少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 smallmama 的帖子

"有兄弟姐妹, 但不見得好, 反而朋友對我哋仲好, 所以我唔會認為有兄弟姐妹一定好d lor"

totally agree....
當然...我亦都見到有D兄弟姐妹係好close既...
不過..一定唔會覺得BB有多個細佬妹就一定好D..或者無咁孤獨..
所以我同C6都覺得一個足夠了...

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

囝囝5歲

男爵府

回覆:獨生子女媽媽入來傾下,做個朋友啦!

其實我係想生多一個,雖然亞女好難教,但都沒太擔心。不過上天可能覺得我是handle不到的,而囡囡是可以獨立的。我本人是較孤獨的,朋友不太多,所以怕亞女會似我。依家都吾到我話事,追了五年也沒有,又步入四字,只有接受及好好教育囡囡。

子爵府

my girl 11 now, 佢唔鐘意多個弟\ 妹, 而我曾試過小產!
都咁大啦,再生有gap!

珍珠宮

講到分唔分薄嘅問題!理論上是應該每個孩子都一視同人,但實際上父母每天只有24小時,時間一定要分配,金錢上也一樣,除非經濟環境很好,最少如果多個兄弟姊妹,要每人一間房也不一定可以.
這是從我身邊很多有兩個小孩的朋友見到的事實,他們有時也無耐不能平分給兩個小朋友!
之於pyjess媽媽的回覆,使我很感觸!
我是家中最小的,有幾位兄姊,媽媽照顧乏力,當然想我們"獨立".
於是我幼稚園開始自己返學放學,常獨自在家,小學要自己煮食.....
無錯,我由小至大都好獨立,別人從不擔心我,因為我完全可以照顧自己.
但,如果有得揀,我不會想我的童年是這樣!我希望自己小孩子的時候,能做返小孩子!
今天,太"獨立"也成為我的問題,朋友常說我,有問題不會找人幫忙,不會講出自己的困難,表面看還有點驕傲!其實我太慣於自己解決問題,自小到大,自己唔幫自己,無人幫!
獨立是好,怎樣才是適當,是一個好話題.

珍珠宮

BK Milk勳章

你哋放假會同小朋友去邊? 我就有時返我媽度, 有時去99度, 有時同佢行商場, 公園, 迪士尼, Ocean park, 波波池, 都好少放假係會留晌屋企

公爵府

回覆:siujanjan 的帖子

我都係,星期六帶佢返教會,星期日週街去,去書局打書釘,去玩具城睇玩具,去花園街濕平,去上環搭電車!

複式洋房

各位媽媽的見解都講中我心中的感受。而我最掛心的係他日我同老公都不在,他就會孤單。不過,都無得好驚,因為生多一個仲驚,連依家個仔都照顧不好,我知自己的能力。現在想做的係要做個仔最好朋友,仲要好好照顧自己,令自己長命啲,可以倍個仔長啲。仲要倍養個仔獨立啲,有自信同堅強。

複式洋房

Weekend 有一日個仔會到公公家過夜,我同老公可以休息一下。星期日有時同嫲嫲飲茶,有時去公園,有時去shopping。
放假就去主題公園!

珍珠宮

自己一個湊bb 已經好辛苦,暫時不考慮再生了。

伯爵府

himhim_helen 發表於 12-3-9 00:09
各位媽媽的見解都講中我心中的感受。而我最掛心的係他日我同老公都不在,他就會孤單。不過,都無得好驚,因 ...

我個囡19歲啦,我又唔覺佢特別孤獨喎.
我都擔心"你最掛心嘅嘢",唯有希望佢
揾到個好伴侶啦.

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆 fattymama 的帖子

嗯嗯, 我都希望第時阿囡搵個好partner, 咁就唔怕冇人照顧啦

fattymama  大家咁話啦.  發表於 12-3-9 14:07

男爵府

之前睇過一個POST, 係一個獨女的獨白,
佢話佢由細到大都一個人,覺得好孤獨,
佢婚後一係唔生,一生一定唔止生一個.

我自己好多兄弟姐妹,成家人好熱鬧,
反而由細到大都好想可以有自己既私人空間.
不過宜家得一個仔,都會擔心第日我地倆老有乜事,
佢就要獨力承擔,無人可以同佢商量.
老公好想生多個,但係我就唔想了.

珍珠宮

回覆 pyjess 的帖子

我個仔雖然係獨仔,但都很獨立,返學無喊過,每次如果係學校門口見到有不想返學嘅同學仔,佢都主動拖人入學校,性格堅強,由細到大,跌低好少喊!
其實要小朋友獨立,唔關一個,還是兩個仔女,教導才是重要,幼兒階段,喜歡跟爸爸媽媽好正常,唔等於大個不會獨立.
同小朋友建立堅固的感情,唔等於令小朋友唔獨立!
我個仔時時話,最開心同媽咪一齊玩,唔等於佢唔鐘意同其他小朋友玩,佢學校評語都話佢喜歡集體活動!
痴媽咪好正常,尤其幾歲小朋友,痴媽咪就唔獨立,唔一定!

大宅

回覆:himhim_helen 的帖子

我仔仔4.5歲,我也不打算再生,所以幫他培育興趣、擴濶圈子,希望有幫助。

大宅

如果佢有好既朋友, 佢就唔會孤單, "兒孫自有兒孫福"唔諗得咁多.

大宅

回覆:himhim_helen 的帖子

I have one son 3.3 yo...

I started to notice that he is very bored and also quite selfish ...not wanting to share...

Therefore I am thinking he should have one sister or brother, but that of course depends on our luck as well

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

侯爵府

Hi, wan_sosin
我想我說的"獨立"引起你很大反思吧!

但首先, 我說的獨立, 絕非放手不理, 而內容也很廣闊, 包括自理能力, 叛斷力, 不人云亦云, 同理心, 愛護人幫助人, 自發性, 自己承擔後果等
例如: 出世自己瞓, 1.5歲不用餵自己拿餐具吃, 在我算來, 都是"獨立"的起步; 幼年, 便告訴他事物的因果關係, 6歲開始, 引導他自己思考, 是思想上獨立的開始...而自幼賞罰分明, 就是讓他知道每個選擇都有後果, 要想清楚才做

然而有一點, 是獨子獨女所難以學習的, 就是愛護人幫助人; 在家裡, 小朋友難免被我們大人圍著, 以他的快樂為首位, 然而, 這個世界不是這樣, 愛護人幫助人卻是放下自己的好處, 以對方的好處為優先...我們不會要求小朋友這樣對待自己

但若有兩個以上小朋友在家, 他們不亙相愛護, 亙相幫助, 對方便會不高興, 而不一塊兒玩, 家庭愈大, 愈會這樣, 所以大家庭的小孩子, 長大後待人處事都較成熟

獨立不是放手不理, 而是長時間教導, 讓他自己去試, 自己去做, 最後樂意因為愛對方而承擔; 獨立和痴媽媽, 沒有衝突, 最少, 我的孩子也很痴我, 但他也有他年齡應有的獨立, 昨天他還主動幫一個小女孩抺鼻涕, 幫她洗潔檯面; 獨立不是拔苗助長, 而是按年齡去教導他所當懂的

最後, 學習獨立未必與"資源分配"有成正比的衝突; 例如: 我每天會花30分鐘與孩子玩, 單獨的玩, 若有另一個小朋友, 我會另花30分鐘跟他單獨玩, 其餘時間, 兩個小朋友一起玩, 互相學習; 犧牲了的, 是我30分鐘的睡眠時間, 打理家庭時間...對! 因為一開始, 我便不認為小朋友有一小時玩, 我便要和他獨處一小時

我的計算方式是這樣唷
根據我以前看你的帖, 你的教法與我的大概差異不大, 所以我們只是在"獨立"的definition上有分歧而已

最後, 還有一點, 是獨子獨女寧願要少一些資源, 也想要兄弟姊妹的: 孤獨
我丈夫是獨子, 他從少便怕長一輩去世, 他便舉目無親, 他說: 就算兄弟姊妹不和, 最少也有一個讓你憎恨的人, 他卻連憎恨的對像也沒有

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

pyjess 發表於 12-3-12 13:44

1) 然而有一點, 是獨子獨女所難以學習的, 就是愛護人幫助人; 在家裡, 小朋友難免被我們大人圍著, 以他的快樂為首位, 然而, 這個世界不是這樣, 愛護人幫助人卻是放下自己的好處, 以對方的好處為優先...我們不會要求小朋友這樣對待自己
2) 但若有兩個以上小朋友在家, 他們不亙相愛護, 亙相幫助, 對方便會不高興, 而不一塊兒玩, 家庭愈大, 愈會這樣, 所以大家庭的小孩子, 長大後待人處事都較成熟

就你以上2個觀點我有小小愚見:
1) 我覺得是要看父母/大人點樣教, 好似我仔咁, 由細到大我都會教佢站在別人角度去諗, 唔怕煩咁不停教佢, 而且若大人下下以他的快樂為首, 咁樣係好難教, 有時佢覺得快樂但影响到別人時, 你是否要教? 我覺得只在乎大人點教.
我仔和他的一個朋友仔, 2個都是獨身子女, 但他們2個都很懂得愛護別人﹑幫助別人, 他們懂得事事盡量做到雙贏為首, 唔希望有人唔開心, 不然的話, 以理據為首, 所以我始終覺得父母教導為首要.

2) 大家庭的小孩子未必待人處事較成熟, 好似我屋企咁, 我家姐及細妹也不懂待人處事, 只會對外人好對自己人唔好, 所以我由細到大都決定生一個便夠.

大宅

引用:1)現在一個已用盡所有時間精神去照顧,再

原帖由 himhim_helen 於 12-03-04 發表
1)現在一個已用盡所有時間精神去照顧,再多一個,怕兩個都照顧得不好。
2)經濟問題
3)老公認為一個就夠
我同你一模一樣!!!

首頁

尾頁

跳至