家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 wahmaggie 的帖子

傻人,係香港地,你老公靠自己有間供滿既居屋同你結婚已經好好喇..
想住私樓咪再慢慢一齊努力囉,過渡時期姐..
但又唔好俾無謂壓力自己.

講真,無乜幾多個人做人老婆媽子既生活會好得過自己做女時既生活..放開d睇,老公鍚你既,同佢"捱"下有乜所謂..係咪?

子爵府

回覆 heyhey101214 的帖子

調返轉我老公做人老公老豆d生活同做仔個時,真係天堂與地獄
以前係少爺,依家變左奴隸獸..佢都有付出既..

伯爵府

我好中意自己住緊間居屋架
有個套廁架
雖然係無會所, 但係交通都幾方便.
可惜係拎62/99的公屋,用綠表換的,首期同供都係C6出, 但感覺上...歸屬感又差D.
有一日, 我會草到首期, 自己買層樓收租的!

大宅

回覆:heyhey101214 的帖子

你老公好偉大呀,佢一定係好錫你同啲仔女!

大宅

回覆:shpfamily 的帖子

咁6299一齊住嗎?有套廁真係好好,我都想有呀

大宅

真係要好好學習接受尼個生活,學習滿足,不過要多小小時間。

別墅

有居屋住著數啦!!

大宅

好媽媽勳章

回覆 回覆:wahmaggie的帖子

比我就繼續住居屋,做份part time. 又可以揾$又可以陪小朋友。(簡直係我個dream)

我都係住居屋,我個妹一個人就住隔離個私人屋苑,除左多幾個保安,有個私人會所,真係唔覺得有咩咁"豪華",我的居屋又平又大過佢,我真係覺得實際好多架。

我結婚後用左30萬裝修過,諗住10年後個仔升中再大裝多一次,切合返亞仔的需要。如果經濟許可就買埋隔離個單位,等亞仔結婚可以住我隔離,佢唔鐘意都可以租比人。

子爵府

你都有兩個小朋友,應該結左婚好耐拿?

大宅

回覆:cheungone 的帖子

其實居屋就真係實際好多,不過私樓個名就好聽啲囉

大宅

就快四年,尼四年內成日為住屋問題嘈

子爵府

你有間供滿既居屋住都算係咁架喇
我當年仲死呀,結婚個時同我老公逼埋落我6299間細公屋度住咋..(我咁大個都未住過咁細既屋,係講真!)
個時計過數,係夠錢出去住,但係經濟上唔會照顧到佢地.情願出去租樓d錢俾佢地儲起好過..(因佢地真係無乜錢,退休都成問題)我都一住就住左2-3年

2公婆一齊努力,住邊都無所謂,得返黎都係自己努力既成果..

大宅

你好好呀,我諗我做唔到咁偉大。其實知足真係唔係咁易做。

侯爵府

好媽媽勳章

繼續住居屋,可以多啲時間照顧小朋友,小朋友有媽咪照顧會開心啲

大宅

回覆:如何取捨好呢?

經過咁多位媽媽意見,我都係好好安於現狀先啦!

男爵府

真是身在福中不知福! 人, 就是這樣的. 無時, 就想有! 有時, 又想多! 再想多時, 變回頭!

大宅

回覆:happyforever138 的帖子

我都承認自己係想有再多,再好嘅野。

大宅

一d都唔覺得居屋差~我情願儲多d要幾好d生活都有

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wahmaggie 發表於 12-2-28 11:05
其實真係自己由細到大,父母都係俾私樓我住。老公結婚前自己已經買左尼間居屋仲供完了,所以老公一早講左之後我唔做野問題都不大,我嫁時用左差不多十萬再裝修間屋先住,七百幾尺我地一定夠住,但就係心入面總係有小小唔開心,唔甘心

尼四年內成日為住屋問題嘈

使咩甘早就唔甘心, 妳仲年青, 來日方長, 大把時間換樓.............

現時嘈都無用, 大家努力儲蓄方為上策 !!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆:如何取捨好呢?

原來大家都唔覺住居屋比私人樓差,唔通真係我自己有問題,總覺得有比較同分別。

首頁

尾頁

跳至