自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主係從何得知新聞里被騙的是智商低的呢?
我看新聞里被騙的多數都不是智商低, 是因為貪心或因為其他原因才會上當, 是聰明反被聰明誤, 並非因為智商低!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 回覆:crt1234的帖子

世上有幾多個Forrest Gump
有啲嘢要天時地利人和配合

禁止訪問

禁止訪問

引用:+本帖最後由+酸棗仁+於+12-6-13+15:25+編輯

禁止發言

子爵府

EVA222 發表於 12-6-13 18:51
如果你有點錢,開間小店,同佢一齊做,佢有成就感,不會胡思亂想,出去工作必給人蝦,做什工也要同人交流,除非口 ...
多謝你既意見
開小店既都曾經考慮過,但因經濟問題而未能如願

我遇見既低智商人士(智障例外),全部都係沈默寡言, 甚少聽聞口甜舌滑既低智商人士
與大多數人士無辦法溝通,沒法有效表達自己既情緒果一類型

關於自殺問題
佢近幾年曾有三次企圖自殺記錄, 但比社工等人士勸服
被勸服過後雖然無自殺念頭, 但佢思想更變得走火大魔,
終日想政府有一日將智商低於標準既人強行去安樂死, 而順便殺死埋佢
社工/心理醫生都奈佢唔何
現在只能靠精神科藥物來短暫穩定佢負面既睇法

子爵府

美亞 發表於 12-6-13 21:27
是的.同意樓主觀點.智障兒是在保護之下成長OR工作.例如:特殊學校.蔽護工廠等等.(不用面對竟爭的社會)而智力 ...
你講得無錯
智商低既人沒有智障人士那麼幸運獲社會支援
為了生存也要和一眾人士競爭, 但奈何力不從心, 多年來的經歷只有絕望同挫敗感
只能以勤力來獲得一點點的生存空間

禁止訪問

引用:Quote:KT0603+發表於+12-6-13+20:10+做精人

禁止訪問

回覆:寧當智障子, 莫做蠢鈍兒?

公爵府

crt1234 發表於 12-6-13 18:25
你說得對
我個仔與你叔仔剛剛相反
佢自知自己蠢,溝通能力差,一出聲就俾人覺得佢係傻傻地

你問自己無左佢你會唔會幸福先!
快樂擁抱我!

子爵府

muimuizhe 發表於 12-6-13 22:42
你問自己無左佢你會唔會幸福先!
作為父親
當然唔想佢死
但我老婆卻有唔同睇法
甚至有個仔相同睇法既傾向

首頁

尾頁

跳至