自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

畀面勳章

想問下各位最驚D咩蛇蟲鼠蟻之類,一齊分享下~

飛甲甴同老鼠,前日隻飛甲甴噴左五次殺蟲水都唔死,最後要一腳踩死

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

blue2012 發表於 12-5-3 12:33
四腳蛇都幾驚,我屋企好似好多,成日聽到叫,半夜一入廚房又聽到有垃圾袋既聲,應該都係四腳蛇作怪,
最驚既一次 ...
我都係呀,老公話壁虎用殺蟲水殺唔死架,好似聽我爸爸講話會斷條尾,好得人驚...我有諗過放D鹽係牆角度等佢踩到自己死,但係我老公話唔好殺佢,因為佢係益蟲會食蚊同蜘蛛,仲有就係無野食佢就會走,唔知係咪真

點解你可以咁勇架,你點對付佢地呀定係唔理佢地就算數~

大宅

草 發表於 12-5-3 12:30
好多都驚, 我好驚蝴蝶同飛蛾, 我頂唔順有翼的昆蟲.
蜜蜂青蛙都好驚.
我朋友佢直頭驚到好突然咁樣攬實我,唔係比蟲嚇,係我比佢嚇死

raymondbaby    發表於 12-5-4 12:56

大宅

bbhappy2009 發表於 12-5-3 12:31
我用消毒藥水 n 滴露 n 殺蟻用品
我以前叫工人買D蟻藥,但係都冇用,一樣走黎走去仲將D食物搬出搬入,不過好彩唔係白蟻~

大宅

畀面勳章

evian0204 發表於 12-5-3 14:31
我都係呀,老公話壁虎用殺蟲水殺唔死架,好似聽我爸爸講話會斷條尾,好得人驚...我有諗過放D鹽係牆角度等佢踩 ...
放D鹽係牆角度等佢踩到自己死 <---得架咩?

我唔勇,我只係冇辦法咋,大大部份時間都係唔理就算,不斷說服自己,佢地係益虫,有佢地就冇其他麻煩野..

我屋企感覺真係愈唻愈多,有大有細,好似生左好多仔咁...

佢係會斷尾,試過打到佢甩尾...最多都係0係廁所先敢打,用熱水/廁所既拖鞋打死佢,但執c都好難...

topkidsmom  好恐佈  發表於 12-5-3 23:13
hikki1201  用熱水  發表於 12-5-3 15:51

大宅

三姓貓奴 發表於 12-5-3 12:45
我最驚四腳蛇, 我家有一條間中會出來嚇我....
我就係驚佢嚇我戈下!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一句講晒, 咩都驚
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

老鼠..如果企電視見到,都嚇到大叫果只..真係超..............驚..

大宅

blue2012 發表於 12-5-3 14:36
放D鹽係牆角度等佢踩到自己死
壁虎,俗稱鹽蛇,專在盛夏季節中產卵,每次可產兩枚石灰質殼,
如同白色尾指頭般的圓珠,數星期後便可孵出小壁虎。
由於牠不懼殺蟲劑,加上無論在多平滑的牆壁、多高的天花也如履平地,的確很難加以對付。

1 ) 準備高身闊口玻璃瓶,洗淨抹乾後放入數粒碎冰糖,
蓋著大半瓶口,以誘使「鹽蛇」爬入進食。
由於其腳會沾上濡濕糖質,便難從瓶身爬出來。
捕捉後可拿到屋外放生。

2) 在鹽蛇爬過時可用針筒將化工原料「氯仿」唧在其附近,
立可殺斃,但「氯仿」有毒,須小心使用,不可吸嗅。

3) 買蟑螂屋/驅鼠器放在它出沒的地方捕捉它。

4) 放一堆鹽在它出沒的牆角,它沾上鹽很快死亡。

5) 睡前將廚房門關上,出外時更要將窗鬥也關上,避免有四腳蛇走入來。
腳蛇走過的地方要用洗潔劑洗乾淨。

6) 用1:20稀釋漂白水抹拭家居,但是漂白水過了一些時候便會揮發,
所以每隔一段時間便要再抹。如果你真的想效果持久一點,可以改用漂白粉,
漂白粉會醃死四腳蛇,而且比漂白水保留更長時間。

7) 長遠的辦法,是家居減少放置雜物及經常清潔家居,留意清潔暗角位,
因為四腳蛇喜歡躲在陰暗的地方產卵,又以蚊蟲為食,減少牠們藏身的地方便可讓它們搬走。

禁止訪問

大宅

畀面勳章

evian0204 發表於 12-5-3 14:48
如同白色尾指頭般的圓珠,數星期後便可孵出 ...
原來鹽咁易就殺到架啦,真係唔講唔知!

我都唔知想唔想殺佢地,唔好再上我張床就得啦,

可能咁就冇咁多蚊咬我,早幾日都有蚊架,最近忽然冇晒,提起佢地食蚊先諗起,會唔會係佢地食晒呢?近排晚晚都成日聽到佢地叫

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

鼠......少見D
雀類....超級極度驚
(除咗打個D麻雀唔驚之外)
前面是絕路~希望在轉角

男爵府

蜘蛛!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 嘔心!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
曾經有一個可以讓我好好咁訓0既晚上,但係我冇珍惜到!到左起身勁眼訓0既時候先至後悔莫及,塵世間最痛苦莫過於此。 如果個天可以俾機會我番轉頭既話, 我會同周公講我愛佢,如果係都要0係玩bk0既時間上加一個期限,我希望係48小時。

伯爵府

畀面勳章

引用:昨晚,我一開門拎個門卡戈陣時有隻壁虎超快

原帖由 evian0204 於 12-05-03 發表
昨晚,我一開門拎個門卡戈陣時有隻壁虎超快係我面前突然行出黎然後去左對面層架底消失左,到今朝而家都未出 ...
每一類都驚

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

evian0204 發表於 12-5-3 14:48
如同白色尾指頭般的圓珠,數星期後便可孵出 ...

原來用鹽可以消滅壁虎,等我試吓先。
人生最大的勇氣,就是經歷背叛、欺騙和傷害之後,還能保持信任和愛的能力。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

因為家住村屋,會有較多的蛇蟲鼠蟻。
蜘蛛、蚊、壁虎、蟻、曱甴...
黃蜂同黑蜂都喺我屋企露台築過巢...
人生最大的勇氣,就是經歷背叛、欺騙和傷害之後,還能保持信任和愛的能力。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:想問下各位最驚D咩蛇蟲鼠蟻之類,一齊分享下~

大強

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

一定係大強

早幾晚行去樓下lift口等lift時,忽然feel到左邊頸有野冷下冷下,望一望係隻大強,即刻fing開,問下企喺附近個女仔,我後面有無野,佢話無,我望返自己前面,原來隻大強喺我斜咩袋外面,再fing黎fing去,fing左四五秒,大強飛左去牆度,望到係好大隻有d慶幸佢係識飛,如果唔係,都唔知點整走「佢」。

伯爵府

想問下各位最驚D咩蛇蟲鼠蟻之類,一齊分享下~

爬蟲類,好驚

子爵府

我男朋友住村屋 - 屋企盛產炎蛇ga

首頁
12345...7

尾頁

跳至