心聲留言

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 做媽媽做到好唔開心

禁止訪問

大宅

大家一齊加油!

複式洋房

努力, 加油!

民房

多謝咁多位媽媽.
做媽媽真的很難. 要做一個稱職的老師和媽媽更難. 個個以為我好叻湊仔. 叻又有什麼用, 要有精力先得. 湊了成日小朋友, 回到家重要湊自已那個, 鐵人都做唔到. 比人話做得唔已經唔開心, 重要比人話我偏心, 你話嬲唔嬲?!講到我好似鐘意其他人的小朋友都唔鐘意自己個女!!! :evil: 個女我生架, 我點會唔鐘意. 但係教書一向都多野做, 返到屋企想休息都唔過份掛?我又唔係唔理個女, 只係時間少些. :cry:
其實小b都好慘, 個個以為佢係神童. 幼兒園老師個女都唔一定醒. 老公成日叫我同小b講多些故事, 等佢叻d. 我已經在中心成日講, 返到屋企唔唱歌唔講故事得唔得 ?! 有時我會好傻, 想失蹤1個星期, 唔返工唔返屋企, 等自己休息一下, 但做人又點可以咁唔負責任呢?!你話如果做媽媽都可以放假幾好呢!

大宅

小b的爸爸是否要長時間工作呢? 他好似冇時間湊囡啊,
家中有冇其他人可幫助湊囡呀, 做幼兒教育是很辛苦的工作,
但對小朋友的未來是起到很大的影響, 令他們一生受用.
我也有参與呀仔幼稚園的家校會, 嘩......喵喵.....
D老師個個都是鐵人, 早7晚8, 日日如是, 他們也有子女啊!!!
有時6點鐘開會, 我們D家長會快快趣趣攪掂,
等老師們可快D收工, 嘩....人心肉做....睇現D老師咁辛苦,
心都痛呀.......... :-(
所以我對你的幼兒工作, 感到十分敬佩...多謝你啊!!
提起勁吧, 我們支持你呀......喵喵.......
願天主常與你同在, 讓聖寵來到你的家中, 讓彼此互相了解,
家庭美滿.
天主的安排很奇妙啊, 幼稚園老師的子女們都很乖,
自理能力又好. 雖然老師都冇咁多時間教他們......
D時間全放在幼稚園裡.

民房

多謝你 felix喵喵
我老公六點幾起身, 十點幾先返, 小b由我媽媽幫手湊. 我個女先得1歲, 都唔知佢幾時先大. 做老師媽媽有個唔好處, 就係唔可以同人撒嬌. 老公話我係專業, 叫我唔好成日問傻問題, 我媽話生得就預左, 冇得煩. 同同事講, 個個都話係咁, 遲些就慣. 生左個女之後, 同老公的關係反而冇以前咁好.
你地會唔會架?

大宅

週末有冇同小b去玩呀!.......喵喵......

其實做老師媽媽都有唔少好處啊, 他們都話你是專業啊,
那麼你落order, 他們一定要聽啦, right!
老公要上班唔得晴湊囡, 那麼就負責買 奶粉, 尿片, 玩具, 故事書, 故事C.D....等等吧.
大家分工合作啊....喵喵.......

民房

星期六同朋友去街, 星期日老公唔得閒, 自己湊小b. (去附近的公園玩). 小b好開心, 返到屋企奶都未食完就睡了. :-P 有時我的壓力是來自老公, 那天自己一個人, 鐘意做什麼就做什麼, 冇人理, 好開心. 我同小b玩捉. 如果老公在家, 一定唔比.
老公只會看看小b有冇叻到, (有時我覺得佢似校長), 買小b日用品多是由佢買, 不用我做. (錢就佢出, 人就我教, 所以有時覺得佢似我老闆.
我自己性格又大細路, 佢成日怕我唔識教. 可能佢都好矛盾. 佢成日問我點解有園肯請我做老師.

大宅

小b很貪玩啊, 玩到奶都唔食就睡著了....喵喵.....

大細路, 我都好大細路呀, 如果唔係, 好易老啊!!!!
起碼同小朋友的隔膜都少d.

我也有一班小朋友老友記"嫁", 早前我生日,
他們5個小朋友重各自劃咗張生日卡比我呢....
開心過收其他禮物, 看著他們由k1小BB,
到現在P1了, 嘩.....感覺很奇妙......喵喵......

民房

我都覺得同小朋友溝通一定要變成大細路, 不過我老公唔鐘意, 最少見到佢的朋友時佢地會覺得好好怪, 結左婚都成個妹妹咁. 可能大家的工作環境好唔同, 而且佢好少朋友有bb, 所以好難同佢d朋友溝通
我今年生日都弄了個蛋糕回校, 佢地食得好開心. 不過校長好似有小小面黑.

我的小朋友有時都會借書比我看, 有時連佢地的姐姐同哥哥都會介紹d書比我睇. (有時會覺小朋友對我重好過我老公)

大宅

講開睇書, 我很喜歡的, 所以我從呀仔細細個已經成日跟他講故事, 唱歌仔來呵他睡覺. 現在呀仔很喜歡看書, 起碼每天我地都有睡前故事時間, 還可以傾吓計....喵喵....

早2年, 有次跟他討論事情, 發覺有不解問題,
他竟然話, 不如我地去圖書館抓書搵答案吧,
嘩...那一刻真是感動, 他終於明白什麼是
"書中自有黃金屋"了......喵喵..........

小b鍾唔鍾意聽故事呢 ? 還是鍾意東張西望呢 ?

民房

小b似我小時候, 我細個的時候成日發白日夢, 有時我都唔知佢係思想緊還是發夢. 我每次同佢講野, 佢都好似好專心, 但有時又好似發夢. :-|
我老公成日話如果小b似我就慘, 成舊飯. 小b有時會望住隻窗發呆. 我就覺得好好笑, 好似望住自己, 但老公就好驚.
其實小朋友成日發呆有沒有問題?

大宅

我就覺得冇問題....喵喵...........

你都應該聽過, 小朋友的學習方式分為四大種類吧,
小b可能是 "用眼睛去學習" 那種.
總之, 一切盡在不言中, 正是學咗你都唔知啊.

我記得呀仔大約1歲時, 最多去的地方是沙灘,
每次他都很開心的四處爬(最初), 慢慢後就是四處走(開始識行).....喵喵...... 有時重想沖出海邊, 嘩....嚇親!!!
小b是女孩子, 應該會"司文", lady d 的, 係咪?

民房

小b就是太靜, 成日望街. 小b都會ee呀呀, 不過如果你叫佢, 佢通常都會用眼神回應你. 我都同老公講我細個都係咁, 小b比我好, 起碼佢專注力好過我, 我細個唔鐘意聽故事, 小b都ok, 佢鐘意小鴨....動物故事.
近日我開始睇返書, (兒童文學, 適合小學的故事), 有時我睇完同小b講, 佢都好似明, 好得意架, 不過我老公話我傻,佢話小b唔會知什麼是非典型肺炎. :-P

大宅

小b似你都好啊, 起碼你有愛心, 對小朋友又有耐性,
如果唔係, 都唔會從是幼兒工作...

呀仔出世後, 我睇了很多有關的幼兒書籍,
無論係兒童心理/成長, 教仔方法, 家庭關係....等.
起碼知多d, 個人都定d......... :-|
小b得1歲多d, 專注力最多咪10分鐘, 最重要時他有興趣聽你講故事/講心事啊, 我相信你的聲音能給予他幸福, 滿足的感覺, 嘩...好sweet啊.... 相信小b都是鍾意痴你多d啊.

呀...有好介紹, 有冇睇個本書叫 "幸福的六年"呀, 超正,
很感動的, 詳情可参考在 "好書分享 的topic" 是我做主持嫁, 多多支持....喵喵...... , 最近就睇緊 "在天堂上遇見的5個人", 睇完再話過你聽好唔好睇.

大宅

明天是大日子啊, 我請了假,
一家三口子參加了呀仔母校(幼稚園)的親子旅行,
又可以同d老師, 同學仔現吓面, 傾吓計, 玩番夠本啊,
.....喵喵........

民房

你就好啦,又可以去玩。今日老公唔駛返工,我決定今日定為媽媽休息日,老公湊女,我去圖書館。近日我睇了2本書好好睇。山邊出版的非典型少孩同跨越生死的愛。雖然是兒童讀物,不過真是好好睇。係呢,你有什麼書好介紹,我什麼書都鐘意睇的。

大宅

嘩......喵喵.......

這2日累都腳震震, 手震震呀.......喵喵....... :tongue:
不過工作點急點忙都好, 睇書最重要啊,
近期睇緊很"紅"的 "在天堂上遇見的五個人",
個故事很特別, 未看完, 未有評價啊....遲d話個你聽...喵喵...

兒童繪本, 正呀....有很多大師級的作品, "發人心醒"啊!
有冇睇過 由聯合出版集團的 "如果世界是個100人的村落",
英文名"If the world were a village of 100 people", 嘩,
超正, 最少的文字, 帶出最震撼的訉息.....喵喵......
還有 "The Adventure of Victoria and Snow Princess" 明報出版,
作者是在香港出生的 Stephanie Cheung, 芳齡13歲(現是), 這是上年出版的,
很純真的一本書, 很羨慕她擁有屬於自己的作品.

呀.......小b應該識行呢, 係咪! 有冇同他玩腳印印畫,
呢...那種成腳顏料, 係張大大大paper上走來走去那種 .
畫完後掛係屋企就正囉.....小b畫展啊....
.......喵喵.....

民房

我唔止同小b印腳, 手掌, 手指, 一隻一隻印好好玩, 小b重弄到我成身都係, 都不知幾好玩 平時院的小朋友最多可以印手掌, 怕煩親d校工. 自己個女重唔玩返夠...

首頁

尾頁

跳至