾我搵到今年6月台灣果面check到這牌子的酵素含片驗出有塑化劑, 台灣人都有擔心酵素牙膏都有事, 以下link參考
http://www.babyhome.com.tw/mboard.php?op=d&sID=3512629&bid=6&r=51&page=3

大宅

引用:Quote:odiedie 發表於 11-12-8 18:53 我個

原帖由 kufubaby 於 11-12-09 發表
搵多兩搵, 俾我搵到今年6月台灣果面check到這牌子的酵素含片驗出有塑化劑, 台灣人都有擔心酵素牙膏都有事, ...
咁多隻都有問題,即係邊隻安全可以用得呀??

子爵府

回覆 odiedie 的帖子

唉...係啦, 發覺而家起地球生存, 樣樣野都話有事, 食o既又係, 用o既又係.
因為bb太細未有抵抗力所以先擔心多d, 先想盡量搵所謂最好最安全o既! 佢大左後咪又同我地一樣, 可能幾十年後仲多污染問題啦!

我上網搵到隻叫spry, 美國造, 成份check 過ok喎, 但hk唔知邊到有得賣.
之前check左的牌子, 我自己會"西走"果d有毒呀, 致癌呀, 有漂白成份呀, 有糖, 有香精果d先, 剩底的就針對個別bb情況去揀, 如牛奶敏感呀, 有G6PD...無計啦, 都係咁揀

大宅

引用:回覆 odiedie 的帖子 唉...係啦, 發覺而家

原帖由 kufubaby 於 11-12-09 發表
回覆 odiedie 的帖子

唉...係啦, 發覺而家起地球生存, 樣樣野都話有事, 食o既又係, 用o既又係.
我個仔有g6pd架,經你一提,我都諗緊會不會有好多牙膏都唔用得,因為有薄荷

子爵府

odiedie 發表於 11-12-9 14:49
我個仔有g6pd架,經你一提,我都諗緊會不會有好多牙膏都唔用得,因為有薄荷

...
以我所知, G6PD有張CARD俾你跟身, 萬一有咩事要急救就俾醫護人員睇. (pls don't mind我唔係想話你個仔呀)

因為中學時我有一個男同學就係放學時突然暈倒, 記得班主任call左白車後, d校工ee話不如同佢查d白花油試下, 因為個同學mame有特別同班主任講過個仔有G6, 驗過血出左個list有咩唔食得唔接觸得, 詳細我都唔記得啦, 只記得係唔飲得菊花茶/ 涼茶, 唔查得白花油, 唔聞得樟腦丸, 唔食得有薄荷既糖... 蠶豆

你小朋友有無呢張card呀?

子爵府

odiedie

G6PD info for your reference
http://www.pharmacy.cuhk.edu.hk/kidmed/pharm/?p=98

子爵府

虎到金來勳章 DHA勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

咁有無邊隻bb牙膏比較好d呀?

大宅

回覆:BB牙膏及牙刷 ~ 好恐怖

剛買了Branam Baby
成份如下:
Purified water, xylitol, stevia, sodium citrate, bubblegum flavor, carboxymethyl cellulose, citric acid, mica
希望ok啦!

首頁
12345...28

尾頁

跳至