烹飪搵食

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

seafishbaby 發表於 12-6-12 14:56
我跟足晒說明書去做, 煲左個青紅蘿蔔豬骨湯, 但仲衰過"滾湯", 完全冇老火湯效果!
完全唔出味! 飲杯 ...

好似係你未能掌握煲老火湯秘訣喎,我經常都用呢個煲煮老火湯,
效果跟明火煲一樣

大宅

回覆 男人老狗 的帖子

大宅

回覆:寶康達鵝姐煲 - 好唔掂檔!!!

我都有用佢煲粥,老公都讚好綿!

男爵府

引用:+本帖最後由+bighung1+於+12-6-12+18:03+編

原帖由 bighung1 於 12-06-12 發表
千祈冇用玻璃蓋,如果想煲多陣,直情打開蓋煲多兩三個字,蓋玻璃蓋會滾瀉,個煲好快玩完,各位jm,千萬冇咁做吖!!!

fitfish  是呀!咪冚蓋呀!一滾潟個煲就玩完架!  發表於 12-6-12 23:38

珊瑚宮

一講娥姐煲

Bighung 1 同 男人老狗

就會自動浦出來
玩具萬歲!

男爵府

引用:我跟足晒說明書去做,+煲左個青紅蘿蔔豬骨湯

原帖由 seafishbaby 於 12-06-12 發表
我跟足晒說明書去做, 煲左個青紅蘿蔔豬骨湯, 但仲衰過"滾湯", 完全冇老火湯效果!
完全唔出味! 飲杯 ...
買煲時冇人教你用咩?我用左成六七年,勁好用!煲湯:落水好重要,你既材料可以煲到幾碗湯就落幾碗水,因為個煲唔揮發水既,冇諗住一只雞可以煲十幾卄碗湯,個煲唔識變戲法,你中意老火就冇撳湯掣,自己撳自選時間,四十五分鐘或者一個鐘,隨你中意,同埋冇自己走去排氣,等佢完全煲好,個浮子伐自己跌落去,煲湯搞定,最好准備個畢油既,因為個煲識分離油脂,畢晒d油,剩低精華,好似燉湯,好甜!屋企用得最多係娥姐煲,用極都唔爛,好想換嗰個有烤焗功能既新款吖!老公唔俾,因為屋企個仲好地地架!

珍珠宮

好媽媽勳章

呢個煲是否有易潔塗層? 大家的煲用咁多年, 有冇甩塗層?

我見個個都讚呢個煲, 都有少少興趣. 但見到有像是"易潔"的面, 就不敢試了.

男爵府

引用:回覆+lovingsleep+的帖子 煲粥好綿???+我

原帖由 seafishbaby 於 12-06-12 發表
回覆 lovingsleep 的帖子

煲粥好綿??? 我試過都係好似潮州粥咁喎, 係咪又係要落少D水呀?
煲粥比例係一份米八份水或九份水,煲完好棉,我好多時夜晚煲定粥,第二早阿女起身自己打開煲食粥,食飽返學,我可以偷下懶,訓晏d!

fitfish  1 碗米比 8 碗水  發表於 12-6-12 23:57

珊瑚宮

嗰個6L白色花紋烤焗煲,周不時減到$11xx.......仲送胆.
玩具萬歲!

男爵府

各位JM,千萬注意:娥姐煲一就係密封後煲湯,一就揭開蓋乜都唔蓋煲,千祈冇蓋玻璃蓋,或者係咁易蓋上本身個蓋,或者擺對筷子架住個蓋等等方法來煲,個煲會好快玩完,想個煲至少用十年八年,切記切記!

伯爵府

寶康達鵝姐煲 - 好唔掂檔!!!

我都覺得煲粥好正!我日日煲兩次比15m兒子,快靚正方便!

伯爵府

陪月勳章

引用:我都覺得煲粥好正!我日日煲兩次比15m兒子

原帖由 花花b 於 12-06-13 發表
我都覺得煲粥好正!我日日煲兩次比15m兒子,快靚正方便!
請教一下點煲可以嗎?我未買,心思思中。。。

希望明天會更好....

珊瑚宮

現在個煲是送不鏽鋼膽
玩具萬歲!

大宅

我用左四年幾 , 超好用 , 湯 似老火湯 , 炆牛根 , 腩 一流 , 粥好綿 , 慢慢學下用 , 不要浪費左個靚煲 , 我用埋年尾蒸蘿蔔乾糕 , 一次過做二底糕 , 廿分鐘攪掂 , 去年我一日做了八底蘿蔔糕送禮 , 朋友仲以為我做得好送苦 , 其實用呢個煲 , 用左三小時就八底糕 , 我都係在呢個網跟 其他媽媽學用呢個煲

大宅

amypekkle 發表於 12-6-12 23:50
呢個煲是否有易潔塗層? 大家的煲用咁多年, 有冇甩塗層?

我見個個都讚呢個煲, 都有少少興趣. 但見到有像是" ...

我買時有二個煲胆 , sale 話 一個永不磨損 , 一個就有易潔胆, 我一用就不磨損個胆 , 用到現在都無事 , 所以個易潔仲放了入博物館 , 唔知幾時才用到佢

binamsai  易潔胆係咪即係不鏽鋼胆銀色果個?  發表於 13-7-3 12:17
seafishbaby  我只得個易潔胆, 唔知會唔會因為咁, 煲出來冇你地所講的效果呢?  發表於 12-6-13 11:16
yee183  我都係呀?  發表於 12-6-13 10:27
lovingsleep  我果個易潔都係在櫃底深深處  發表於 12-6-13 09:52

別墅

我都覺得好用,建議煲湯唔好排氣,由佢保持住個壓力,到無氣時個湯同老火湯無分別。我日日都用佢煲湯,勁好味!

yee183  x2  發表於 12-6-13 10:28

大宅

fitfish 發表於 12-6-12 23:40
一講娥姐煲

Bighung 1 同 男人老狗
唔好誤會我賣廣告呀,只不過,呢個煲真係好實際,
我男人老狗都識煲老火湯,全靠佢

男爵府

樓主唔識用,BK大把媽咪可以教你,佢地用左好長時間啦,鵝姐煲幾有口碑架!我老公贊我買得最成功既嘢就係lee個煲,煲湯煲粥,炆牛腩,紅豆沙(我老公超中意食紅豆沙),蒸雞,燉嘢全部係佢,仲要用左好多年都咁實淨,幫我慳左好多石油氣,又幫我慳左好多時間,我地lee點養家活兒,睇住點錢來洗既,日日好似打仗咁,大把嘢要做,個煲真係幫左我,對佢真係有感情架!個煲晤係晤掂檔,係

yee183  係呀.  發表於 12-6-13 10:29
lovingsleep  仲有過節時蒸糕烚粽既好幫手,唔洗睇火用完唔會成屋熱晒,冷氣風扇都慳  發表於 12-6-13 09:55

大宅

育兒性格勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

煲湯得確一流~~

但想請教各位, 關於炆野方面, 我試過幾種方法, 出黎效果都不太理想, 是那出錯?
例子: 炆蠔油豬手(切件式的)
1) 加小量水作攪暈醬料 (水沒有蓋過豬手)...結果: 豬手會一面偏深色及小小痴底
2) 加大量水作攪暈醬料 (水蓋過豬手)...結果: 豬手會唔夠味及出來的水變多@@

咁我應該點做好? 謝!

大宅

臭bb媽咪 發表於 12-6-12 18:25
煲湯水份剛好蓋過湯料就可以,因為水份不會揮發,太多就會淡了

好啦,我再試下少D水啦.
可能平時屋企用明火煲, 就算多水, 都好夠味, 唔慣落咁少水掛.....

首頁
12345...11

尾頁

跳至