自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

舊公司有人肺癌, 佢病時請左幾個月假, 跟住回來工作, 但之後都係走左....

依家公司有乳癌同鼻咽癌康服者, 繼續工作.
應該可以停薪留職.

子爵府

畀面勳章

如果⋯不幸有癌症,請問公司會比請假、還是即抄⋯

無野緊要得過健康!慢一手停口停就搵家人幫手,保持心境開朗,樂觀正面更容易打低病魔

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 TMMA 的帖子

係你本人/家人有事?
唔好咁擔心, 放鬆心情病先會好㗎

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:如果⋯不幸有癌症,請問公司會比請假、還是即抄⋯

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公公司都係停薪留職~
就黎已經2年~

【WING】◤[幸福]慢慢接近﹏°我要永遠留不住它〤..╭ 》〃"'。你會為我去學慬 ︴珍惜嗎???↗°° ] || 對你真的.有期望]] ┌我!!!"不管一切**只要有樂怡❤已經心滿意足!!┐期待你快高長大=]

男爵府

醒目開學勳章

成晩瞓唔到,好擔心,
兩個細路重好細
又驚無錢,佢兩個點算

bonbonforum  保重身體要緊  發表於 12-1-10 12:53

男爵府

醒目開學勳章

怕影響佢地生活質素,
怕無人照顧、愛惜佢地、
又怕影響佢地學業成績、
驚⋯真係好唔開心⋯

珍珠宮

放晒應有病假, 通常停職留薪多。小企就唔敢講啦~~不過安心養病生啦,船到橋頭自然直
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

珍珠宮

TMMA 發表於 12-1-10 06:11
成晩瞓唔到,好擔心,
兩個細路重好細
又驚無錢,佢兩個點算:naughty ...

你冷靜d先,總有出路既。

你有冇買保險?有冇家人可以幫手?兩個細路最需要唔係錢,而係媽媽!貴既野咪唔好學住先囉,讀書要唔要交學費?有咩事同人傾下,唔好屈住屈住

男爵府

醒目開學勳章

多謝各位的鼓勵,
但⋯我無法控制到d眼淚⋯

男爵府

醒目開學勳章

佢兩個十歳都無⋯
點算⋯⋯

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

take care!!

公爵府

好媽媽勳章

Mimmy 發表於 12-1-9 22:20
如果唔係工傷,首6個月係好似普通病假咁計4/5人工,6個月後就全無。

不過首要係好好養病,好好休息,總會 ...

梗係唔係啦, 工傷最長可以攞三年呀, 其間都係4/5人工, 不過嗰D人工其實係工傷賠償嚟, 第日判咗傷, 判咗賠幾多次後公司會喺工傷賠償入面扣返之前出咗的人工, 剩返個數先賠比工人

我以前公司係大公司, 如果同事有癌症或大病都可以照請病假, 會先扣晒D有薪病假之後, 先會係無薪病假, 我公司長工每年可以請幾十日全薪病假, 之後又有幾十日4/5薪病假, 有同事試成請咗成年, 淨係幾個月無人工, 但係無人工嗰幾個入面, 如果有法定假期, 公司係會出返法定假期的錢比佢, 直到返工為止

伯爵府

TMMA , 你喊啦, , 不過完都要企起身, 媽媽要撐下去.

我2年前確診鼻咽癌, 我女女當時都未夠一歲, 未識叫我,
我估你兩個小朋友大好多. 所以你有小朋友的支持, 一定可以捱過的.

你同老細講左未? 快d 講啦, 等公司都要安排人手.
我算好一點, 因在公司做左七八年, 都儲了好多病假, 我係放哂病假再放 no pay leave. 治療完, 休息後, 再回來工作. 我未聽過有公司因病炒人. 你唔好想太多, 先返去和老細說說看吧.

我也在這裡識了幾位癌媽媽, 互相支持, 我相信其他媽媽也會支持你.
你唔開心, 有問題, 就post 上來好了.

加油

翡翠宮

我個人認為留職凍薪比較合理~
ANYWAY, 樓主要好好保重身體呀!

伯爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

勞工法例最多有120日有薪病假(4/5工資) , 公司唔可以因為你病而炒你, 就算炒你都比足呢120日有薪病假, 一個月代通知金, 年假薪金.....

而家醫學唱明, 如發現得早係有得醫, 唔好太過擔心先, 我家姐上年都發現有cancer, 做左半年化療, 而家好返喇, 已經返返工(放左7個月假)

take care

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

為左你自己 為左小朋友 加油 振作呀
最重要係你自己要比信心自己 萬事都要向好個方面諗呀

珍珠宮

TMMA 發表於 12-1-10 08:25
多謝各位的鼓勵,
但⋯我無法控制到d眼淚⋯

你唔好太憂心,對個病冇幫助架。有咩講出來大家傾下啦。你見呢度咁都有媽咪係過來人就知唔驚啦。

男爵府

醒目開學勳章

好難過,唔知點同d細路講,
一想到佢地兩個以後的日子⋯我又

首頁

尾頁

跳至