跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 你地的bb而家幾磅呀??

我又係, 最近d人(識/唔識), 成日同我講學林奀

大宅

其實你地講開bb體重,我都有d唔開心,因為晴晴由六個月到而家九個月都係重咗1磅,有d朋友一見到佢就會話,點解你到個bb越來越瘦ka?聽完之後真係好hurt ka!但諗返一層,最緊要囡囡健健康康,其他都係次要

大宅

我好驚同大家講, vincent 仔依家已經over 26磅, 不過佢真係幾高, 有成78cm around. so, 佢真係好大隻囉.
*********************************************************************************************************************************************

複式洋房

our bb also only 18.6 lb and 74cm. I don't worry about his weight, health is ok.
but he fail the heath centre test (pick up for small thing) :-( . Need to more training, any suggestion?

大宅

gocarmenl,

我vincent 仔pass 個test, 係因為佢好餵食, 成日都會係張檯執返d野食, 就算一粒飯都執, 所以佢practise 得好好.
依個方法, 你可以試下.
*********************************************************************************************************************************************

複式洋房

hi agnesbibi,

thanks for yr advice.
however our bb all things that cannot eat he will put into his mouth, but the things can eat he just open his mouth waiting for you to feed, if you don't feed him he will cry.
i don't know he is clever, lazy or foolish.

男爵府

我個女食好多都唔大,係唔係要換奶粉啊?
佢宜家食恩美力,大家俾俾意見我啊!

複式洋房

My Aidan also weight 26lbs, same to Vincent!

BTW, what test he did for 10-month? I remember after the 6-month test, the next one will be at 1-year old (for Gov't health clinic). Did you do the test in private hospital?

agnesbibi 寫道:
我好驚同大家講, vincent 仔依家已經over 26磅, 不過佢真係幾高, 有成78cm around. so, 佢真係好大隻囉.

侯爵府

好媽媽勳章

joeyma 寫道:

Hope you don't mind.
我學得換奶粉只係可以令BB肥D,但吾會使BB高大D。
所以,我地父母應該對BB有個合理的期望!
for example:
父身高1.6xm,母身高1.5xm......就吾好期望BB會太高大(e.g. 1.7xm)
但我聰講太高大(or 頭大)的BB學坐、爬同行一般會慢D架
p.s.我B仔到依架重末識爬....... :-(

大宅

AidanMaMa,

vincent 仔無做6m test, 只係4m 之後, 就做9m test.
9m test 係test 佢識唔識坐, 識唔識reaction, 手指大小肌肉(即手指攞野).

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

agnesbibi:
咁佢地會以幾大 size 既野來 test 呀? 因為, Karl仔 可以拿起同 "森永粒粒餅" 一樣大小既野, 再細 D 就拿不起.

別墅

點解個個係健康院做綜合觀察既時間都唔同.瑋瑋係七個月大時做過,又係睇吓佢識唔識坐,又冇反應,同埋識唔識用手指拿嘢.

大宅

[quote]
AidanMaMa 寫道:
My Aidan also weight 26lbs, same to Vincent!

BTW, what test he did for 10-month? I remember after the 6-month test, the next one will be at 1-year old (for Gov't health clinic). Did you do the test in private hospital?
[quote]

AidanMaMa,
Charis follow the same schedule to go to the government clinic as Aidan, i.e., also after the 6-month test, the next one will be at 1-year old.

男爵府

ac321 寫道:
[quote]
joeyma 寫道:

Hope you don't mind.
我學得換奶粉只係可以令BB肥D,但吾會使BB高大D。
所以,我地父母應該對BB有個合理的期望!
for example:
父身高1.6xm,母身高1.5xm......就吾好期望BB會太高大(e.g. 1.7xm)
但我聰講太高大(or 頭大)的BB學坐、爬同行一般會慢D架
p.s.我B仔到依架重末識爬....... :-( [/quote]
咩唔係宜家的bb會高大d架?死囉!我地兩公婆都唔高大,仲望阿女高大d tim!

大宅

szeszes,

佢個test 係分別係左手.右手o既手指公及食指輪流拾起"m&m"咁細o既豆. 護士重帶令佢放入"樽仔"入面. vincent 仔右手好叻, 不過左手差小小, 但護士話已經ok o家啦.
如果karl 仔可以拿到"森永粒粒餅", 都差唔多o家啦.

大宅

晴晴係六月做完test之後,要到1歲先再返健康院打針,到時唔知會唔會有test做呢? ?-( ?-(

我而家封咗晴晴做清潔抖察隊隊長,因為無論地下有幾細粒ge廁紙碎,一條頭髮都逃唔過晴晴ge法眼,佢就會用手執起黎研究一番

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ic... MM豆既 size, Karl仔 會拿到既

其實, Karl仔 在6個月大時做過 test, 最快都係要到12個月大先再返健康院打針 及 做 test.

聽褓姆講, 12個月大既 test, 會難好多, 已佢所知, 有很多 bb 都唔 pass, 因為好似要做 比返手上既野比護士, 同埋要識扮講電話 (bb 仲要講野) 先算合格.

侯爵府

好媽媽勳章

據我所知,健康院係set左 6 months and 12 months old for test. 但係if your bb fail for the 6 months old test (set, stand by hold with parents, pick up things.....), you need to back to redo the test at 7, 8 or 9 months. If your BB can't pass the 6 months old test at his 9 months old. Your BB need to consult to the doctor..............
If your BB directly pass the 6 months old test, his next test is at his 12 months old.
該用戶已被刪除

大宅

淳淳終於因為出玫瑰疹打爤齋砵──第一次非因打針而睇醫生。啲疹應該係喺星期三起,但星期三或以前都唔覺佢有燒,我哋啲大人都算失策。只是星期三放工回家見到淳淳明顯吽哂,冇哂笑容。到星期四朝早及傍晚就有微燒,但精神狀態就比星期三好多了,星期五又比星期四更好,所以就大膽延至今日先睇醫生。醫生話淳淳兩個星期內唔適宜出外吹風,淳淳要閉關2週,真係可憐!我仲想多啲帶佢出去,俾多啲刺激佢,同佢練爬、企、行,而家只可喺屋企練,不過明晚都會喺唔使佢吹風嘅情況下帶佢出去食飯。唔知其他出過玫瑰疹的寶寶,你哋嘅醫生怎樣講解玫瑰疹?有什麼建議?
醫生未到前,姑娘幫淳淳磅重,淳淳體重有20.5lbs,應該係偏大碼∼80%。姑娘話身高要由醫生量,點知見醫生時又唔記得咗。但係淳淳俾我想像中輕,2個月前我便估她已超過20lbs,最近多咗人話佢瘦咗,唔知佢期間係咪真係瘦咗。

首頁

尾頁

跳至