論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆:請問..姐姐平時小食...下午茶??佢食曬我D野~~~

只需提供三歺,其他免問!

珍珠宮

回覆:請問..姐姐平時小食...下午茶??佢食曬我D野~~~

我都係在廚房比個櫃仔佢,放左d餅乾及麵比佢,要食都只可食果d,其他不可。

男爵府

一日三歺同一個生果。佢重來冇要求下午茶,屋企零食唔會攞,不會偷食。因為,我三歺都比佢飽到唔飽。

子爵府

陪月勳章

amykwok6 發表於 12-4-1 18:22
回覆 史科菲 的帖子

想參考下你會買乜野面俾佢食呀??

首先我買定D面同餅, 因為有時我地出街食無KEEP LUNCH 俾佢, OR我地同小朋友出街食飯, 我會叫工人出門口前食定個面OR餅, 咁我地開始食飯時佢餵小朋友, 之後再工人食, 咁工人食定野無咁餓就唔會無心機餵B. OR冬天好COLD 時做早餐, 所以我買定D面同餅絕對唔係俾佢當零食, 呢點我同佢講明, 唔係任何時候都可以隨時食野/零食

我以前的老SEAFOOD BUN, 我買平價($7/10個)全蛋面加腸仔AND魚蛋都OK

但宜家的80後工人好擇食, 買咗全蛋面唔食, 印尼面唔食, 普通餅都唔食而且收理在廳房一二邊, 咁我當然唔再買喇

有一日我見佢買咗D BUN牌公仔面, 佢話$6/3個, 咁我見平過一丁就大約一個月OR 3個星期俾$16元佢買一包BUN牌餅, 3包面. 不過我同佢講明呢D食物/錢唔係MUST, 因為我有飯菜提供俾你, 而且你亦無權擇牌子, 我只係FAVOR你先買同CHOICE BUN 牌.

不過如果你話唔出口OR工人唔係太好, 咁我建議你買D平野睇吓佢食唔食先, 因為你付出只有越來越多!!

大宅

趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 史科菲 的帖子

知道~~~收到曬~~~

話實我都係八十後....HAHA真係講唔出口~~~

我...睇左你地既建議,我即刻執吉左一隔仔...俾佢放野食~~^^"慢慢黎先~~~

我既BB係2012年2月10日出世啦~~~^^

我係全人奶媽....希望..可以餵到佢2歲~~

大宅

請問..姐姐平時小食...下午茶??佢食曬我D野~~~

我工人下個月黎,我都係諗住執個櫃專係放佢食得o既野,同佢講明其野佢唔掂得!

但下午我諗住叫佢自己煮面食,會提供d餸例如腸仔水餃之類,放係雪櫃,到時要同佢講清楚邊d佢食得邊d唔食得!我都覺得唔可以種個工人由得佢任食你屋企d野!

子爵府

陪月勳章

你比命令佢要肯定d,包括量詞,唔好話你鐘意食就食,而係你比佢5塊就5塊,係咁多,係好似好絕不過佢地唔會當你d野係咩一回事,狂食or送比人,我屋企個位咖啡一曰飲4,5柸,佢起初叫我買三合一,我梗唔上當,情願買一樽咖啡,一樽伴侶,仲要俾佢知我吖都有點數!佢之後要求要茶,好!我就買幾盒百x特價cheap cheap 茶包,點知佢一杯用3個茶包

大宅

回覆 史科菲 的帖子

wah~~~

咁變態~~~~

一次沖三個茶包~~好在CHEAP CHEAP啫~~~係喎,,你唔買三合一係唔係因為每次一包.....用得仲快???

大宅

我費事煩就甘俾$750佢自己搞掂

大宅

回覆 shabushabu 的帖子

750一個月...HAHA真係仲衰過你提供~~~因為實買唔到野食~~~

大宅

amykwok6 發表於 12-4-2 13:34
回覆 shabushabu 的帖子

750一個月...HAHA真係仲衰過你提供~~~因為實買唔到野食~~~
我之前係印印唔食豬煩到爆。。。不過米就照俾佢食。。。得閒醒d野俾佢食甘囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我都系會同姐姐講: 起廚房既野可以食,客廁既野可以用,其他吾得!
一開始講清楚,吾使估估下,博大霧!

男爵府

初初來比佢麥都話吾食怕肥,我講左一句除便食啲餅啦,甘佢到現在買麥都問都吾問幫我清曬,到我想食麥都無!有次見豆豉鲮魚平,買四罐,一星期清囇!下次幾平都吾買甘多!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢自己會買定coffee同家鄉餅乾,屋企有麵包蛋糕,佢可以自己攞,因為佢份人有節制,我同佢講除左專買俾小朋友嘅野你唔好食之外,其他唔使問我自己攞!so far佢都係唔會食我地d野,食自己嗰d!

禁止訪問

子爵府

陪月勳章

引用:回覆+史科菲+的帖子 wah~~~咁變態~~~~一次

原帖由 amykwok6 於 12-04-02 發表
回覆 史科菲 的帖子

wah~~~
三合一佢都會一次過落幾包,仲可以拎去送比朋友,除非你一個月只供應30包

男爵府

請問..姐姐平時小食...下午茶??佢食曬我D野~~~

早餐係麵包…午餐及晚餐都係煮麵…有菜、腸仔、丸、蟹柳等雪藏食物做送…因為好少煮飯!另外會買咖啡及餅做小食…因為她唔會取我們的食物及表現ok…咖啡又唔貴…所以提供埋都冇問題…

男爵府

回覆:amykwok6 的帖子

你姐姐是否第一次出國打工?

大宅

回覆 summone79 的帖子

no, she go to other place before. it is first to hk

複式洋房

我之前果個重離普,2星期一瓶大花生醬加一星期一支練奶,重每朝早加多一個生果同飲我一盒鮮奶做早餐。下午茶就偷我D薯片食。嬲到爆!之後重唱我比唔夠嘢佢食!無良心!

首頁

尾頁

跳至