自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睇下佢揾到幾錢先算

侯爵府

回覆:日後仔女出黎做野,想佢比幾錢你呢?

我係一個講心唔講金的人,所以無所謂啦!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

日後仔女出黎做野,想佢比幾錢你呢?

我唔預佢比,但係一定唔會同佢講唔駛比,要keep住比佢知大個做嘢要比錢父母。

我朋友未拎過$1返屋企,唔係佢唔需要,而係佢覺得父母生佢湊大佢係應份,點解佢出黎做嘢就要比錢屋企?

chungandlam  俾我係你,我會鬧死佢!  發表於 12-5-7 12:50
FullOfBlessing  你朋友真係  發表於 12-5-7 11:59

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果我自己仲有經濟能力
佢象徵式比我都ok!!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:如果仔女有頭家要養, 咁我只要佢比 10%就夠

原帖由 小詠 於 12-05-07 發表
如果仔女有頭家要養, 咁我只要佢比 10%就夠

老來既生活費我而家努力, 買多幾個車位來收租, 可能保值過養大 ...
agree ...買樓買物業收租好過靠仔女

大宅

醒目開學勳章

無期望比幾多, 但我都想佢比因為等佢做人有返份責任.

將來佢比我地既錢我諗住儲起佢, 等佢第日有需要會比番晒佢

男爵府

我無預佢地俾,咁諗會開心d,所以依家儲定多d 錢穩陣d

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 回覆:orzlll的帖子

http://lilypie.com/Fifth_Birthday_code.php
驕傲(Pride).貪婪(Greed).迷色(Lust).忿怒(Wrath).嫉妒(Envy).貪食(Gluttony).、及懶惰(Sloth).

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

想梗係全部啦, 而家洗定腦先, 到時睇佢情況啦, 唔好問返我轉頭就OK啦~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

唔好問我攞就得

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

禁止訪問

珍珠宮

回覆 Decem 的帖子

如果我仔比20%我己心足
我有c6養,只希望阿仔生活輕鬆

珍珠宮

引用:我理想係50%

原帖由 Decem 於 12-05-07 發表
我理想係50%
有個心最重要,一餐飯或幾百都ok.
如果一齊住晸好,經濟許可要負責自己的開支。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:60% +

原帖由 catfy 於 12-05-07 發表
60%
因為我識個女仔啱啱畢業出黎做野,佢話交60%,叫我要由細同小朋友洗腦佢自己都覺交60%係應份同合理(可能阿媽冼腦成功

象牙宮

2024年龍年勳章

首先, 對子女,我會供書教學到第一個 degree
之后子女要求再讀上去
要睇下我地有無銀兩 + 有無讀書天份

到出來做野
婚前如果同我地住
要負責自己即使費
子女有收入, 理應分擔屋企開支

子女婚后一定叫佢地搬開住
子女俾少少飲茶錢我就 OK

最緊要系我自己趁仲可以工作
儲多些錢, 退休后唔洗靠子女

nainaitze  全中  發表於 12-5-7 14:17
Decem  係我既心聲  發表於 12-5-7 12:51

子爵府

引用:吾好問我攞反轉頭就得 +

原帖由 suetwababe 於 12-05-07 發表
吾好問我攞反轉頭就得
Yes!!唔好問我拎番,顧掂自己得啦

大宅

25% for parents
25% for saving
50% for themselves
:idea:

大宅

可能佢自己都係啱啱好,所以唔會諗住要佢俾,自己夠生活就得

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我同c6完全冇諗過要問囡囡俾錢我地使用,只要佢地搞掂自己,唔好問我地攞返就ok

反而希望囡囡長大後可以多d返嚟陪吓我地飲茶食飯就好,所以c6好努力搵錢,希望退休後可以有舒適生活,有多餘錢就去旅行

首頁

尾頁

跳至