基督家庭

跳至

首頁

尾頁

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

54heima 發表於 12-6-13 22:44
慶幸我的孩子可以讀基督教學校,哪怕中間有心思思想轉去名校,冥冥中神緊緊捉住我們沒放手...到老二念幼兒 ...
為仔女選校確實係信心o既考驗,亦都係父母靈命成長o既好機會
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

我會堅持幼稚園及小學, 但中學就未知. 我覺得家庭及學校的環境同樣重要. 信仰及價值觀要由小建立, 其實, 要揾一間真正以基督教的真理, 又要啱家長心意, 真係好難.所以我就冇一定堅持要一間好純正的基督教風氣的學校., 但起碼要係基督教....

侯爵府

我必定選有基督教樣式的基督教幼稚園和小學, 其次是基督教幼稚園和小學, 再次選是沒有宗教的
最少, 小朋友唔會因為家中教的, 和學校教的有不同而感受困惑, 甚至壓力; 又何況, 若家長不同意學校教的, "糾正"孩子就對不起老師, 不"糾正", 就對不起孩子

為何要自找麻煩呢?

所以, 無論自行報讀或大抽獎, 其他宗教的, 都"not on my list"

slimmum    發表於 12-7-11 12:32
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我當初入紙申請幾間基督教同幾間冇宗教....天主教不會入... (但入錯了一張, 是寶血會, 我最初搞錯了寶血會是基督教的--> 好大意)

之後等神幫我安排...... (祈禱希望神幫我揀)
原先家人都中意冇宗教, 但呢間學校一直連面試都唔叫我去(因為細b, 所以排到好後)
而基督教個間就排入紙先後去面試, 因為早入紙所以面試先, 面試後2 天就收到信收佢了, 快到冇人信
2個星期後冇宗教個間打黎叫我interview, 我猶豫了一會:"諗住見下無妨丫!", 但諗多一陣就reject 左佢了, 廢事蹝人時間,
再過多一個星期 寶血會個間打黎話黎in佢插n 班, n 班真係好想佢入, 重要好似唔錯咁, 今次諗左一個下午先覆佢, 最後老公話confirm 了基督教個間就唔好諗咁多了, n 班都係得個半年, 阿仔又幾中意, 唔好讀n呢個了, 跟住就reject 左 寶血會了.

而家confirm基督教收了.......9月返學.... 最重要成個過程我覺得係神的安排, 雖然我可以自己決定, 但我覺得神在我身邊引導我...

侯爵府

回覆 ManPL 的帖子

我小朋友有言語障礙, 要排 I 位, 一區裡面, 連埋讀緊o個d, 只有百幾二百個位

當初選校, 對區內學校名唔熟, 用左一間肯定在家附近的佛教學校, 作為留位用
為左增加"命中率", 當然要增加選擇, 但最多只可以加多2間

當時我好猶豫, 因為驚改晒3個選擇要再排過, 但又唔想小朋友入佛教學校....
老公同我講左一句: "就算間佛教學校收, 你都唔會俾個仔入喇"

於是, 我就選晒3間都係基督教學校...本來社工都預計要到k2先有位(排1.5年), 但好出乎意料之外地, K1已經有學位 (排左半年)

有時, 我覺得, 神會容讓我地掙扎下, 佢唔會為我地有掙扎而唔高興; 最緊要掙扎完, 知點做係討神喜悅
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

有堅持, 好不幸, 小學派位去到15志願, 為此禱告問神, 是否真係要入天主教私校
好好彩, 叩門入到基督教辦學既小學, 感恩!! 雖然唔係一線小學, 但心足!

洋房

我好堅持,直至到小學都係基督教學校,我覺得非常重要。

複式洋房

littlepigmiu 發表於 12-6-1 01:47
我都會!想在家和在學校的教導一致!想象唔到在家要謝飯祈禱但學校又唔洗,咁小朋友會唔明,更重要真係唔想 ...
非常同意, 尤其要慶祝萬聖節, 就真係頭都大埋~~~可惜現在N班沒有宗教背景, 現在已教定囡囡自己謝飯祈禱, 都好在返半日, 但未來的K1就一定堅持

禁止訪問

別墅

陪月勳章

我都會堅持呀!!

公爵府

盡量揀基督教學校啦, 其實不少基督教學校都辦得好.選基督教學校至少可以從小讓孩子在信仰環境中成長,總好過日日接觸d世俗思想.

我由幼稚園到小學,基督教學校是我首選.中學都會係.女女讀了一年n班,我就忍痛離開了一間出名的國際幼兒園,但想到信仰對她人生的重要,我就覺得佷值得.

slimmum    發表於 12-7-11 12:59

大宅

會堅持, 因為這個bb是神給我們的, 所以我希望他自小能認識神. 我看見身邊的弟兄姊妹的小孩子在基督教學校成長的, 都很不同. 因為小孩子的價值觀和人生觀可以由小培養. 按著聖經的教導一定沒錯. 我不能肯定bb長大了會否信主, 因為信與不信不能由父母決定, 要他親身經歷後才相信, 但至少他從小就在這個環境長大, 就算將來走歪了路, 他都會記得小時候所受過的聖經教導. 讓神帶領他回正路.

子爵府

幼稚園冇堅持, 小學先會.

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

乜個topic咁似我之前問會唔會揀天主教學校咁嘅?

複式洋房

幼稚園冇堅持, 小學先會. x 2 (metoo)
7w6d ..... bb 1.52cm, 12w5d ..... bb 6.68cm
29w6d ..... bb 3.6lbs (大碼B)
36w6d ..... bb 7 lbs (中大碼B)

大宅

有堅持的父母,請問如果小一考唔到心儀學校,但抽到lasalle/marymount都唔讀?

slimmum  你唔揀首選, 點會抽到呢 : )  發表於 12-7-28 12:13

用戶要求終止服務

假若你願意堅持, 神就自有安排, 不用擔心。

大宅

上年我為阿囡只報了3間基督教K1, 三間都收....
今次都受到好多試探... 因身邊好多人都叫我選一些對升小學"好"一點的non-Christian school. 有心思思想報... 但最後都係算擇順服.

細細個的小朋友返左學就好易聽哂老師話, 成日話老師講xxx, 教佢要xxx......
所以如果係佢地生命裡的第一個老師係個好好的Christian, 小朋友會好幸福.

小學果關而家都仲煩緊... 因為區內辦學好一點的小學,都係non-Christian的.
Christian school唔係無, 但教學方法唔係太合我心水....
還有2年才選小一.... 求天父加大我的信心, 順服的確會帶來美好的結果....
做唔做到band 1學生可能唔係天父看重的....
而且天父必保守信靠佢的人.....

slimmum  讚.  發表於 12-7-28 12:13
babyislove    發表於 12-7-5 15:03

侯爵府

回覆 creamsicle 的帖子

因為"大抽獎"時根本唔會選呢兩間, 所以唔會有機會抽到

何況, 其中一間, 我個人唔太喜歡

creamsicle    發表於 12-7-14 16:04
titanlow  當然...講緊ls/maryknoll就梗係無呢個情況啦!哈哈!  發表於 12-7-5 10:14
titanlow  唔係你唔揀就派唔到o架, 好多人都派到完全無揀過o架, 注意!  發表於 12-7-5 10:14

侯爵府

"titanlow 唔係你唔揀就派唔到o架, 好多人都派到完全無揀過o架, 注意! 發表於 3 小時前"

同我地以前讀書唔同? 我地以前好似要選校

anyway, 如果唔揀都抽中, 又無法轉其他學校, 無計, 又唔可以唔俾小朋友讀書, 但信仰教育就必需要注意, 同埋教小朋友點處理信仰上conflict....點方面, 最困難

首頁

尾頁

跳至