在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇下時間點分配喇,不過真係好攞命,自己成日冇啖好食!

大宅

virgin03 發表於 12-2-23 12:22
睇下時間點分配喇,不過真係好攞命,自己成日冇啖好食!

冇啖好食就係問題... 因為餵緊人奶,所以要好注重飲食, 宜家陪月走咗2個幾, 個B又瘦落黎...
不過湊2個,唔好講做自己嘢 (自從大仔出世到宜家都冇啦...)宜家連餐有營養嘅飯都冇機會...

不過請工人都係一樣唔識煮...又係要我煮...所以都唔知點攪?!

伯爵府

醒目開學勳章

natnatm 發表於 12-2-23 10:12
回覆 Sweet@family 的帖子

佩服!

外國媽媽,一生就5、6個,一年一個咁,也不假手於人
(當然,屋大有花園,家務更多)
人地仲可以一人帶哂他仔仔女女出國旅遊
個個靚仔靚女、衣衫整齊、談話有禮

相比香港媽媽,坦白說,有部份人有點被寵壞了
事情可以做的,
卻又怕失去私人時間、怕做家務、怕辛苦、放棄夢想... ... 等等
取易捨難,或是人有我有?
生命可貴,父母責無旁貸,別只看單面

看得太多有感而發,
早已回覆.卻突然遺失帖子
善意分享.值得反思

jonasmami  agree!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  發表於 12-3-1 01:06
bksbb  agree x 10000000000000  發表於 12-2-24 14:58
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

佩服你們!會努力學習!

大宅

回覆:有冇三年抱兩ftm自己湊BB?

我明白香港媽咪係同外國唔同,原因社會模式、福利同配套都同唔。例如係加拿大產假有一年,daycare服務多D, montessori亦冇咁貴,適齡入學免費。係生育同childcare方面政府會有資助同提供協助比較充裕。同香港本身服務少,收費貴,缺乏配套好唔同,除非經濟基礎好好,唔係媽咪們都有一份擔心係生活洗費同子女將來讀書錢,或者屋企面積問題未必可以容納請工人。所以公一份、少咗婆一份,唯有樣樣自己做哂。萬一自己爹媽同老爹奶奶又冇親戚幫手,真係冇計。
香港媽咪們冇時間出街網上購物比率多好多,係外國網上購物比率少D因為可以揸架車出街shopping, 出街行mall設施完善,地大空曠D,帶住幾個小朋友出街都唔會驚。
仲有外國唔洗為小朋友入讀心儀學校而煩惱,亦唔會有咁多功課同課外活動...等等等等...
雖然香港媽咪們都心甘命底、無悔無怨,明白時間分配好重要,唔掂train到掂,只係實在一雙手有限,關鍵時刻實在需要幫手,所以壓力一定有,仲好頭痕!所以聽到有媽咪一個湊幾個真係想學嘢,亦要講聲「好叻呀」!!!

(本文只屬個人意見啦,唔啱聽唔好插>_

伯爵府

醒目開學勳章

回覆 kungfubma 的帖子

經濟問題當然是重點,且各有好與懷,試試欣賞人家好的方面.給媽媽們正能量、支持
難題家家有,大家也明白,相信也會平衡過作出取捨,辛苦也快樂.
即使生活質不是富足,只要知足那就常樂了
亦能建立形象、身教,給孩孩們認知,快樂也很簡單
陪伴小孩長大要多少時間呢(相對一生時間)?
他們會長大,到時父母經濟穩定好了,
你想像兒時般親親他們、傾傾子女心事
卻一手推開你,,感覺如何?

*純分享~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

大宅

希望不會太敏感,也未有針對,帖子只是順應而發。希望給予媽咪們一個機會分享,和給我們一個學習機會,所以發帖問問。

仲未去到太深層次,只談技巧啦!

禁止訪問

陪月勳章

伯爵府

醒目開學勳章

bk正是一個平台給媽媽們分享、學習
如果意見稍有不同,就要往後退幾步
或者很難有機會學習了

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kungfubma 發表於 12-2-23 18:27
我明白香港媽咪係同外國唔同,原因社會模式、福利同配套都同唔。例如係加拿大產假有一年,daycare服務多D, ...

好多外國人對家庭既重視程度會較高.

其他方面, 我諗睇個別國家啦... 唔係度度都好似你所提到既咁理想....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Sweet@family 發表於 12-2-23 15:49
外國媽媽,一生就5、6個,一年一個咁,也不假手於人
(當然,屋大有花園,家務更多)
人地仲可以一人帶哂他仔仔女 ...

講開寵壞....我倒有點同意.

自問我響香港時唔係嬌生慣養果種, 去到人地既地方, 有對比下就發現自己真係有d 被寵壞...

複式洋房

我個大女4歲半,細女3歲半。自己一腳踢!買送煮飯,接送,學校活動..
講真,我覺得系我最辛苦的日子過去了!起碼細女翻半日學,容許我買送及預備晚飯。問我點樣分配時間?可以答你,你願意失去你的私人時間,你一樣都會搞得掂,必要時都系訓幾粒鐘,真系好累。如果小朋友未返學就要調節距訓午覺,每日都系果個時間訓,你就可以吃飯打掃預備下一餐。時間分配得好,媽媽沒甘累亦可湊得好。

大宅

哈哈,其實每個媽媽都係想自己仔女好,一心出發也只為子女.
每位媽媽也值得尊敬!
每位媽媽揍B既方法唔同...而外國既環境同我地身處香港的環境又不同,有好多唔好既我地又可能睇唔到...比較難可以比較.
做好自己既本份就好!
相信我地為左仔女都係無怨無悔的!
樓主文中都提到自己BB瘦左,擔心之情溢於言表. 有些事情放鬆一點,有時可能會處理得更好. 我自己做法,搵個時間俾自己靜一靜,想想如何做得更好,如何分配時間,方法一定有的. 加油!!

kungfubma  多謝您的鼓勵, 我會清晰頭腦,加油呀!   發表於 12-2-24 15:28

禁止訪問

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

4年抱3,FTM,冇姐姐

longlongpochuma  勁!  發表於 12-3-31 00:22
DAISYLINYING  好叻媽  發表於 12-2-25 11:20
kungfubma  勁勁勁!!!佩服!!!   發表於 12-2-24 15:14
好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

大宅

回覆 Sweet@family 的帖子

男爵府

睇下仔女好唔好湊啦,我個FD,兩個小朋友好中意訓覺,食野又專心。佢大把時間做自己嘅野,我個仔真係搞唔掂,之前有老人家一起湊,我個樣仲好後生,好多人都覺得我係90後,依家湊左成年,明顯老左好多。一啖飯可以食幾分鍾,夜晚黑醒著發脾氣,沒覺好訓。。。唉 ,真希望佢快快長大,返學。
我要勤力D

大宅

回覆 tongming_ma 的帖子

你好勁呀!!!

大宅

我是新手,想問FTM點解呀?? 如果照仔女出世既時間我兩年抱兩呀....自己湊....

bksbb  full time mama  發表於 12-2-28 23:33

大宅

我兩年抱兩,再加兩隻狗自己湊,住得遠,冇人幫手
捱左半年(之前有工人),真係好辛苦......

首頁

尾頁

跳至